19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Watson. Η A.I. του μιμείται πλέον καλύτερα την ανθρώπινη επικοινωνία!

    Ο Watson, ο υπερυπολογιστής που αναπτύσσει η IBM τα τελευταία χρόνια έχει ήδη καταφέρει σύμφωνα με τους ειδικούς να φτάσει (και να ξεπεράσει) τα επίπεδα της ανθρώπινης νοημοσύνης. Αυτό μάλιστα αποδείχθηκε περίτρανα όταν πριν από τρία χρόνια το δημιούργημα της IBM κατάφερε να κερδίσει τους ανθρώπινους αντιπάλους του σε ένα παιχνίδι Jeopardy. Προσφάτως, οι μηχανικοί της IBM κατόρθωσαν να τελειοποιήσουν ακόμη περισσότερο την A.I. (τεχνητή νοημοσύνη) του Watson, καθώς τώρα το super-computer μπορεί να μιμείται την ανθρώπινη επικοινωνία πιο πειστικά από ποτέ!

    ibm-watson

    Συγκεκριμένα, o Watson είναι σε θέση να ερευνά και να “καταλαβαίνει” την τεράστια βάση δεδομένων (15 και πλέον Terabytes) που διαθέτει και αναλόγως να διαφωνεί ή να συμφωνεί σε μία κανονική συζήτηση με έναν άνθρωπο. Εάν αυτό ακούγεται εύκολο ακόμη και με τα σημερινά τεχνολογικά στάνταρ, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική στον τομέα της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς δεν υπάρχει δυσκολότερο πράγμα για έναν υπολογιστή από το να κατανοήσει τη κοινή λογική του μέσου ανθρώπου. Η τεχνική που εφαρμόζει ο Watson είναι ότι αφού πρώτα κοιτάξει προσεκτικά την ερώτηση που του έχει τεθεί, στη συνέχεια αναλαμβάνει να συνενώσει και να αναλύσει τις λέξεις που έχει μπροστά του με τη βοήθεια χιλιάδων εξελιγμένων γλωσσικών αλγορίθμων. Εκτελώντας μία εξαιρετικά περίπλοκη παράλληλη διαδικασία που απαιτεί τεράστια υπολογιστή ισχύ, ο Watson συνδυάζει χιλιάδες δεδομένα για να βρει την πιο σωστή απάντηση και έτσι να επικοινωνήσει αυτοματοποιημένα με τον “συνομιλητή” του. Όσο πιο πολλοί αλγόριθμοι βρίσκουν την ίδια απάντηση, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ώστε αυτή να είναι η σωστή.  ibm-watson

    Σε μία παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Milken Institute, ο αντιπρόεδρος της IBM και υπεύθυνος του τομέα έρευνας, John Kelly III,  παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο ο Watson μπορεί να επεξεργαστεί δεδομένα χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση σε ένα θέμα της επιλογής του, με τον υπερυπολογιστή να συμφωνεί ή να διαφωνεί σε φυσική γλώσσα. Οι υπεύθυνοι της IBM θεωρούν ότι η δυνατότητα του Watson να συνδυάζει και να επεξεργάζεται αυτόματα αμέτρητα δεδομένα, μπορεί να φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη στους τομείς της ιατρικής και σε άλλους νευραλγικούς τομείς της καθημερινότητας που απαιτούν την επεξεργασία χιλιάδων διαφορετικών στοιχείων.

    Χωρίς αμφιβολία, το μικρό τεχνολογικό θαύμα της IBM  θα μας απασχολήσει πολύ περισσότερο στο μέλλον, αν και ελπίζουμε να μην κάνουν κανένα αστείο και του δώσουν τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων του πλανήτη, γιατί o φανταστικός κόσμος του Skynet δεν αποκλείεται σε μερικά χρόνια να γίνει μία… εφιαλτική πραγματικότητα!

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles