BREAKING

12

Μπορεί η Microsoft να κερδίσει το «στοίχημα» των Windows 8;

Όπως όλοι έχουν αντιληφθεί μέχρι στιγμής, τα Windows 8 δεν εξελίσσονται ακριβώς σε αυτό που θα λέγαμε «επιτυχία» της Microsoft. Η εταιρεία πήρε ένα μεγάλο ρίσκο με το καινοτόμο λειτουργικό σύστημα, το όποιο γνώριζε εξ’αρχής και μάλιστα είχε δηλώσει επίσημα πριν τη κυκλοφορία του. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει το ότι αποτυγχάνει.

 win8rants1

Τουλάχιστον σε πρώτη φάση, καθώς μέχρι στιγμής τα 8 δεν έχουν την απήχηση των 7, παρά τα πρώτα νούμερα πωλήσεων που ήταν ενθαρρυντικά. Βέβαια, τα 7 διαδέχθηκαν τα Vista, που ομολογουμένως ήταν από τα χειρότερα λειτουργικά της Microsoft, οπότε η επιτυχία τους ήταν αρκετά ευκολότερη. Δυστυχώς για τη Microsoft και τον CEO της, Steve Ballmer, το «στοίχημα» μέχρι στιγμής χάνεται και ακόμη και μεγάλοι εταίροι της εταιρείας, όπως η Samsung, γκρινιάζουν στα τριμηνιαία meetings, ζητώντας καλύτερα αποτέλεσματα.

Το βάρος έχει πέσει στο 8.1 update, το οποίο καλείται να σώσει τα προσχήματα και να βελτιώσει σημαντικά τη χρηστικότητα του OS, είτε βελτιώνοντας κάποιες λειτουργίες και προσθέτοντας επιλογές και νέα menus, είτε επαναφέροντας το Start Button (αν και όχι όπως το ξέραμε)...εν γένει με όποιο τρόπο μπορεί. Φυσικά θα διατεθεί δωρεάν (η preview έκδοση ήδη κυκλοφορεί) από το φθινόπωρο, αν και αρχικά υπήρχαν φήμες πως ίσως θα κόστιζε στους χρήστες, όπως τα updates του OS X. Τα Windows RT tablets (ARM) έχουν πατώσει σε πωλήσεις, ενώ το 2ο τρίμηνο του 2013 το Windows division της MS κατέγραψε 1,3 δις δολλάρια μειωμένα κέρδη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2012. Οι πωλήσεις του Surface έπαιξαν μεγάλο ρόλο σε αυτές τις απώλειες, για τις οποίες παραπονούνται οι μέτοχοι και οι εταίροι.

win8rants4

Το σφάλμα της Microsoft ήταν πως στόχευσε τα tablets και τις οθόνες αφής, βασιζόμενη στο momentum που έχουν αυτές οι συσκευές στην αγορά αλλά και στην αρτιότητα του «δικού της» Surface. Καλό το Surface, αλλά οι χρήστες δεν ήταν έτοιμοι για μια τέτοια μετάβαση ακόμη, σίγουρα όχι με αυτό τον τρόπο. Τα Windows 8, εν μια νυκτί, προσπάθησαν να ξεριζώσουν τα παραδοσιακά desktops από τη ζωή μας και να βάλουν με το ζόρι ένα tablet στα χέρια μας. Απέτυχαν.

win8rants2

Φυσικά, η εταιρεία έχει επενδύσει πολλά σε αυτή την πλατφόρμα και θα τη στηρίξει μέχρι τέλους. Πιστεύουμε πως η κατάσταση σταδιακά θα βελτιωθεί και στο μέλλον δε θα συγκρίνουμε τα 8 με τα αποτυχημένα Vista, παρά θα τα θυμόμαστε σαν ένα μεταβατικό OS που ίσως έπρεπε να «θυσιαστεί» για να περάσουμε στην επόμενη γενιά υπολογιστών, αφήνοντας για πάντα πίσω τα παραδοσιακά “desktops” μας. Η αλήθεια είναι πως κάθε τι το καινούργιο ανέκαθεν τρόμαζε και ξένιζε τους χρήστες, που επιθυμούν σταθερότητα, αίσθημα ασφάλειας, εξοικείωση. Γι’αυτό τα Windows 8 χρειάζονται πίστωση χρόνου, ενώ παράλληλα θα πρέπει να τα «προλάβει» το computer hardware, ώστε να δείξουν το 100% των δυνατοτήτων τους. Δυστυχώς γι’αυτήν, έχει ένα ισχυρό αντίπαλο απέναντί της, το Android και τις συσκευές που το φέρουν...αντίπαλος που έχει μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό χάρη στο μικρό κόστος και τις πολλές δυνατότητές του. Ο χρόνος θα δείξει...

win8rants3

12 Comments

 • ed
  5 Αυγούστου 2013 at 17:04

  Κατά την άποψή μου:
  1. Οι πωλήσεις του Surface πηγαίνουν καλά, θεωρώντας ότι dx με x1=0 και x2>0 είναι αύξηση. Απλά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο σε άλλες εταιρίες που είναι ήδη στην αγορά, και δεν ικανοποιούν τις αρχικές φιλοδοξίες των μετόχων. Είναι ακριβό προϊόν, αλλά και η Apple πουλάει ακριβά και οι Samsung και οι λοιπές μεγάλες εταιρίες εξ ανατολών. Και προσφέρει κάτι που πρέπει να το αναγνωρίσουν όλοι, ανεξάρτητα με τις προτιμήσεις τους: Είναι ενοποιημένο σύστημα με αυτό των desktops, όχι σαν τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στην αγορά. Γενικά δεν είμαι της άποψης ότι θα έχεις κέρδη ή απόσβεση άμεσα σε οτιδήποτε και αν κάνεις, είτε σαν εταιρία είτε σαν άτομο. Θέλει υπομονή και σχεδιασμό.
  2. Λάθος το καινούριο start στα 8, όχι από την άποψη καινοτομίας ή χρηστικότητας, αλλά από αυτή της επιλογής. Όταν έχω ένα υπολογιστή 6 ετίας χωρίς touchscreen, και θέλω να τον αναβαθμίσω στο νέο λειτουργικό, θεωρώ απαραίτητο και αυτονόητο (για λόγους ταχύτητας, ευχρηστίας και λειτουργικότητας) ένα ποντίκι. Και τα 8, ότι και να λέμε, δεν χρησιμοποιούνται με ποντίκι. Δώσε μου σαν Microsoft την επιλογή να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τον κλασσικό υπολογιστή, και μόλις βγουν και αγοράσω νέο υπολογιστή με touchscreen, πάλι εσένα θα προτιμήσω με το ενιαίο λειτουργικό σου. Αυτό θέλω μόνο, μια επιλογή στο λειτουργικό για τον αν θέλω να παίζω ή να δουλεύω.
  3. Κάποιοι λένε ότι το μέλλον είναι tablet ή pc με touchscreen. Διαφωνώ κάθετα. Καλή η τεχνολογία αλλά ξεχνάμε τα βασικά: την απόσταση που πρέπει να κρατάς από μία οθόνη, οι οποίες όσο πάνε και μεγαλώνουν, τα προγράμματα και το πως δουλεύουν (π.χ. δε συγκρίνεται σε χρηστικότητα ένα office με κλασσικό με πληκτρολόγιο με εκείνο της αφής), τη διαφορά δουλειάς, ταχύτητας και ακρίβειας με τον χαβαλέ. Σε κάποιους κλάδους πιθανόν να είναι καλύτερο ένα desktop με αφή, αλλά στους περισσότερους με κλασσική δουλειά γραφείου, χρειάζεται πληκτρολόγιο και ποντίκι. Και η εποχή που θα έρθουν αυτά τα μηχανήματα αργεί ακόμα, γιατί τα pc και τα laptop που πουλάνε σήμερα τα καταστήματα ακολουθούν την πεπατημένη.

  Πάντα φιλικά και χωρίς διάθεση να θίξω κάποιον.

 • Βασίλης
  31 Ιουλίου 2013 at 18:56

  εμένα πάλι μου αρέσουν πάρα πολύ τα 8αρια (και μάλιστα σε desktop) και θεωρώ λάθος απο την MS την επαναφορά του start button. Θεωρώ ανούσια την παρουσία του. Ένα κλικ κάτω αριστερά και εμφανίζεται το κατα την γνώμη μου απολαυστικότατο start menu οπου με μια ματιά βλέπω αυτά που λατρεύω και στα smartphones μου (android και windows phone), δηλαδη τα mail μου, τις επαφές μου, τον καιρο, το ημερολογιο μου, χάρτες, κτλ. Προσωπικά μου αρέσουν πάρα πολύ τα 8αρια και δεν μπορω πλεον να γυρισω πισω στα 7, τα οποια και εβαλα καποια στιγμη δοκιμαστικα και τα εβγαλα μετα απο μια ωρα..

 • TGM
  30 Ιουλίου 2013 at 03:21

  +1 και στον Πέτρο

 • Πέτρος
  29 Ιουλίου 2013 at 15:27

  Συμφωνώ με το άρθρο, αλλά ας προσθέσουμε και τις εξής παραμέτρους. Τα Widnows 8 δεν είναι λειτουργικό για τον desktop υπολογιστή του γραφείου που είχα μέχρι σήμερα. Το Workstation που είχα μέχρι σήμερα δεν έχει να προσφέρει τίποτα παραπάνω με φορεμένα τα 8, με το δεδομένο hardware. (Όταν έβαλα τα 7, αναβάθμισα από Vista, είδα τρομερή διαφορά σε επιδόσεις, σταθερότητα κλπ. Οπότε αναβάθμισα και από XP άλλα μηχανήματα στο γραφείο) Επομένως, δημιουργήθηκε ένα λειτουργικό για μελλοντικό hardware που θα αγοράσω. Άρα, αφενός η Microsoft παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να βελτιώσει άλλο τα Windows και με τα 7 τελείωσε η ωραία ιστορία που εγώ γνωρίζω από τα 3.1 για το υπάρχον hardware ποντίκι-πληκτρολόγιο και αφετέρου κάνει μια πρωτοποριακή προσπάθεια να επιβάλει αγορά νέου harware λόγω ονόματος. Θέλει να μας ωθήσει προς το surface. Και σπάει τα μούτρα της γιατί έχουμε μάθει να δουλεύουμε με ένα τρόπο και για να τον αλλάξουμε πρέπει να γινόμαστε πιο αποδοτικοί. Γίνεται αυτό; Αξίζει να επενδύσω σε καλύτερο hardware και άρα και software? Δουλεύω στο γραφείο AutoCAD Civil 3D έκδοσης 2009 γιατί κάθε νέα άδεια κοστίζει 3500€, Microsoft Office 2007 και κάποια άλλα ελεύθερα λογισμικά. Έστω ότι έφτασε η ώρα που δε χρησιμοποιώ Office αλλά τα κάνω όλα στο Cloud, η Autodesk θέλει 3500€ για ένα νέο προϊόν που απλά αποθηκεύει στο cloud, απαιτεί νεότερη κάρτα γραφικών και δεν υποστηρίζει αφή από δημιουργίας του αλλά έχει προσαρμόσει την αφή για να κάνω κάποια πράγματα όπως το zoom κλπ. Άρα πάλι με mouse θα δουλεύω και με keyboard θα γράφω στο command line, άρα δε γίνομαι πιο αποδοτικός. Άρα, καταλήγω να δουλεύω στα Windows 7. Το boot time θα μετρήσω; Στο γραφείο; Really? Παρακαλάω να αργήσει να ξεκινήσει ο υπολογιστής για να πιάσει ο καφές. Τώρα σιγά σιγά ξεκινάει μια προσπάθεια η Autodesk με το AutoCAD 360, που υπάρχει και στο Android market γιατί πολλοί απορούν για τη σύνδεση, που έχει κατασκευαστεί εξ αρχής για touch συσκευές. Μέχρι το 2020 θα είναι καλύτερο από τα σημερινά προγράμματα. Τότε, θα αξίζει η επένδυση και σε hardware και στα MS Windows 8 ή 11 όπως θα τα λένε τότε. Εκτός αν η Google έχει αγοράσει την Autodesk και τη Microsoft ως τότε.

 • James
  29 Ιουλίου 2013 at 03:11

  Η «γκρίνια» του κόσμου δε λέει και πολλά από μόνη της, καθώς γενικά την παρατηρούμε όταν κυκλοφορεί κάτι καινούργιο από τη Microsoft. Σε βάθος χρόνου φαίνεται αν ήταν βάσιμη και το προϊόν ήταν κακό/μέτριο, ή αν απλώς οι χρήστες ήθελαν χρόνο να εξοικειωθούν με το προϊόν που αποδείχθηκε καλό.

  @biohazard7720

  Όλα δείχνουν ότι σταδιακά τα «παραμετροποιήσιμα» συστήματα όπως τα desktops που τα σκαλίζουμε με άνεση και τα φτιάχνουμε στα μέτρα μας, θα περιοριστούν σε ένα πολύ μικρό κομμάτι της αγοράς. Σε αυτό θα συμβάλλουν πολύ και τα CPU+motherboard combos των AMD/Intel. Ο μέσος χρήστης θέλει κάτι το απλό και όχι να «στήνει» μόνος του κομμάτι-κομμάτι, αφού για να το κάνει χρειάζεται γνώσεις, άρα και να αφιερώσει χρόνο. Δεν λέω ότι τα tablets θα αντικαταστήσουν τα PCs, αλλά όσο ωριμάζει η τεχνολογία των οθονών αφής και γενικότερα το touch input, τόσο θα πλησιάζουμε στη νέα γενιά υπολογιστών. Τα Windows 8 φτιάχτηκαν με αυτές τις βλέψεις για το μέλλον, αλλά ίσως ήταν μια κάπως βεβιασμένη κίνηση.

 • TGM
  28 Ιουλίου 2013 at 23:18

  +1 στον biohazard7720

 • tasos
  28 Ιουλίου 2013 at 19:12

  τα ms win 8 ειναι απαραδεκτα θα εγραφα ολοκληρο «σεντονι» για το γιατι αλλα η απηχηση-αποδοχη του κοσμου ειναι αυτο που καθιστα επιτυχημενο ενα προιον κ αυτη τη στιγμη ολοι γκρινιαζουν για τα 8. το pc δεν ειναι tablet ειναι τοσο απλο.απαραδεκτο λαθος απο ενα «απαραδεκτο» πολλες φορες λειτουργικο aka ms windows

 • biohazard7720
  28 Ιουλίου 2013 at 18:43

  Δεν λέω, ωραία και η οθόνη αφής, αλλα αμα θες να κάνεις δουλεια, απλα δεν βολευει, οσο το πληκτρολόγιο/ποντικι. Οσο για το οτι το μελλον ειναι τα tablet, θα διαφωνουσα κάθετα στο γεγονός ότι δεν ειναι τόσο παραμετροποιήσημα όσα τα desktop. Μπορεις στο tablet να βάλεις χέρι μεσα και να αλλάξει cpu/καρτα γραφικών ? Δεν νομίζω…

 • James
  28 Ιουλίου 2013 at 18:31

  Δεν γίνεται να μη βάλουμε το Android στην εξίσωση από τη στιγμή που τόσα εκατομμύρια χρήστες το χρησιμοποιούν παγκοσμίως και έχει κατακτήσει τόσο μεγάλο μερίδιο της αγοράς. Το ότι είναι «δωρεάν» δεν αποτελεί επιχείρημα, μιας και οι διανομές του Linux είναι δωρεάν εδώ και πολλά χρόνια και παρ’όλα αυτά ποτέ δεν διαδώθηκαν ευρέως, πέραν συγκεκριμένων εφαρμογών και περιπτώσεων. Το Android λοιπόν είναι αναμφίβολα μια επιτυχία για τη Google και ένας ισχυρός ανταγωνιστής των Windows, ειδικά από τη στιγμή που βρίσκονται πλέον μαζί στην αρένα των tablets/smartphones.

 • Hristoz
  28 Ιουλίου 2013 at 17:24

  Ολα κατανοητά στο άρθρο. Και φυσικό ειναι να ξενίζουν τα 8 το μέσο χρήστη, που θέλει πρακτικά να μην αλλάζει τίποτα.
  Παρόλα αυτά δεν καταλαβαίνω την διαρκή σύγκριση με το android. Ας σκεφτούμε κάποια στιγμή ότι αν το συγκεκριμένο
  Λογισμικό δεν ήταν διαθέσιμο δωρεάν δεν θα ήταν επιλογή πολλών εταιρειών.
  Κακά τα ψέματα μιλάμε για ενα λογισμικό που ειναι μια φαγάνα πόρωνκαι ενέργειας, με το οποίο πρακτικά
  Τρελαίνονται ο computer freeks αλλα όχι και πολύ ο μέσος χρήστης.
  Η Μονή εταιρεία που ασχολήθηκε σοβαρά μαζί του και το παραμετροποιει όσο μπορεί για να ξεχωρίσει ειναι η
  Samsung και αυτή δεν ειναι τυχαίο ότι οδηγείται σε δικό της λειτουργικό ξανά.

 • Δημήτριος
  27 Ιουλίου 2013 at 20:07

  O Balmer πρεπει να παρει ποδι…!!

 • panayiotis
  27 Ιουλίου 2013 at 19:41

  mia xara einai ta windows 8 to mellon einai to tablet na ginei o ipologistis s aplos os sini8os oloi einai arnitikoi stis allages.