21 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Το robot-“αγριόγατα”, έτοιμο για το πεδίο της μάχης!

    Σε πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας έχουμε δεί ρομπότ με υπεράνθρωπες δυνάμεις, να αποκτούν ξαφνικά τη δική τους συνείδηση και αυτονομία και να στρέφονται εναντίον της ανθρώπινης φυλής, με καταστρεπτικά αποτελέσματα. Δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται πως θα συμβεί και στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο, αφού η πρόοδος της ρομποτικής είναι ραγδαία και οι μηχανές που κατασκευάζονται σχεδόν…τρομάζουν με τις δυνάμεις τους!

    wildcat1

    Μια από αυτές είναι και το “Wildcat”, ένα “τετράποδο” ρομπότ που μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα και να αναπτύξει ταχύτητες έως 26 χιλιομέτρων την ώρα! Μπορεί να σας φαίνεται μικρή η ταχύτητα, δεδομένου του ότι οι ταχύτεροι σπρίντερ στον κόσμο φτάνουν τα 45 Km/h, αλλά το Wildcat έχει και διάρκεια, αφού μπορεί να διανύσει το μίλι σε 3’ 45’’, χρόνος που μόνο 3 άνθρωποι στον κόσμο έχουν ξεπεράσει μέχρι σήμερα. Κοινώς, αν δείτε το ρομπότ αυτό να σας κυνηγάει, καλύτερα να του ξεφύγετε σε λιγότερο από ένα μίλι…

    Το Wildcat είναι δημιούργημα της Boston Dynamics και έχει χρηματοδοτηθεί από τη γνωστή DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), όπως και ο προκάτοχός του, το Cheetah. Εκείνο το ρομπότ άγγιζε σε ταχύτητα τα 45 Km/h αλλά δε μπορούσε να κινηθεί αυτόνομα και έπρεπε να τροφοδοτείται μέσω καλωδίων. Το Wildcat, όπως θα δείτε και στο video, μιμείται τον τρόπο κίνησης των τετράποδων θηλαστικών και μπορεί να «καλπάσει», αλλά θέλει ακόμα αρκετή δουλειά, αφού διακρίνεται να πέφτει σε μια από τις δοκιμές του και μάλιστα σε τελείως επίπεδο ασφαλτοστρωμένο έδαφος. Τι θα κάνει λοιπόν στο περιβάλλον για το οποίο προορίζεται, δηλαδή τα διάφορα, κακοτράχαλα πεδία μάχης; Αυτός είναι ο ρόλος του, να γίνει ένα μηχανικό και θωρακισμένο «μουλάρι» που θα μεταφέρει εφόδια στους στρατιώτες της πρώτης γραμμής ή και να εξουδετερώνει αντιπάλους.

    wildcat2

    Ακόμα ένα σοβαρό μειονέκτημά του είναι ο θόρυβος που παράγει ο κινητήρας του κατά τη λειτουργία, αφού προδίδει εύκολα τη θέση του στον εχθρό, ενώ και η αυτονομία του μάλλον είναι σχετικά μικρή. Παρ’όλα αυτά, μας δείχνει την τρομερή πρόοδο της τεχνολογίας αυτής και μια γεύση από τις δυνατότητές της. Όταν τελειοποιηθεί, πραγματικά θα είναι μια τρομακτική μηχανή…

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles