21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Windows 10. Όσα πρέπει να ξέρεις σήμερα για τα επόμενα Windows που θα αφορούν όλες τις συσκευές σου

    To event της Microsoft ήταν δεδομένο για σήμερα και όλοι περίμεναν πως θα ανακοινωθεί η Technical Preview των Windows 9 ή Windows TH, όπως τα έλεγαν κάποιοι. Η αμερικανική εταιρεία, ωστόσο, έκανε τη μεγάλη έκπληξη, παρουσιάζοντας στους παρευρισκόμενους τα Windows 10. Ναι, ναι, έτσι θα ονομάζονται τα επόμενα Windows!

    windows-10

    Η έκπληξη που έφερε το σημαντικό event δεν περιορίστηκε βέβαια μόνο στην ονομασία, καθώς η Microsoft ανακοίνωσε πως τα Windows 10 θα ακολουθούν τη νέα “mobile-first cloud-first” φιλοσοφία της και έτσι θα αφορούν σχεδόν ΟΛΕΣ τις συσκευές σας. Και desktop και laptops φυσικά, αλλά και tablets ακόμη και smartphones. Δε θα υπάρχει, λοιπόν, στο μέλλον ξεχωριστό λειτουργικό για φορητές συσκευές και όλες θα “υιοθετήσουν” τα Windows 10, τα οποία, βέβαια, θα προσαρμόζονται ανάλογα με κάθε device (από 4 έως… 80 ιντσών, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο event) και κάθε περιβάλλον (παραδοσιακό desktop ή touch).

    Οι δύο παρουσιαστές του σημερινού event ήταν ο Terry Myerson αλλά και ο Joe Belfiore, γνωστός μας έως τώρα από τις παρουσιάσεις των Windows Phone (ο οποίος εντάσσεται φυσικά πλέον στο “ενιαίο” team των Windows 10). Οι δύο άνδρες μάς έκαναν τις συστάσεις στα νέα Windows, σημειώνοντας πως είναι η “πιο ολοκληρωμένη πλατφόρμα” που δημιούργησε ποτέ η Microsoft και η οποία μπορεί να προσφέρει μία προσαρμοσμένη εμπειρία σε κάθε είδους hardware μέσα από μία ενιαία λύση.

    Η Microsoft βέβαια, με αυτή την ανακοίνωση, κάνει αναμφίβολα και το… “βηματάκι” πίσω, δίνοντας “το χέρι” στους χρήστες που έχουν ακόμη τα Windows 7 και έχουν δυσκολευτεί με την προσαρμογή τους στα πολύ διαφορετικά Windows 8 που ανακοινώθηκαν πριν δύο χρόνια. Η αναφορά γίνεται κυρίως για τους χρήστες συστημάτων με πληκτρολόγιο και ποντίκι, οι οποίοι έχει αποδειχθεί ότι ήταν εκείνοι που προσαρμόστηκαν …λιγότερο στο περιβάλλον των Windows 8, σε αντίθεση με τους touch users που παρουσιάζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το διαφορετικό interface τους.

     “Θέλουμε όλοι εκείνοι οι χρήστες Windows 7 να έχουν το συναίσθημα ότι χθες οδηγούσαν ένα πρώτης γενιάς Prius. Και τώρα με τα Windows 10 είναι σαν να έχουν Tesla. Δε χρειάζεται να μάθουν κάποιο νέο τρόπο να οδηγούν” ακούσαμε στο event και η απορία μας είναι τι ακριβώς οδηγούσαν οι χρήστες των… Windows 8.

    Σε κάθε περίπτωση, τα Windows 10 αποτελούν, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε, έναν συνδυασμό Windows 7 και Windows 8, καθώς δανείζονται σχεδιαστικά στοιχεία και από τα δύο πρόσφατα λειτουργικά της Microsoft.

    Windows-10-start-menu

    Η περίφημη επιστροφή του Start Menu είναι γεγονός, ωστόσο αυτό είναι αρκετά ανανεωμένο σε σχέση με αυτό που υπήρχε έως και τα Windows 7, διαθέτοντας πλέον και Metro elements. Πέρα από τα παραδοσιακά του στοιχεία, διαθέτει και tiles τα οποία θα μπορούν να αλλάζουν μέγεθος, ενώ εδώ θα βρίσκονται πλέον τα shut down και restart buttons. To “παρών” στο start menu δίνει και μία δυνατότητα universal search που θα μπορεί να περιλαμβάνει και web results. Στα νέα Windows 10 θα βρείτε ακόμη ένα task view για πιο εύκολο multitasking. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία αυτή για να εναλλάσσεστε μεταξύ πολλαπλών desktops και για να έχετε πρόσβαση σε πολλαπλές εφαρμογές, ενώ διαθέσιμη είναι ακόμη και μία λειτουργία Snap Assist για να μπορείτε να κάνετε grab εφαρμογές από πολλαπλά desktops.

    Windows-10-Task-view

    Την εμφάνισή τους στο λειτουργικό κάνουν ένα μείγμα από classic και universal apps, τις οποίες θα γνωρίσουμε καλύτερα όταν φτάσει η ώρα της consumer version τους. Φυσικά, υπάρχουν και στοιχεία και από τα Windows 8, όπως η Charm bar και άλλες λειτουργίες που βασίζονται στη χρήση μέσω περιβάλλοντος αφής, με τη Microsoft να σημειώνει ότι, σε convertible λύσεις, θα υπάρχει ένα Continuum mode, ώστε τα Windows να αντιλαμβάνονται πότε χρησιμοποιείτε μία συσκευή ως laptop και πότε ως tablet, αλλάζοντας το UI της.

    windows-10-continuum

    Η Microsoft έδειξε επίσης μία αλλαγή στο Command prompt, τη δυνατότητα επικόλλησης directories με τη βοήθεια του shortcut Ctrl+V, κάτι που θα αποδειχθεί βολικό και χρήσιμο σε όσους χρησιμοποιούν αυτό το περιβάλλον. Ειδική αναφορά έγινε όμως και στο enterprise κομμάτι των Windows, όπου o Terry Myerson σημείωσε ότι για τη Microsoft περιλαμβάνει κάποιους από τους σημαντικότερους πελάτες της. Ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, και customized store γι’ αυτούς, όπως και επιλογές για το διαχωρισμό των επαγγελματικών από τα προσωπικά δεδομένα σε όλες τις συσκευές που θα χρησιμοποιεί κάποιος.

    Η Microsoft ανοίγει, προς το παρόν, ένα Insider Program στο preview.microsoft.com, προσφέροντας το Technical Preview build των Windows 10 για laptops και desktops, ενώ θα ακολουθήσει και το Technical Preview Build για servers.

    Στις αρχές του επόμενου έτους, θα έχουμε περισσότερα νέα για το consumer κομμάτι των Windows 10, ενώ στο Build Conference του επόμενου Απριλίου θα μάθουμε περισσότερα για τις Universal εφαρμογές. Η κυκλοφορία των επόμενων Windows υπολογίζεται πως θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του επόμενου χρόνου.

    Related Articles

    5 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles