21.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Τα ξημερώματα η Αφροδίτη διασχίζει τον δίσκο του Ήλιου. Είναι η μοναδική σου ευκαιρία να το παρακολουθήσεις

    Όταν διαβάζουμε για “μοναδικές ευκαιρίες” αυτές συνήθως παραπέμπουν σε διαφημίσεις προσφορών. Όχι σε αυτή την περίπτωση όμως, καθώς έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το πέρασμα του πλανήτη Αφροδίτη μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου. Γιατί μοναδικό; Γιατί την επόμενη φορά που θα μπορέσουν οι κάτοικοι της Γης να το δουν, όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ, τώρα, δεν θα υπάρχουμε. Η επόμενη διέλευση της Αφροδίτης θα γίνει το 2117.

    Τι είναι;

    Η διέλευση της Αφροδίτης είναι ένα από τα πλέον σπάνια αστρονομικά φαινόμενα στο ηλιακό μας σύστημα. Ο πλανήτης θα περάσει ακριβώς μπροστά από τον Ήλιο σε σχέση με την απόστασή του από την Γη κι έτσι θα μπορέσουμε εμείς να το δούμε. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει 4 φορές κάθε 243 χρόνια και τελευταία φορά που παρατηρήθηκε, ήταν το 2004.

    Πότε θα μπορέσω να το δω;

    Οι πιο τυχεροί κάτοικοι του πλανήτη, σε σχέση με αυτή τη διέλευση, είναι οι κάτοικοι του Ειρηνικού Ωκεανού, καθώς θα μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του φαινομένου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για εμάς εδώ, στην Ελλάδα, το φαινόμενο θα ξεκινήσει στις 01:05 μετά τα μεσάνυχτα και θα ολοκληρωθεί στις 07:52. Με την ανατολή του ήλιου κατά τις 6 το πρωί, θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την έξοδο της Αφροδίτης από τον δίσκο του Ήλιου.

    Αν θέλετε να δείτε τον χάρτη της εξέλιξης του φαινομένου σε σχέση με τις διάφορες τοποθεσίες της Γης, πατήστε εδώ.

    Πώς θα μπορέσω να το δω;

    Όπως και κάθε φορά που παρακολουθούμε μία ηλιακή έκλειψη, είναι σημαντικό να θυμόμαστε το αυτονόητο: ποτέ μα ποτέ δεν κοιτάμε απευθείας τον ήλιο. Έχουμε σοβαρότατες πιθανότητες να υποστούμε μόνιμη βλάβη στην όρασή μας. Το ίδιο ισχύει και για τα γυαλιά ηλίου μας. Δεν μας παρέχουν την αναγκαία προστασία όταν αποφασίσουμε να κοιτάξουμε κατευθείαν τον ηλιακό δίσκο.

    Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να διαθέτετε ειδικό φίλτρο για εκλείψεις. Αν είστε fan του σπορ, θα τα έχετε βρει σε καταστήματα αθλητικών ειδών και online καταστήματα και είναι αρκετά οικονομικά. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να διαθέτετε τηλεσκόπιο ή κιάλια, πάντα εξοπλισμένα με το ειδικό φίλτρο.
    (Ξέρουμε ότι το σκέφτεστε, αλλά όχι, το καπνισμένο γυαλί δεν είναι ασφαλές. Καθόλου)

    Πώς μπορώ να παρακολουθήσω το φαινόμενο online;
    • Ίσως ο καλύτερος τρόπος είναι να παρακολουθείτε το ειδικό πρόγραμμα EDGE της NASA, εδώ, που θα μεταδίδει ζωντανά το φαινόμενο από τη νήσο Χαβάη, στον Ειρηνικό και καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέλιξης του φαινομένου, επιστήμονες θα προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες. Η μετάδοση θα ξεκινήσει στις 00:45 ώρα Ελλάδος.
    • Στον ιστότοπο Slooh Space Camera, εδώ, η κάλυψη του φαινομένου θα ξεκινήσει στις 00:30 (ώρα Ελλάδος) και θα μεταδίδει εικόνες από 10 διαφορετικά τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο.
    • Το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης θα μεταδίδει ζωντανά την μετάβαση από τις εγκαταστάσεις του παρατηρητηρίου του στο αρχιπέλαγο του Svalbard, στο βορειότερο σημείο της Νορβηγίας.
    • To παρατηρητήριο Kwasan στον Kyoto της Ιαπωνίας, θα μεταδίδει τις εικόνες από το τηλεσκόπιό του.
    • Ο άνθρωπος που έχει την καλύτερη θέση για την παρατήρηση του φαινομένου, είναι ένας κάτοικος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Ο αστροναύτης Don Pettit θα φωτογραφίσει την διέλευση της Αφροδίτης και οι φωτογραφίες του θα αναρτηθούν στον λογαριασμό της NASA στο Flickr, εδώ.
    Γιατί είναι σημαντικό το φαινόμενο;

    Μπορεί να είναι σπάνιο, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που η διέλευση της Αφροδίτης μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου είναι σημαντική. Οι αστρονόμοι του 17ου αιώνα χρησιμοποίησαν τους νόμους της φυσικής για να υπολογίσουν τις σχετικές αποστάσεις ανάμεσα στους πλανήτες. Έτσι διαπίστωσαν λοιπόν πως ο Άρης είναι τρεις φορές πιο μακριά από την Αφροδίτη, απ’ ότι η Γη. Τότε όμως, δεν υπήρχε η δυνατότητα να υπολογιστούν με ακρίβεια οι αποστάσεις.
    Μέσα στους επόμενους 3 αιώνες οι επιστήμονες κατόρθωσαν να υπολογίσουν τις σαφείς αποστάσεις και βοήθησε η Αφροδίτη σε αυτό. Οι άνθρωποι σε διάφορα μέρη του πλανήτη, έβλεπαν την διέλευση της Αφροδίτης σε διαφορετικό χρόνο. Συνδυάζοντας τις πληροφορίες από την παρατήρηση αυτή και χρησιμοποιώντας απλή τριγωνομετρία, οι αστρονόμοι κατόρθωσαν να υπολογίσουν με σχετική ακρίβεια την απόσταση μεταξύ της Γης και του «αδελφού» πλανήτη. Κατ’ επέκταση, μπόρεσαν και υπολόγισαν τις διαστάσεις του ηλιακού μας συστήματος γενικά.
    Αυτά όμως είναι ζητήματα που λύθηκαν τους προηγούμενους αιώνες. Η σημερινή διέλευση, μέσα από την παρατήρηση του ηλιακού φωτός και πώς αυτό διαθλάται από την ατμόσφαιρα του πλανήτη της Αφροδίτης, θα βοηθήσει τους σύγχρονους αστρονόμους να συγκεντρώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την σύνθεσή της και να χαρτογραφήσουν την διάχυση του διοξειδίου του άνθρακα.

    Πηγές: Wired.com, NASA EDGE, Πρώτο Θέμα

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles