16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Warhorse: To έπος του Spielberg σε Blu-ray

    Τι πιο βαρετό και εκ του ασφαλούς να κάνεις εισαγωγή γράφοντας για την επιστροφή του «παραμυθά» Steven Spielberg… Αλλά είναι αλήθεια η άτιμη.
    Στον Τεν Τεν ο Spielberg έμοιαζε σαν ένα παλιό σκυλί που προσπαθούσε να μάθει καινούργια κόλπα. Όχι, πως δεν τα κατάφερε, όμως όταν βλέπεις αυτό συγκινητικό έπος που απηχεί το Hollywood μίας άλλης εποχής, που κάθε ταινία του αντιστοιχούσε και με ένα όραμα, νοιώθεις πως εδώ είναι το «σπίτι» του.
    Το δημοφιλές μυθιστόρημα του Michael Morpurgo που έγινε μία βραβευμένη με Tony παραγωγή στο Broadway, στα χέρια του μεγάλου μάγου έκανε το ρεαλιστικό του κινηματογραφικό πέρασμα με χαρακτηριστική άνεση, επιβλητικότητα και χάρη. Και όπως δηλώνει και ο ίδιος στα extras, με «κάθε ποιότητας ουρανό» (να ευχαριστήσουμε θερμά το Dartmoor γι΄αυτό, περιοχή του νοτιοδυτικού άκρου της Αγγλίας που τους πρόσφερε απλώχερα).
    Είναι αυτοί οι ουρανοί που σημαδεύουν πολλά πλάνα της ταινίας. Για την ακρίβεια το πρώτο μισό της και το τέλος της. Στα βουκολικά τοπία στήνεται πρώτα η γνωριμία της οικογένειας Narracott με το εκπληκτικό άλογο Joey. Ο πατέρας (Peter Mullan) το αγόρασε από καπρίτσιο, της γυναίκας του της έφυγε η ψυχή (Emily Watson), ο γιος (Jeremy Irvine), απέκτησε αμέσως μία ξεχωριστή σχέση με αυτό. Όταν θα ξεσπάσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, οι δρόμοι τους θα χωριστούν και οι απίθανοι ουρανοί θα εξαφανιστούν για να πάρει τη θέση τους μία πραγματικά συγκλονιστική, ερεβώδης, no man’s land αισθητική του 1917. Οι μάχες μαίνονται, η περιπέτεια του θαυμάσιου αλόγου περνάει από διαφορετικά, «εχθρικά» και μη χέρια, και το θάρρος εκείνου και του νεαρού γιου πως θα ξαναβρεθούν κάποτε, οδηγεί τα συναισθήματα αυτού του φιλμ που στοχεύει στο συναίσθημα. Και αν το παρακάνει κάποιες φορές, είναι γιατί πρέπει.
    Εάν παρόλο αυτές τις απίστευτα κυνικές και «δηλητηριασμένες» μέρες που περνάμε, εσείς καταφέρατε να ανασύρετε από μέσα σας την εκτίμησή σας γι’ αυτό το εξαιρετικό, απ’ όπου κι αν το δεις μεγάλων διαστάσεων φιλμ, μην ανησυχείτε. Είστε σε καλό δρόμο.
    Extras (Blu-ray): Μόνο ένα featurette, αλλά είναι κατατοπιστικό και για την ιστορία και για τα γυρίσματα και για την κινηματογραφική μεταφορά.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles