21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    When We Were Kings: Το ντοκιμαντέρ νοκ άουτ του Muhammad Ali

    «I could have been a contender» λέει με απόγνωση ο Marlon Brando στο κλασικό On the Waterfront. Αυτή την ευκαιρία έδωσε το μποξ τους Αμερικανούς. Τους έδειχνε το δρόμο για το Αμερικανικό Όνειρο, να βγουν από την φτώχια, να ξεφύγουν από την εγκληματικότητα. Να γίνουν κάποιοι. Ο Muhammad Ali ήταν ήδη “κάποιος” πριν καν φορέσει τα γάντια. Πριν καν του κλέψουν το ποδήλατο όταν ήταν μικρός και στεναχωρημένος θα πει το περιστατικό στον αστυνομικό που θα τον συμβουλέψει πως πρέπει να μάθει να παλεύει και να γίνει πιο δυνατός.

    muhammad-ali-dead-respiratory-failure-1

    Ο Ali δεν ήταν απλά δυνατός. Ήταν ανεξάρτητος. Ήταν τόσο χαρισματικός και εκρηκτικός που τα πάντα γύρω του έχαναν την σημασία τους και όλη η προσοχή έπεφτε στις εκφράσεις του προσώπου του και στα λόγια του. Η τρομερή δύναμη της αμίμητης προσωπικότητάς του ήταν στο επίκεντρο και του εκπληκτικού When We Were Kings, το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ σχετικά με τον περιβόητο Rumble in the Jungle αγώνα του 1974 στο Ζαίρ εναντίον του νεαρού τότε George Foreman για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στα βαρέα βάρη.

    Για κάποιον που δεν είχε ξαναδεί στη μεγάλη οθόνη τον Ali, η παρουσία του ήταν μία αποκάλυψη. Νιώθεις όλο μύθο του να ορθώνεται μπροστά σου και να γίνεσαι μικροσκοπικός λες και μπήκες στο ρινγκ να παλέψεις μαζί του. Το φιλμ του Leon Gast που αφιέρωσε 23 ολόκληρα χρόνια της ζωής του για να συγκεντρώσει το υλικό, είναι σαν νερό που βράζει. Η κατάσταση στην Αφρική με την σκληρή πραγματικότητα της δικτατορίας που υπήρχε σε κάτι γωνιά της, το εκκολαπτόμενο “Black is Beautiful” κίνημα, η αφρικάνικη μουσική με τα πυρετώδη κρουστά μαζί με τον funk πυρετό του James Brown και την blues κάψα του B.B. King, όλα μαζί κοχλάζουν και είναι έτοιμα να τινάξουν το καπάκι. Και πάνω απ’ όλα αυτά, ο Ali. Που μιλάει ξανά και ξανά για να ξεπεράσει το φόβο του επειδή ξέρει κατά βάθος πως ο Foreman ήταν ένα τέρας δύναμης, αλλά και επειδή συνεχίζει να ταράζει τον κόσμο, τις συνειδήσεις. Επειδή είναι αυτός που είναι.

    «Είμαι τόσο γρήγορος που προλαβαίνω να ξαπλώσω στο κρεβάτι πριν σβήσω το φως». Ατάκες όπως αυτή είναι από τις πιο “αθώες” του, που σου δίνουν την ευκαιρία να πάρεις μία ανάσα σ’ ένα ντοκιμαντέρ που ενώνει σπορ, βιογραφία και πολιτική ανάλυση με μοναδικό τρόπο. Μέσα σ’ αυτό το χάος και τον ενθουσιασμό που οδήγησε στον περίφημο αγώνα, ο Ali λάμπει κάθε φορά που είναι στο πλάνο, αλλά και σ’ αυτά που δεν τον βλέπεις. Δεν υπάρχει κανένας Rocky εδώ. Εδώ είναι το “real deal”.
    Είναι σαρωτικός, αστείος, ένα αληθινό hype, ο άνθρωπος που σου ξεστομίζει κατάμουτρα αυτά που δεν θέλεις ούτε να σκέφτεσαι, ο απόλυτος νικητής. Και του μυθικού αγώνα που σημάδεψε την ιστορία του μποξ, αλλά και της αλήθειας της ζωής.

    https://www.youtube.com/watch?v=IfUHYUpmTFs

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles