15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Η τεχνολογία…φοριέται πολύ! [Infographic]

    wearable-technology-73_0

    Οι τάσεις της μόδας αλλάζουν διαρκώς, με την εποχή, με την επικαιρότητα, με τα διάφορα παγκόσμια lifestyle trends…Όμως τώρα τελευταία, η τεχνολογία έχει σημαντικό λόγο στην εξωτερική μας εμφάνιση και αυτό διότι όλο και περισσότερες συσκευές/gadgets δε μεταφέρονται απλά, αλλά φοριούνται πάνω μας!

    Στο κεφάλι, στο λαιμό, στα χέρια, στα ρούχα, η πλειάδα δυνατοτήτων και mobile συσκευών, σε συνδυασμό με τα…μόνο δύο χέρια που έχουμε, αναγκάζει τους κατασκευαστές να επινοούν “wearable” συσκευές που θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε, χωρίς να αγγίζουμε καν, εν κινήσει! Οι διάφοροι ανιχνευτές δραστηριότητας είναι από τις πλέον δημοφιλείς τέτοιες λύσεις το τελευταίο διάστημα, αφού πολλοί επιλέγουν να αθληθούν εντός και εκτός πόλης, έτσι χρειάζονται ένα τρόπο να μετράνε ουσιαστικά το έργο τους. Μέχρι όμως να φτάσουμε στα Sportsbands της Nike και στο Google Glass, πέρασαν χρόνια…όχι, δεκαετίες…μάλλον αιώνες, στους οποίους τα wearable «εργαλεία» εξελίχθηκαν και πήραν τη σημερινή τους μορφή! Το infographic που βλέπετε απεικονίζει ακριβώς αυτό, την πορεία της «φορετής» τεχνολογίας μέσα στο χρόνο.

    1

    Από προ-μεσαιωνικά γυαλιά οράσεως που κατασκευάζονταν από πραγματικό κρύσταλλο και με σκελετό κοκκάλινο ή σιδερένιο περάσαμε σε άλλες «εφευρέσεις» όπως το φορητό ρολόι τσέπης, συσκευές πρακτικές που όμως ενίοτε προσέφεραν κύρος και έδειχναν την κοινωνική θέση του κατόχου. Οι αιώνες μέχρι τον 20ο πέρασαν βασανιστικά αργά, όμως η μετέπειτα εξέλιξη ήταν ραγδαία και έκανε τα αξεσουάρ αυτά ένα “must” για πολλούς ανθρώπους.

    Οι περασμένες δεκαετίες επεφύλασσαν πολλές ενδιαφέρουσες δημιουργίες για τους χρήστες, που διαρκώς ανακάλυπταν την ανάγκη να κάνουν όλο και περισσότερα πράγματα με φορητές συσκευές, σε μια προσπάθεια απελευθέρωσης από οτιδήποτε το σταθερό. Αρχικά μπορεί να ήταν κάτι απλό όπως τα ρολόγια χειρός ή μια αριθμομηχανή τσέπης, όμως η πρόοδος των τηλεπικοινωνιών και της ασύρματης δικτύωσης έδωσε το έναυσμα που χρειαζόταν για την «έκρηξη» των wearable gadgets, από το ’90 και μετά.

    2

    Τη συνέχεια την ξέρετε: Bluetooth πομποδέκτες με πολλαπλές δυνατότητες, GPS, ενσωματωμένες μικροκάμερες που μπορούν να καταγράφουν οτιδήποτε έχουμε μπροστά μας χωρίς να κουνήσουμε δακτυλάκι, αλλά και πολύ σημαντικές συσκευές ιατρικής χρησιμότητας που έσωσαν και σώζουν χιλιάδες ζωές, όπως οι βηματοδότες και οι αυτόματοι ενσωματωμένοι χορηγοί ινσουλίνης. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα μεγάλο ποσοστό (35,1 %) αυτών των εφευρέσεων αφορούν το χώρο της υγείας, ενώ σχεδόν 7 στους 10 ενήλικες χρησιμοποιούν κάποιου είδους συσκευή για να ελέγχουν διαρκώς την υγεία τους. Ωστόσο, ένα επίσης μεγάλο ποσοστό (61%) των wearable gadgets έχουν να κάνουν με τον έλεγχο φυσικής δραστηριότητας, που φαίνεται ότι είναι το “next big thing”. Μέχρι την ωρίμανση του Google Glass φυσικά (άντε ρε παιδιά, το θέλουμε τώρα!)…

    3

     

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles