20 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Windows Phone 8: Πώς με έχασε η Microsoft… (Άποψη)

    windows-phone-8

    Μερικούς μήνες πριν, στο ξεκίνημα της χρονιάς που διανύουμε, θέλησα να αγοράσω ένα καινούριο smartphone. Έπειτα από κάμποση σκέψη και περισυλλογή, αποφάσισα να εμπιστευτώ τη Microosft και το φρέσκο της λειτουργικό, Windows Phone 8. Όντας κάτοχος iPhone και iPad, ήμουν διατεθειμένος να «κάψω» εφαρμογές, μουσική και παιχνίδια (όλα αγορασμένα, προφανώς) προκειμένου να επενδύσω σε ένα καλαίσθητο, σταθερό και πολλά υποσχόμενο λειτουργικό. Αυτό δηλαδή που νόμιζα πως ήταν τα Windows Phone…

    Αφού εξέτασα προσεκτικά τις προτάσεις της αγοράς, κατέληξα στο HTC 8X. Από τη συσκευή δεν έχω το παραμικρό παράπονο: ένα πανίσχυρο smartphone με διπύρηνο επεξεργαστή, 1GB RAM και φωτεινή μεγάλη οθόνη, κατασκευασμένο από ανθεκτικά υλικά. Οι όποιες ενστάσεις μου αφορούν αποκλειστικά το λειτουργικό και την υποστήριξη που (δεν) του προσέφερε και του προσφέρει η Microsoft. Το θέμα μου δεν έχει να κάνει ούτε με την ποιότητα της συσκευής, ούτε με την αισθητική του λειτουργικού της. Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου αφορά τα apps: Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές ώστε να με κρατήσουν ικανοποιημένο για καιρό; Ε, στην περίπτωση των Windows Phone 8 η απάντηση είναι απλή: όχι.

    ballmer-killer-hardware-windows-phone-8
    Ναι Στηβ, το hardware μπορεί να είναι «killer», σαν τον Μήτρογλου, όμως το software έχει σοβαρά θέματα. Και μάντεψε: φταις εσύ γι’ αυτό.

    Γνώριζα εξ’ αρχής ότι τα Windows Phone 8 δεν είχαν και πολλά για τα οποία θα μπορούσαν να περηφανευτούν. Σε τελική ανάλυση όταν εγώ επένδυα σ’ αυτά, το μερίδιο που κατείχαν στην αγορά δεν υπερέβαινε το ανύπαρκτο 1%, οπότε τυχόν σύγκριση με το iOS ή το Android θα ήταν άδικη. Ωστόσο περίμενα ότι η Microsoft θα στήριζε το λειτουργικό της, προσελκύοντας developers που θα δημιουργούσαν ή θα μετέφεραν εφαρμογές στο λειτουργικό της. Και έτσι λοιπόν περίμενα. Και περίμενα. Και περίμενα. Και ακόμα περιμένω. Γιατί η Microsoft μπορεί να έχει εξαγοράσει στο μεταξύ κοτζάμ εταιρεία hardware (λέγε με Nokia) αλλά δεν έχει κάνει το παραμικρό προκειμένου να τονώσει την προσφορά εφαρμογών στο Market.

    Το αποτέλεσμα; Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο από την αγορά μου, ετοιμάζομαι να «σουτάρω» το HTC 8X μου για χάρη ενός iPhone 5S. Από τη στιγμή που το Android ποτέ δεν με τρέλανε, το iOS ήταν στην ουσία η μόνη μου επιλογή. Και πάλι, αναγκάζομαι να το κάνω. Πραγματικά πίστευα στα Windows Phone 8, μου άρεσαν αισθητικά και με βόλεψαν από την πρώτη στιγμή. Και εν τέλει, δεν «ψήνομαι» να σκάω 600 και πλέον ευρώ σε ετήσια βάση για κινητό. Το χειρότερο όλων είναι πως η τιμή που πιάνει το 8X ως μεταχειρισμένο Windows Phone (σε τέλεια κατάσταση) είναι το πολύ 150 ευρώ, ήτοι το ¼ της αρχικής του…

    windows-phone-8-apps
    Πραγματικά μ’ αρέσει η εμφάνιση του Windows Phone 8 αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορώ να κάνω τα στραβά μάτια στην έλλειψη third-party υποστήριξης.

    Η Microsoft βασιλεύει στους υπολογιστές: όλος ο κόσμος χρησιμοποιεί Windows. Τα λεφτά ωστόσο είναι στα κινητά και εκεί η Microsoft δεν πείθει ότι το παιχνίδι είναι του χεριού της. Η νέα γενιά των Windows «λέει» πολύ, κάτι λογικό εφ’ όσον είναι σχεδιασμένη για χρήση σε κινητά και tablets με οθόνη αφής. Το στοίχημα είναι να μετατρέψει σε πελάτη της κάθε χρήστη ταμπλέτας και smartphone. Όταν όμως τα προϊόντα της στερούνται της υποστήριξης και της πρόσθετης αξίας που έχουν να επιδείξουν οι ανταγωνιστές της, τότε το στοίχημα είναι ήδη χαμένο. Και εγώ είμαι ένα ζωντανό παράδειγμα αυτού.

    Related Articles

    26 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles