21 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Βροχές από πεφταστέρια τον Οκτώβριο- Απόψε η αρχή με τους Δρακοντίδες

    Οι φίλοι του διαστήματος και όσοι παρουσιάζουν αυξημένη περιέργεια για τα φυσικά φαινόμενα, θα έχουν τη δυνατότητα τον Οκτώβριο να δουν δύο βροχές διαττόντων (Δρακοντίδες και Ωριωνίδες), την πανσέληνο και ένα ουράνιο «τρίο» (Δίας, Σελήνη και Κρόνος σε ευθυγράμμιση). Η αρχή θα γίνει απόψε με τους Δρακοντίδες που φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Δράκοντα. Στην πραγματικότητα δημιουργούνται από τη σκόνη που αφήνει πίσω του ο κομήτης «21P Giacobini-Zinner». Αντίθετα με άλλα «πεφταστέρια», τα συγκεκριμένα γίνονται πιο ορατά νωρίς το βράδυ παρά μετά τα μεσάνυχτα. Το γεγονός αυτό ευνοεί τους «πρωτάρηδες». Είναι πάντως μια μέτρια βροχή διαττόντων που παράγει μόνο έως δέκα μετέωρα την ώρα. Το γεγονός ότι στις 6 Οκτωβρίου υπήρξε Νέα Σελήνη, δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για νυχτερινή παρατήρηση, αλλά η ευρισκόμενη σε εξέλιξη κακοκαιρία «Αθηνά» μάλλον θα φέρει δυσκολίες.

    Στις 14 Οκτωβρίου το τρίο Δία-Σελήνης-Κρόνου

    Ακολουθούν στις 14 Οκτωβρίου το τρίο Δία-Σελήνης-Κρόνου (με το φεγγάρι ανάμεσα στους δύο γιγάντιους πλανήτες) και στις 20 Οκτωβρίου η πανσέληνος. Οι Ωριωνίδες φέτος θα κορυφωθούν και στην Ελλάδα τα χαράματα της 21ης Οκτωβρίου. Είναι μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρησή τους είναι με κατεύθυνση προς την Ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή. Λόγω όμως της πανσελήνου που θα έχει υπάρξει λίγο πριν, η παρατήρησή τους φέτος θα είναι δύσκολη. Η λάμψη του φεγγαριού θα «σκεπάσει» τα περισσότερα μετέωρα, εκτός από τα πιο φωτεινά.

    Τέλος, στις 25 Οκτωβρίου ο Ερμής θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της τροχιάς του πάνω από τον ορίζοντα στον πρωινό ανατολικό ουρανό. Θα είναι η καλύτερη στιγμή για την παρατήρησή του λίγο πριν την αυγή. Στις 29 Οκτωβρίου κάτι ανάλογο θα συμβεί με την λαμπερή Αφροδίτη, που θα είναι η καλύτερη στιγμή για την παρατήρησή της στον δυτικό ουρανό μετά τη δύση του Ήλιου.

    Διαβάστε επίσης: Στο “παιχνίδι” του διαστήματος μπαίνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles