15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Με το Wi-Vi βλέπουμε πίσω από τους τοίχους!

    Η όραση του Superman, η δυνατότητα δηλαδή του να βλέπουμε αντικείμενα που βρίσκονται πίσω από άλλα, είναι ένα από τα όνειρα του ανθρώπου και κάτι που συχνά βλέπουμε σε sci-fi ταινίες, ελπίζοντας πως κάποια μέρα θα γίνει πραγματικότητα. Αφού βέβαια βρούμε τρόπο να γίνουμε αόρατοι. Φαίνεται πως αυτή η μέρα δεν αργεί, πάντως, αφού επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να «βλέπουν» πίσω από τοίχους με τη βοήθεια μιας τεχνολογίας που βρίσκεται μέσα σε κάθε σπίτι. Του Wi-Fi!

    wivi2

    To “Wi-Vi”, όπως είναι η ονομασία του, βασίζεται σε μια πολύ απλή αρχή των κυμάτων που εκπέμπουν οι κεραίες του router μας. Όταν τα κύματα κατευθύνονται προς ένα τοίχο, κάποια αντανακλώνται και κάποια περνούν από μέσα του. Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται πίσω από τον τοίχο, αντανακλά ο ίδιος τα κύματα που έχουν περάσει και αυτά επιστρέφουν πίσω. Ωστόσο, έπρεπε να βρεθεί τρόπος να «φιλτράρουμε» τα «άχρηστα» κύματα που αντανακλά ο τοίχος και να κρατήσουμε μόνο αυτά που αντανακλά το ανθρώπινο σώμα.

    Η καθηγήτρια του ΜΙΤ, Dina Katabi, μαζί με τον μαθητή της Fadel Adib, το κατάφεραν, χρησιμοποιώντας δύο κεραίες εκπομπής και έναν δέκτη. Το μυστικό βρίσκεται στους πομπούς, αφού ο δεύτερος παράγει «αντίστροφα» κύματα από τον πρώτο, με αποτέλεσμα να αλληλοακυρώνονται. Έτσι, τα κύματα που αντανακλά ο τοίχος πρακτικά εξαφανίζονται, αφήνοντας τα κύματα που επιστρέφει το ανθρώπινο σώμα να φτάσουν στον δέκτη και να εμφανιστούν με κάποια μορφή στην οθόνη μας.

    wivi1

    Με την απλή, αυτή, μέθοδο, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν μίνι «radar» με πολύ μικρό κόστος σε σχέση με ένα τυπικό σύστημα, αλλά και με πολύ μικρότερο όγκο. Άρα και να ενσωματωθούν σε handhelds, το οποίο σημαίνει πως ίσως σύντομα το smartphone μας μπορέσει να ανιχνεύει κινήσεις πίσω από τοίχους. Όχι και τόσο καλό βέβαια για την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής, αλλά έτσι δε γίνεται με κάθε νέα τεχνολογία; Ουδέν καλόν αμιγές καλού. Σίγουρα πάντως θα λύσει τα χέρια των….κατασκόπων και όχι μόνο.

    Δείτε το Wi-Vi σε λειτουργία εδώ

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    5 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles