BREAKING

Εξαγοράζει η Vodafone την Wind; (Update)

To όλο θέμα είναι σε εξέλιξη, όποτε stay tuned και παρακολουθείστε όλα τα updates για να γνωρίζετε πρώτοι τι θα συμβεί πολύ πριν φτάσει το ιππικό. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι οι εξής:

Update 2/9 H είδηση –η οποία στο ενδιάμεσο έχει κάνει το γύρο όλων των sites σε όλο τον κόσμο δημοσιεύτηκε και στους Financial Times διανθισμένη με πολλές λεπτομέρειες αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Αφού γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη συγχώνευση της Eurobank με την Alpha παραλληλίζεται ο τραπεζικός με τον τηλεπικοινωνιακό τομέα αναφέροντας συγκεκριμένα ότι: «Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας περνάνε επίσης δύσκολα χρόνια. Ο πόλεμος τιμολογιακής πολιτικής οδήγησε σε πτώση του ARPU περίπου 30%. Παράλληλα πρέπει να γίνουν επενδύσεις για την αναβάθμιση των δικτύων και το σημαντικότερο να αποκτήσουν το απαραίτητο φάσμα που θα δημοπρατηθεί το Νοέμβριο. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι και οι δύο κλάδοι χρήζουν αναδιάρθρωσης και η οικονομική κρίση δίνει μία καλή αφορμή. Αν στο παρελθόν κύριο μέλημα των ρυθμιστικών αρχών ήταν ο αντίκτυπος στον ανταγωνισμό, σήμερα πρώτη προτεραιότητα είναι η επιβίωση των ζωτικής σημασίας κλάδων» για να καταλήξει: «Λαμβάνοντας δε υπόψη και τα τιμήματα που θα πρέπει να καταβάλει κάθε πάροχος για την ανανέωση του φάσματος, το σενάριο συγχώνευσης φαίνεται ελκυστικό. Βεβαίως και οι δύο συμφωνίες θα έχουν ως αποτέλεσμα περικοπές θέσεων εργασίας καθώς προφανώς θα υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις. Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν είναι ευχάριστο αλλά για να βγει κάποιος νικητής και να επιβιώσει πρέπει να κάνει μεγάλες θυσίες».   Η αναφορά στην προτεραιότητα για επιβίωση ζωτικής σημασίας κλάδων υπαινίσσεται εμμέσως πλην σαφώς ότι ενδέχεται οι ρυθμιστικές αρχές να έχουν αλλάξει προτεραιότητες.

Από την πλευρά της η ΕΕΤΤ αλλά και το Υπουργείο δεν έδειξαν να θορυβούνται και σε σχετική ανακοίνωση επισημάνθηκε ότι η διαβούλευση θα λήξει στις 9 Σεπτεμβρίου και η δημοπρασία θα υλοποιηθεί τον επόμενο Νοέμβριο. Το ερώτημα είναι ότι, με δεδομένο ότι μέχρι τότε δεν θα έχει λήξει το θέμα, τι θα κάνουν οι Voadafone και Wind. Θα συμμετάσχουν κανονικά και θα διεκδικήσουν το φάσμα μέρος του οποίου είναι ήδη «εγγυημένο»;

Update 1/9: Επειδή ο δρόμος μίας ενδεχόμενης συγχώνευσης είναι μακρύς η Wind σε μία προσπάθεια να τονίσει το business as usual εκδίδει μια ανακοίνωση προς το προσωπικό, η οποία υπογράφεται από τον Νάσο Ζαρκαλή και, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Αν εξαιτίας της αναστάτωσης που μπορεί να προκαλείται από τη σεναριολογία χάσουμε τον ρυθμό μας, οι επιπτώσεις στην εταιρία μας μπορεί να είναι πολύ επώδυνες». Στη συνέχεια μάλιστα ο CEO της Wind επισημαίνει: «Καταφέραμε όλοι μαζί να βάλουμε την εταιρία μας πάλι σε σωστή τροχιά, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος. Πρέπει να συνεχίσουμε απερίσπαστοι και με μεγαλύτερη προσήλωση την προσπάθειά μας, ώστε να εξακολουθήσουμε να διασφαλίζουμε την επιτυχημένη μας πορεία, είτε μόνοι μας είτε ως μέρος ενός μεγαλύτερου σχήματος».

Update 31/8: Στο www.weeklytelecom.gr δημοσιεύεται εκτενής ανάλυση όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ακόμα και χθες που επιβεβαιώθηκαν οι συζητήσεις τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο αφού για να προκύψει τελικά κάτι θα πρέπει α) να συμφωνήσουν οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές. Θυμηθείτε π.χ. ότι η HOL και η Forthnet συζητούσαν για σχεδόν ένα χρόνο χωρίς αποτέλεσμα και β) θα πρέπει να ξεπεραστούν οι σκόπελοι «ανταγωνισμού» σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο. Θυμηθείτε π.χ. τι έγινε στην περίπτωση Olympic Air – Aegean. Δηλαδή μπορεί να συμφωνήσουν η νύφη και ο γαμπρός, αλλά ο πεθερός της ΕΕ να έχει άλλη άποψη. Οι καιροί βέβαια αλλάζουν και οι απόψεις και ανάγκες επίσης... Δεν αποκλείεται μάλιστα ακόμη κι αν δεν μπορούν να παντρευτούν να συνεχίσουν να βγαίνουν μαζί. Ενδεχομένως μάλιστα να μοιράζονται μερικά πράγματα και σίγουρα δεν μιλάμε για την οδοντόβουρτσα. Σε κάθε περίπτωση τα πολλά σενάρια μάλλον αποπροσανατολίζουν παρά βοηθούν να κατανοήσει κανείς τη φωνή της αλήθειας.
Το βέβαιο είναι ότι σαν επιχειρηματική κίνηση είναι σωστή γιατί όταν απέναντί σου έχεις μία Cosmote με το 50% της αγοράς και 60% των εσόδων και γύρω σου ένα περιβάλλον που δεν σου επιτρέπει να αναπτυχθείς όπως θα ήθελες, μερικά πράγματα μοιάζουν να είναι μονόδρομος. Αυτό συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση. Μόνο που έχουμε μπροστά μας ένα δρόμο, με δύο τουλάχιστον ρυθμιστικές στενωπούς»

Update 29/8: Όπως ήταν λογικό πήραν φωτιά τα τηλέφωνα και αμέσως επιβεβαιώθηκε ότι όντως γίνονται συζητήσεις μεταξύ των εταιρειών. Αν τελικά προκύψει ευτυχής κατάληξη θα αλλάξουν πολλά πράγματα τόσο στην κινητή όσο και στην σταθερή τηλεφωνία, καθώς η Vodafone κατέχει ένα ποσοστό της Hellas On Line, αλλά και η Wind έχει ενσωματώσει πλήρως την Tellas. Το σχήμα που θα προκύψει θα είναι το αντίπαλο δέος τόσο για την Cosmote όσο και για τον ΟΤΕ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας με χωριστές ανακοινώσεις που έφτασαν στα δημοσιογραφικά γραφεία όλως τυχαίως με 1 λεπτό διαφορά επιβεβαίωναν με λακωνικό τρόπο την διεξαγωγή των συνομιλιών.

Αρχική Είδηση: Η συγχώνευση Vodafone και Wind ήταν το θέμα της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου. Οι φήμες ήταν έντονες αλλά είδαν το φως της δημοσιότητας στις 29/8 μετά από  αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας Πρώτο Θέμα οι οποίες αποδόθηκαν σε τραπεζικές διαρροές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει πριν από 15 ημέρες (κατ’ άλλους πολύ περισσότερο) ενώ η «εξαγορά», όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα καθώς θα πρέπει να εγκριθεί από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και την ΕΕ.

 

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment