23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Τι περιμένουμε από την Apple και το WWDC 2013

    Άλλο ένα συνέδριο WWDC για τους developers της Apple αναμένεται να ξεκινήσει την 10η Ιουνίου στις 20:00 απόψε, Δευτέρα και, παραδοσιακά, έχουμε πράγματα να περιμένουμε από το Cupertino. Και δεν μιλάμε μόνο για τους developers που ζουν και θρέφονται από το οικοσύστημα της Apple, αλλά και για όλους εμάς, τους καταναλωτές.

    Τι ξέρουμε μέχρι τώρα; Ξέρουμε ότι η Apple θα αποφύγει τις «μικρές» ανακοινώσεις προϊόντων όπως της νέας εκδοχής του iPod touch που δεν ανακοίνωσε αλλά διέθεσε κατευθείαν και αθόρυβα στην αγορά. Ξέρουμε επίσης ότι, όπως όλες οι εταιρείες, θα ανακοινώσει τις Haswell εκδοχές του hardware της.
    Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

    mzl.aaridoob

    iOS 7

    Κάθε νέα εκδοχή του λειτουργικού της Apple για τις κινητές της συσκευές είναι ένα συνονθήλευμα από νέες λειτουργίες και νέες εφαρμογές, αυτή τη χρονιά όμως, οι ανακοινώσεις θα έχουν και ένα πιο «εμφανές» χαρακτήρα. Μιλάμε για την πολυαναμενόμενη ανασχεδίαση του λειτουργικού, με πιο minimal και flat αισθητική, την αισθητική του Jony Ive.

    Πέρα από το αισθητικό κομμάτι όμως, αναμένεται με ενδιαφέρον η ενσωμάτωση των Flickr και Vimeo στο λειτουργικό που, μαζί με την ενσωμάτωση του Facebook και του Twitter, αναμένεται να κάνει τον διαμοιρασμό βίντεο και φωτογραφιών, πολύ πιο απλό. Τόσο μέσα από το λειτουργικό, όσο και μέσα από εφαρμογές που δίνουν την δυνατότητα διαμοιρασμού, η ενέργεια αυτή δεν θα χρειάζεται ξεχωριστό log in, αλλά απλά ένα tap. Επίσης αναμένεται να δούμε αλλαγές στη lock screen που λέγεται ότι θα είναι και διαφορετική, ενώ οι ειδοποιήσεις που θα φαίνονται σε αυτή, θα είναι πιο εύκολα προσβάσιμες.

    Φήμες θέλουν βελτιώσεις και στο Siri, αν και ολίγον μας ενδιαφέρει εδώ στην Ελλάδα καθώς η Siri δεν μιλάει ακόμα Ελληνικά και κυκλοφορεί πολύ το ενδεχόμενο, μέσα στα πλαίσια του «ανοίγματος» της Apple που ανακοίνωσε ο Tim Cook στο συνέδριο D11, οι developers να μπορούν πια να ενσωματώσουν το Siri στις εφαρμογές τους. Που πάλι δεν μας ενδιαφέρει… πολύ τουλάχιστον.

    OS X 10.9

    Οι διαφορές ανάμεσα στο OS X και το iOS αμβλύνονται όλο και περισσότερο. Ξεκινώντας πριν 2 χρόνια με το integration του iCloud, η πεποίθηση είναι πως στη νέα έκδοση του λειτουργικού για Mac, τα cloud services θα είναι όλο και περισσότερο ενσωματωμένα.  Όπως φημολογείται και η ενσωμάτωση του Siri στο desktop των Mac users, αλλά αυτή τη φήμη την βλέπουμε με μία μικρή επιφύλαξη. Δεν ξέρουμε δηλαδή αν απλά θα δούμε βελτιώσεις στο ήδη υπάρχον voice search στο OS X, ή αν η όλη υπηρεσία θα πάρει το όνομα του Siri.

    Αυτό που θα κάνει πολύ χαρούμενους τους power users πάντως, που εργάζονται με πολλαπλές οθόνες, θα είναι η δυνατότητα να «ανοίξουν» μία εφαρμογή σε ένα μόνο συγκεκριμένο monitor. Ξέρουμε, οι περισσότεροι δεν συγκλονιστήκατε, αλλά ελπίζουμε πως θα ακούσουμε πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα.

    Συσκευές

    Αν κοιτάξουμε λίγο πίσω, στα προηγούμενα WWDC, συνήθως είναι All about Mac. Όσα Mac βαστάει η ψυχή μας. Οπότε, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ακούσουμε για MacBook Pro και MacBook Air με τους καινούριους, Haswell επεξεργαστές της Intel.

    Δεν περιμένουμε να ακούσουμε τίποτα για iPhone. Το iPhone από μόνο του, ακόμα κι αν φέτος το μόνο που έχουμε να περιμένουμε είναι μία S εκδοχή του iPhone 5 και οικονομικότερη συσκευή, δεν παύει να είναι ΤΟ προϊόν της Apple που δικαίως, μαζί με το iPad, χρειάζεται δικό του event. Και πάντα σε όλο το παραπάνω, υπολογίζουμε πως η Apple επιδιώκει το λανσάρισμα του iPhone να γίνεται στα τέλη του 3ου και τις αρχές του 4ου τριμήνου του κάθε έτους, για να βελτιώνονται τα οικονομικά της αποτελέσματα.

    Πάντως, όσον αφορά το αισθητικό μέρος του software για το οποίο θα ακούσουμε στο keynote της 10ης Ιουνίου, η πρώτη ιδέα μας έρχεται από το λανσάρισμα της εφαρμογής για iOS του WWDC, (βλέπε τη φώτο παραπάνω) όπου τα πράγματα είναι πολύ «ματ», πολύ «απλά» και πολύ “Jony Ive”. Υπομονή μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ.

    Related Articles

    5 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles