13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    «What Happened, Miss Simone?». Το ντοκιμαντέρ για την ιέρεια της soul ίσως δώσει στο Netflix ένα… Oscar

    Καλά νέα για το Netflix που, για τρίτη συνεχή χρονιά, είναι υποψήφιο για Oscar στην κατηγορία του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, αυτή τη φορά εις διπλούν, για τα What Happened, Miss Simone?” και Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom. Πέρυσι, το δίκτυο είχε κερδίσει υποψηφιότητα για το ντοκιμαντέρ Virunga, που εξερευνούσε τις προσπάθειες προστασίας των τελευταίων ορεσίβιων γοριλλών, ενώ πρόπερσι ήταν υποψήφιο με το The Square για την αιγυπτιακή επανάσταση του 2011.

    what-happened-miss-simone-poster

    Η υποψηφιότητα του What Happened, Miss Simone είναι ωστόσο ιδιαίτερα σημαντική για το δίκτυο, καθώς πρόκειται για το πρώτο ντοκιμαντέρ που ανατέθηκε στο in-house team του με επικεφαλής την Lisa Nishimura.

    Σκηνοθετημένο από την Liz Garbus  (“Bobby Fischer Against the World”, “Love, Marilyn”), το What Happened, Miss Simone αποτελεί μία ξεχωριστή ματιά στην ταραχώδη ζωή της “ιέρειας της soul”, Nina Simone, της εξαιρετικά ταλαντούχας ερμηνεύτριας, πιανίστριας, αλλά και ακτιβίστριας των πολιτικών δικαιωμάτων.

    Γεννημένη ως Eunice Waymon το 1933, η Nina Simone εξελίχθηκε σε μία ξεχωριστή ερμηνεύτρια σε ένα ευρύ μουσικό φάσμα, υπηρετώντας μεταξύ άλλων την soul, την blues, την gospel και την jazz, αλλά και σε μία πολιτική ακτιβίστρια με ιδιαίτερα εκρηκτικό χαρακτήρα.

    What Happened, Miss Simone? Nina Simone

    Το ντοκιμαντέρ φέρνει στη δημοσιότητα για πρώτη φορά σπάνιο αρχειακό υλικό από εμφανίσεις της, ακόμη και αποσπάσματα από το προσωπικό ημερολόγιό της. Η ομάδα της Liz Garbus είχε πρόσβαση σε περισσότερες από 100 ώρες ηχογραφήσεων και 25 ώρες συνεντεύξεών της, ενώ, μεταξύ άλλων, μιλάει για τη ζωή της μεγάλης ντίβας η μοναχοκόρη της Lisa Simone Kelly που βρίσκεται και στην ομάδα παραγωγής του. Για τη Nina Simone, μιλούν ακόμη στενοί φίλοι και συνεργάτες της, όπως ο επί χρόνια κιθαρίστας της Al Schackman, ενώ στο μοντάζ έχουν περιληφθεί και κομμάτια παλαιότερης συνέντευξης του Andrew Stroud, πρώην αστυνομικού της Νέας Υόρκης ο οποίος έγινε ο δεύτερος σύζυγος και μετέπειτα μάνατζερ της και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της καριέρας της. Οι δύο τους είχαν μία συνεξαρτώμενη σχέση με αρκετά προβλήματα που τερματίστηκε στη δεκαετία του ’70, ενώ η ερμηνεύτρια, που διαγνώστηκε ως διπολική στα τέλη της δεκαετίας του ’80, έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της μακριά από τις ΗΠΑ.

    nina simone2

    Χωρίς διάθεση αγιοποίησης, το ντοκιμαντέρ κάνει αναφορές σε όλες τις πλευρές της προσωπικότητας της Nina Simone, δίνοντας από τα πρώτα λεπτά το στίγμα του. Η μητέρα μου ήταν η Nina Simone 24-7 και αυτό ήταν που δημιούργησε ένα πρόβλημα” σημειώνει χαρακτηριστικά η κόρη της στην αρχή του ντοκιμαντέρ. “Όταν τελείωνε το show ήταν μόνη, πολεμώντας τους δικούς της δαίμονες, γεμάτη από θυμό και οργή. Δεν μπορούσε να ζήσει με τον εαυτό της και όλα κατέρρεαν”…

    Η ονομασία “What Happened, Miss Simone προέρχεται από ένα quote της Maya Angelou που δημοσιεύτηκε σε ένα άρθρο περιοδικού το 1970.

    Δείτε το επίσημο trailer του “What Happened, Miss Simone” το οποίο κυκλοφόρησε στο Netflix στις 26 Ιουνίου του 2015.

    https://www.youtube.com/watch?v=moOQXZxriKY

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles