20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Απλές καθημερινές απορίες… Γιατί χασμουριόμαστε; (vid)

    Υπάρχουν μερικά πράγματα που τα κάνουμε καθημερινά κι όμως δε γνωρίζουμε για ποιο λόγο ακριβώς. Και υπάρχουν και μερικές φορές που, διαβάζοντας μία επιστημονική εξήγηση ή μία μελέτη, βρίσκουμε απαντήσεις που έχουν το ενδιαφέρον τους. Μία απορία που θα μπορούσε να μας δημιουργηθεί ένα χαλαρό πρωινό Μεγάλης Παρασκευής που έχουμε αράξει σε μία καφετέρια με τους φίλους μας και πίνουμε έναν εσπρέσσο φρέντο (πιθανότατα χωρίς γάλα λόγω της… ημέρας) είναι η ακόλουθη. Γιατί χασμουριόμαστε; Χμμμ…

    yawn

    Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ακόμη με απόλυτη σαφήνεια εξήγηση στο συγκεκριμένο φαινόμενο, ωστόσο κάποιες έρευνες δίνουν μία πιθανή απάντηση. Σύμφωνα, λοιπόν, με πρόσφατες μελέτες, το χασμουρητό είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας, ώστε να μας… δροσίσει.

    Η θεωρία υποστηρίζει ότι το χασμουρητό αποτελεί ένα… φυσικό σύστημα κλιματισμού για το σώμα μας, “δροσίζοντας” τον εγκέφαλό μας, ο οποίος, αν το καλοσκεφτούμε, θα μπορούσε να συγκριθεί με το… laptop μας, καθώς… θερμαίνεται όταν χρησιμοποιεί πάνω από το 40% της μεταβολικής ενέργειας του σώματός μας. Έτσι, λοιπόν, αν πιστέψουμε αυτή την εξήγηση, το χασμουρητό, μέσω της κίνησης της γνάθου, μεταφέρει αίμα στο κρανίο μας και βοηθάει τον εγκέφαλό μας να έχει το δικό του προσωπικό… “air condition” που τον κρατά σε εγρήγορση.

    Ο Hank Green του SciShow μας τα εξηγεί καλύτερα (στα αγγλικά) στο ακόλουθο video.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles