12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    WIND of (5G) Change ή αλλιώς πως το 5G αναμένεται να αλλάξει τη ζωή μας!

    Στο πιο κλασικό (και διαχρονικό) κομμάτι των θρυλικών Scorpions, «Wind of Change», περιγράφεται ο «αέρας της αλλαγής». Η ιδιαίτερη και μελωδική φωνή του Klaus Meine περιέγραψε την ανανεωτική πνοή που αποδομεί το παρελθόν, αναδιαμορφώνει το σήμερα και βάζει τις βάσεις για το μέλλον. Αν και το συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 για να συνοδεύσει την πτώση του τείχους του Βερολίνου (που όλοι γνωρίζουμε ότι  άλλαξε τον ρου της ιστορίας), η αλήθεια είναι ότι αυτό το μικρό «διαμάντι» της rock μουσικής μπορεί να «παίζει» παντού… σε όλες τις μεγάλες αλλαγές, κοσμογονικού χαρακτήρα.

    Και δε χωράει αμφιβολία, ότι ο κόσμος της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνίων βρίθει από σημαντικά «breakthroughs» αυτού του τύπου, από μοναδικές στιγμές που έμειναν στην ιστορία. Αναλογιστείτε μόνο τη χαρά που πήρατε όταν στείλατε το πρώτο SMS σας πριν από περίπου δύο δεκαετίες ή όταν κατεβάσατε ως ήχο κλήσης το Hit του καλοκαιριού που το 2001 ακουγόταν σε όλα τα clubs. Ακόμη πιο πολύ σκεφτείτε τον θαυμασμό που αισθανθήκατε όταν πραγματοποιήσατε την πρώτη σας βιντεοκλήση ή όταν σερφάρατε στο net με το κινητό σας, όπως ακριβώς κάνατε τότε με το ογκώδες desktop PC σας. H δε ύπαρξη του 4G που εδώ και περίπου για μια δεκαετία μας συντροφεύει στην mobile καθημερινότητα μας, κατάφερε να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή μας. Συνεχής επικοινωνία και ψυχαγωγία, γρήγορες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο των Social Media, live videos, streaming των αγαπημένων μας ταινιών και πολλές ακόμη δυνατότητες που μπορούμε απλώς να τα απολαύσουμε από τις λιγοστές ίντσες του smartphone μας.

    Όμως, η τεχνολογία είναι ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω και για αυτό ο διάδοχος του 4G, 5G, όχι μόνο θα επεκτείνει την κληρονομιά του προκατόχού του, αλλά θα μας οδηγήσει σε ατραπούς που πριν ούτε καν είχαμε φανταστεί!

    5G Wind (3)

    5G The Next Big(ger) Thing!

    Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του 5G που θα αλλάξουν την καθημερινότητα μας; Αξίζει άραγε ο τόσο μεγάλος ντόρος που την τελευταία τριετία ακούγεται αναφορικά με τις δυνατότητες του; Η απάντηση είναι καταφατική, καθώς δεν απαιτείται και ιδιαίτερη σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι τα δίκτυα 5G θα πολλαπλασιάσουν τα οφέλη του 4G στην καθημερινότητα μας, αποτελώντας ένα είδος ποιοτικής και ποσοτικής αναβάθμισης! Και πως να μην συμβεί αυτό από τη στιγμή που η εξελιγμένη τεχνολογία του 5G θα χαρίζει λειτουργία σε υψηλότερες συχνότητες και μικρότερες αποστάσεις, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ταυτόχρονη υποστήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες συσκευές σε μια περιοχή, χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση και ταχύτητες 20 φορές πιο γρήγορες από το 4G; Επιπλέον, η τεχνική υποδομή και οι 5G κεραίες καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα για την ευκολότερη διασύνδεση των αυτόνομων IoT (Internet of Things) συσκευών.

    5G Wind (5)

    Οι παραπάνω είναι ορισμένες από τις εξελιγμένες τεχνικές δυνατότητες του 5G, όμως πως αυτές θα μεταφραστούν στην καθημερινή ζωή μας; Ναι, ίσως η εποχή των ιπτάμενων αυτοκινήτων που φαντασιώνονταν οι οραματιστές συγγραφείς σε αρκετά sci-fi μυθιστορήματα των 60s, όπως το Do Androids Dream of Electric Sheep του Philip K. Dick (στο οποίο βασίστηκε το πετυχημένο φιλμ Blade Runner), να απέχει μερικά χρόνια, όμως η εποχή των αυτοκινούμενων οχημάτων είναι ήδη εδώ! Αναμφίβολα, τα δίκτυα 5G θα συμβάλλουν στην τελειοποίηση της υποδομής που απαιτείται για να μπορέσουν στο άμεσο μέλλον να κυριαρχήσουν στους δρόμους. Ενδεικτικό είναι ότι εάν μια μέρα αυξηθεί ο αριθμός των αυτοκινούμενων οχημάτων, τότε θα μειωθούν δραματικά τα δυστυχήματα που οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο ότι περισσότεροι από 1.25 εκατομμύρια άνθρωποι θα αποφύγουν το θάνατο. Επιπλέον, το 5G θα αλλάξει άρδην το πρόσωπο της εργασίας, δημιουργώντας νέες συνθήκες στο βιομηχανικό περιβάλλον. Με την ανάπτυξη και διασύνδεση 125 δισεκατομμυρίων IoT συσκευών μέχρι το 2030 που θα βελτιώσουν τις συνθήκες παραγωγής σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή και οι υπηρεσίες, τα δίκτυα 5G αναμένεται να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

    5G Wind (1)

    Παράλληλα, με την εδραίωση του 5G οι πόλεις μας θα γίνουν πιο «smart», βελτιώνοντας τη ζωή των κατοίκων και εξοικονομώντας τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης (εξαιτίας της αυτοματοποίησης των διαδικασιών), με σεβασμό τόσο στις ανάγκες των πολιτών, αλλά και στο περιβάλλον. Επίσης, η τηλεϊατρική θα μπορέσει να γίνει μέρος της καθημερινής ζωής και έτσι οι ουρές στα ιατρεία του ΕΟΠΠΥ να αποτελέσουν κάποια στιγμή παρελθόν, ενώ οι επεμβάσεις από απόσταση δεν θα αποτελούν ένα αποκύημα της επιστημονικής φαντασίας. 5G βέβαια θα σημάνει και περαιτέρω ανάπτυξη των εφαρμογών Augmented και Virtual Reality, καθώς πλέον με το 5G δεν θα υπάρχουν τεχνικοί περιορισμοί στον τρόπο που ο πραγματικός κόσμος θα μπορεί να «μπλέκεται» με τον εικονικό.

    5g

    Η WIND μας καλωσορίζει στην εποχή του 5G…

    Δεν χωράει αμφιβολία, ότι το 5G θα φέρει κοσμογονικές αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Παρόλα αυτά, το ερώτημα που τίθεται είναι σε τι φάση βρίσκονται οι εργασίες στη χώρα μας, αλλά και το πότε αναμένεται να δούμε την εμπορική διάθεση του νέου δικτύου; Η WIND έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα για την έλευση του 5G στην χώρα μας, καθώς πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία το πρώτο πιλοτικό δίκτυο στην πόλη της Καλαμάτας, με την Μεσσηνιακή πρωτεύουσα να έχει την πρωτιά της ελληνικής πόλης που θα αγκαλιάσει πρώτη το 5G.

    Wind Kalamata 5G-02

    Για αυτό το λόγο, οι υπεύθυνοι της WIND διοργάνωσαν πρόσφατα ένα ειδικό event για τους εκπροσώπους των Media, στο οποίο είχαμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πάρουμε μια καλή γεύση από τις δυνατότητες του νέου δικτύου τηλεπικοινωνιών, να τρέξουμε speed tests (ω ναι, το downloading δεδομένων γίνεται σε χρόνους… ασύλληπτους) και να ρίξουμε έτσι μια σύντομη ματιά στο… «μέλλον». Όπως μας ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι της WIND, σε αυτή τη φάση τους καρπούς του 5G μπορούν να δρέψουν το Δημαρχείο, το Πνευματικό Κέντρο και το Μέγαρο Χορού της πόλης, ενώ επιπλέον με το δίκτυο 5G καλύπτεται πιλοτικά το ξενοδοχείο Filoxenia του Ομίλου Grecotel στην παραλία της Καλαμάτας.

    WIND_5G_KV_60x30_B&B_a

    Υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη της χρονιάς που διανύουμε, η περιοχή κάλυψης του πιλοτικού 5G δικτύου της WIND θα εκτείνεται στο 70% της Μεσσηνιακής πόλης, ενώ η 5G σύνδεση είναι δωρεάν για όλους τους κατοίκους της πόλης, με τον εξοπλισμό να παρέχεται από την Huawei (οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με Mate 20X, που αποτελούν τα νέα 5G smartphones της κινεζικής εταιρείας). Ενδεικτικό των τεράστιων δυνατοτήτων του 5G είναι ότι οι ταχύτητες δεδομένων με την εν λόγω συσκευή, άγγιζαν τα 1.2Gbps (downloading data), ξεπερνώντας ακόμη και την οπτική ίνα που φτάνει στο 1Gbps.

    5G Wind (2)

    Ωστόσο, για την εμπορική διάθεση των υπηρεσιών 5G, οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή ακόμα, καθώς υπολογίζεται ότι θα είναι διαθέσιμο περίπου στα τέλη του 2020 με αρχές του 2021.

    5G Wind (1)

    Όπως και να ‘χει, το μέλλον είναι ήδη εδώ και ο άνεμος της αλλαγής που θα φέρει το 5G έχει αρχίσει να μας δροσίζει εν μέσω θέρους. Και όχι το 5G δεν είναι  πλέον κάποιο άπιαστο όνειρο θερινής νυκτός, αλλά βρίσκεται πιο κοντά από ότι τελικά νομίζουμε…

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles