16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Βραβείο 10 εκατομμυρίων για όποιον φτιάξει ένα φορητό ηλεκτρονικό διαγνώστη, όπως αυτό του Star-Trek

    Θυμάστε τον γιατρό του σκάφους Enterprise, τον Dr McCoy, που έκανε την παραμικρή διάγνωση χρησιμοποιώντας ένα φορητό εργαλείο που μετρούσε τις ζωτικές λειτουργίες;

    Ε, λοιπόν, το ίδρυμα που βρίσκεται πίσω από τα X Prize, ανακοίνωσε στη CES 2012 πως θα δώσει 10 εκατομμύρια δολάρια σε όποιον μπορεί να κατασκευάσει ένα τέτοιο φορητό εργαλείο. Η συσκευή θα πρέπει να λαμβάνει ζωτικές ενδείξεις και να προχωρά στη διάγνωση τουλάχιστον 15 γνωστών ασθενειών.

    Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του ιδρύματος, Peter Diamandis δήλωσε πως “είμαι ο πρώτος άνθρωπος εδώ, στο Las Vegas, που θα χαρεί να χάσει 10 εκατομμύρια”, παρουσιάζοντας το βραβείο.

    Το gadget που πρωτοπαρουσιάστηκε στη δημοφιλή σειρά το 1966, υποτίθεται ότι βοηθούσε τον γιατρό McCoy να κάνει διάγνωση, σκανάροντας το σώμα του ασθενή του. Η σειρά διαδραματιζόταν στον 23ο αιώνα και οι τεχνολογίες που “χρησιμοποιούσε” έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς fans, τόσο της σειράς, όσο και της τεχνολογίας.

    Το 2004, το ίδρυμα X Prize είχε εξαγγείλει τον διαγωνισμό για ένα διαστημικό σκάφος που θα μπορούσε να ξαναχρησιμοποιηθεί, με ονομασία Ansari X Prize και το βραβείο είχε κερδίσει η ομάδα που κατασκεύασε το SpaceShipOne. H τεχνολογία που εφηύρε η ομάδα του SpaceShipOne, χρησιμοποιήθηκε εν πολλοίς από την εταιρεία Virgin Galactic, που ετοιμάζεται να σας στείλει διακοπές στο διάστημα με εισιτήριο μόλις 200.000 δολάρια.

    Κάτι αντίστοιχο ελπίζουν οι διοργανωτές και τώρα, με την εφεύρεση ενός “tricorder” (έτσι ονομαζόταν το gadget στο Star Treck). Ελπίζουν σε μία φορητή συσκευή, ελαφριά, που θα μπορεί άμεσα να κάνει διάγνωση των ασθενειών, που θα σημαίνει αντίστοιχα και την άμεση αντιμετώπισή τους.

    Το φετινό βραβείο, δίδεται με την υποστήριξη της Qualcomm.

    Πηγή: BBC

     

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles