BREAKING

5

Με το Wi-Vi βλέπουμε πίσω από τους τοίχους!

Η όραση του Superman, η δυνατότητα δηλαδή του να βλέπουμε αντικείμενα που βρίσκονται πίσω από άλλα, είναι ένα από τα όνειρα του ανθρώπου και κάτι που συχνά βλέπουμε σε sci-fi ταινίες, ελπίζοντας πως κάποια μέρα θα γίνει πραγματικότητα. Αφού βέβαια βρούμε τρόπο να γίνουμε αόρατοι. Φαίνεται πως αυτή η μέρα δεν αργεί, πάντως, αφού επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να «βλέπουν» πίσω από τοίχους με τη βοήθεια μιας τεχνολογίας που βρίσκεται μέσα σε κάθε σπίτι. Του Wi-Fi!

wivi2

To “Wi-Vi”, όπως είναι η ονομασία του, βασίζεται σε μια πολύ απλή αρχή των κυμάτων που εκπέμπουν οι κεραίες του router μας. Όταν τα κύματα κατευθύνονται προς ένα τοίχο, κάποια αντανακλώνται και κάποια περνούν από μέσα του. Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται πίσω από τον τοίχο, αντανακλά ο ίδιος τα κύματα που έχουν περάσει και αυτά επιστρέφουν πίσω. Ωστόσο, έπρεπε να βρεθεί τρόπος να «φιλτράρουμε» τα «άχρηστα» κύματα που αντανακλά ο τοίχος και να κρατήσουμε μόνο αυτά που αντανακλά το ανθρώπινο σώμα.

Η καθηγήτρια του ΜΙΤ, Dina Katabi, μαζί με τον μαθητή της Fadel Adib, το κατάφεραν, χρησιμοποιώντας δύο κεραίες εκπομπής και έναν δέκτη. Το μυστικό βρίσκεται στους πομπούς, αφού ο δεύτερος παράγει «αντίστροφα» κύματα από τον πρώτο, με αποτέλεσμα να αλληλοακυρώνονται. Έτσι, τα κύματα που αντανακλά ο τοίχος πρακτικά εξαφανίζονται, αφήνοντας τα κύματα που επιστρέφει το ανθρώπινο σώμα να φτάσουν στον δέκτη και να εμφανιστούν με κάποια μορφή στην οθόνη μας.

wivi1

Με την απλή, αυτή, μέθοδο, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν μίνι «radar» με πολύ μικρό κόστος σε σχέση με ένα τυπικό σύστημα, αλλά και με πολύ μικρότερο όγκο. Άρα και να ενσωματωθούν σε handhelds, το οποίο σημαίνει πως ίσως σύντομα το smartphone μας μπορέσει να ανιχνεύει κινήσεις πίσω από τοίχους. Όχι και τόσο καλό βέβαια για την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής, αλλά έτσι δε γίνεται με κάθε νέα τεχνολογία; Ουδέν καλόν αμιγές καλού. Σίγουρα πάντως θα λύσει τα χέρια των....κατασκόπων και όχι μόνο.

Δείτε το Wi-Vi σε λειτουργία εδώ

4 Comments

 • 31 Αυγούστου 2013 at 16:25

  Και σε λίγα χρόνια το σύστημα παρακολούθησης που έφτιαξε ο Bruce στο The Dark Knight χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα για να οπτικοποιήσει κάθε τοποθεσία στη Gotham θα γίνει πραγματικότητα. (Το οποίο ωστόσο βασίζεται σε σχετικά διαφορετική αρχή κάνοντας χρήση σημάτων σόναρ υψηλής συχνότητας.)

 • GeoKlv
  29 Αυγούστου 2013 at 18:10

  @Βαγγέλης: κοφτερή σκέψη. Respect.
  Εν τέλει η σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη μας δημιουργεί σκοτούρες πριν καν βγει στην ευρεία παραγωγή.
  Να πάρει η ευχή… Εκεί που αισθάνομαι όμορφα για τις πλούσιες σε παραγωγή εποχές που ζούμε,
  ταυτόχρονα αισθάνομαι και φοβίες για το βαθμό έκθεσης σε πρωτόγνωρες απειλές… Μακάρι οι υλοποιήσεις
  να έχουν τις προβλέψεις όπως επισημαίνει και ο Βασίλης.
  Χαιρετώ όλους.
  Γιώργος

 • Βασιλης
  27 Αυγούστου 2013 at 00:53

  Βαγγέλη παρά πολύ σωστή σκέψη. Επόμενος πρέπει στα σπίτια μας να έχουμε άλλη μια «αντιστροφή» κεραία? Καλό βράδυ.

 • 26 Αυγούστου 2013 at 19:26

  Σκεφτείτε και την αντίστροφη χρησιμότητα στους κλέφτες.. Θα σκαναρουν ένα χώρο και αφού διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει κανείς μέσα θα χτυπούν..