13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Η πολεμική αεροπορία των Η.Π.Α σχεδιάζει να εξοπλίσει τα F-15 της με όπλα laser!

    Για τους φανατικούς φίλους των ταινιών επιστημονικής φαντασίας (Star Wars, Star Trek κ.λπ.) δε νοείται διαστημικό σκάφος  που να μην μπορεί να πυροβολήσει με ριπές laser όταν βρίσκεται στο διάστημα ή σε κάποιον πλανήτη. Η πραγματικότητα βέβαια απέχει πολύ από τα βιβλία, games και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, καθώς η ανθρωπότητα δεν έχει καταφέρει να ανακαλύψει αυτό του είδους τον high-tech οπλισμό. Παρόλα αυτά, ενδεχομένως να μην απέχουμε και πολύ από την εποχή που τα πολεμικά αεροσκάφη (αντί για τους παραδοσιακούς πυραύλους) θα μπορούν να επιτεθούν στους στόχους τους, χρησιμοποιώντας όπλα laser

    Yal 1A AIrborne Laser Aircraft conducts initial ball rotation tests at Western Test Range

    Όπως αποκάλυψαν πρόσφατα οι επιστημονικοί υπεύθυνοι του κέντρου ερευνών της πολεμικής αεροπορίας των Η.Π.Α, επεξεργάζεται σχέδια ώστε να μπορέσει να προσαρμόσει ένα πλήρως λειτουργικό όπλο laser στα πολεμικά αεροσκάφη F-15 μέχρι το 2020. Αν και σίγουρα η υιοθέτηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας μπορεί να θεωρηθεί “επαναστατική” δεν είναι η πρώτη φορά που έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα της χρήσης της για στρατιωτικούς σκοπούς. Πίσω στο 2002, το επιστημονικό προσωπικό της πολεμικής αεροπορίας των Η.Π.Α κατάφερε να προσαρμόσει ένα όπλο laser τεχνολογίας σε ένα μεταγωγικό αεροπλάνο τύπου Boeing 747-400 (Yal-1) ύστερα από αρκετές δεκαετίες προσπαθειών και πολλών αποτυχημένων δοκιμών. Το πείραμα τελικά στέφθηκε με επιτυχία το 2007 όπου το εν λόγω αεροσκάφος κατόρθωσε να χτυπήσει με το laser όπλο του ένα εναέριο στόχο, ενώ η δοκιμή επαναλήφθηκε με επιτυχία το 2010.

    hel-avenger

    Σύμφωνα με τους εμπνευστές του συγκεκριμένου project υψηλής τεχνολογίας είναι πιο εύκολο να εξοπλίσεις ένα μεγάλο αεροσκάφος με όπλο laser, ωστόσο σε ένα μικρό jet τα πράγματα αλλάζουν. Το κλειδί για τους μηχανικούς βρίσκεται στο να μπορέσουν κάποια στιγμή να δημιουργήσουν ένα laser μικρού μεγέθους, το οποίο συγχρόνως να είναι ασφαλές, ισχυρό αλλά και να μπορεί να πετύχει με ακρίβεια το στόχο του, “επιβιώνοντας”  παράλληλα από τα υψηλά G και από την υπερηχητική ταχύτητα που αναπτύσσουν τα σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη.  Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο της πολεμικής αεροπορίας των Η.Π.Α, Herbert Carlisle, η προσάρτηση ενός όπλου Laser σε ένα πολεμικό jet τύπου F-15 Eagle, δεν αποκλείεται να συμβεί μέσα στο 2016 ή στο 2017, αν και σίγουρα θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι η συγκεκριμένη τεχνολογία να γίνει το “στάνταρ” στην πολεμική αεροπορία.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles