22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    30 χρόνια Microsoft Windows!

    Η Microsoft και ο Bill Gates παρουσίασαν για πρώτη φορά στο κοινό τα Windows το 1983, λάνσαραν ωστόσο στην αγορά την πρώτη έκδοση των διάσημων “παραθύρων” στις 20 Νοεμβρίου του 1985, σήμερα λοιπόν γιορτάζουμε αισίως τα …30 χρόνια Windows.

    win101logo

    Και μπορεί τα νεότερα Windows 10 να μη μοιάζουν σε τίποτα με τα πρώτα Windows 1.0, οι βασικές αρχές ωστόσο που η αμερικανική εταιρεία έφερε στο OS της, όπως οι μπάρες κύλισης, τα drop-down menus, τα εικονίδια, τα παράθυρα διαλόγου αλλά και “θρυλικές” εφαρμογές, όπως το Notepad και το MS Paint, είναι ακόμη εδώ. Τα Windows, ένα λειτουργικό με γραφικό περιβάλλον σε αντίθεση με το MS DOS, αποτέλεσαν το αντίπαλο δέος για το Macintosh της Apple, ωστόσο τελικά κυριάρχησαν στην παγκόσμια αγορά προσωπικών υπολογιστών, αποκτώντας σύντομα τεράστιο μερίδιο αγοράς.

    Από τις σημαντικές αλλαγές που έφερε στα Windows η Microsoft, σε σχέση με το MS DOS, ήταν η χρήση του mouse (το πρώτο ποντίκι, βέβαια, διατέθηκε στην αγορά το 1984 μαζί με το Macintosh της Apple). Στην περίπτωση του προγενέστερου λειτουργικού, πληκτρολογούσαμε απλά εντολές, με την άφιξη των Windows 1.0 ωστόσο με τη βοήθεια του mouse τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, όπως και το interaction με το μηχάνημά σας. Και μπορεί η πρώτη έκδοση των Windows να μην είχε την καλύτερη υποδοχή από την αγορά (μόλις 500.000 αντίτυπα πουλήθηκαν κατά τα πρώτα δύο χρόνια κυκλοφορίας τους), ωστόσο έδωσε το έναυσμα μίας μεγάλης “μάχης” μεταξύ Apple, IBM και Microsoft που είχε το… θετικό αποτέλεσμα οι υπολογιστές να φτάσουν σε μεγάλο κομμάτι του κοινού. Έπρεπε να φτάσει η δεκαετία του ’90 για να κερδίσουν τα Windows οριστικά τη μάχη και να γίνει η Microsoft μια από τις πιο επιτυχημένες και ισχυρές εταιρείες στον κόσμο για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

    bill-gates-windows
    Ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, φωτογραφίζεται με ένα box των Windows.

    Πίσω στο 1985, οι απαιτήσεις των Windows 1.0 περιλάμβαναν έναν υπολογιστή που να τρέχει το DOS 2.0, να διαθέτει δύο floppy disks, 256 kilobytes μνήμης και μία κάρτα γραφικών. Αν πάλι επιθυμούσατε να τρέξετε πολλαπλά προγράμματα χρειαζόσασταν υπολογιστή με σκληρό δίσκο και 512 kilobytes μνήμης. Παρόλο που τα specs μοιάζουν “αστεία” σήμερα, για εκείνη την εποχή ήταν επαρκή για την πρώτη προσπάθεια της Microsoft να υιοθετήσει ένα γραφικό περιβάλλον χρήσης (GUI).

    https://www.youtube.com/watch?v=pfSvAOnT1CY

    https://www.youtube.com/watch?v=egerSSY8h18

    Σήμερα, 30 χρόνια μετά, οι εποχές έχουν αλλάξει, ωστόσο η Microsoft, παρόλο που έχει περάσει από σαράντα (ή μήπως… 30) κύματα, συνεχίζει να κυριαρχεί στο κομμάτι των υπολογιστών. Αν και άργησε χαρακτηριστικά, η εταιρεία αντιλαμβάνεται πλέον τις τάσεις των καιρών για mobility, αλληλεπίδραση μεταξύ συσκευών και… συνέχεια στη χρήση μίας εφαρμογής, καθώς μετακινούμαστε από το desktop περιβάλλον του σπιτιού μας, στο γραφείο με το laptop ή στο δρόμο με το κινητό ή το tablet. Χρειάζεται ωστόσο πολύ προσπάθεια ακόμη, σε έναν κόσμο αυξημένου ανταγωνισμού που τρέχει υπερβολικά γρήγορα, ώστε να συνεχίσει και τα επόμενα τριάντα χρόνια ως μία κυρίαρχη εταιρεία software (και όχι μόνο) που θα αντέξει σε όλες τις “τρικυμίες” της αγοράς.

    Ας δούμε κάποια από τα milestones του λειτουργικού

    WINDOWS 1.0 (1985)

    windows1.0

    Εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν όλα. Γραφικό περιβάλλον, υποστήριξη mouse και κάποιες σημαντικές χρήσιμες εφαρμογές…

    WINDOWS 2.0 (1987)

    windows2.0

    Και πάλι στα 16-bit computing με γραφικά VGA και τις πρώτες εκδόσεις των Word και Excel να φτάνουν στις οθόνες μας.

    WINDOWS 3.x (1990, 1992)

    windows3.11.0

    Με καλύτερο User Interface που διέθετε Program και File managers, έγινε η πιο επιτυχημένη έκδοση των Windows έως τότε (στην αναφορά αυτή περιλαμβάνουμε, βέβαια, και τα Windows 3.1 που κυκλοφόρησαν το 1990). Και κάτι μικρό αλλά σημαντικό: ο αγαπημένος Ναρκαλιευτής, που έκανε πρεμιέρα το 1990 στο Windows Entertainment Pack 1 και μπήκε το 1992 στην έκδοση Windows 3.1, αλλά η Πασιέντζα, που έκανε πρεμιέρα σ’ αυτήν την έκδοση των Windows, είναι από τα παιχνίδια που δε θα ξεχάσουμε ποτέ.

    WINDOWS NT 3.5 (1994)

    windowsnt3.5.0

    Η δεύτερη version των Windows NT, μίας έκδοσης των Windows που σηματοδότησε την είσοδο της Microsoft στο business computing με έμφαση φυσικά στον τομέα της ασφάλειας και σε χαρακτηριστικά file sharing.

    WINDOWS 95 (1995)

    windows95.0

    Ένα από τα πιο σημαντικά updates των Windows που φυσικά σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Πλέον, η Microsoft περνά στην αρχιτεκτονική των 32-bit και μας παρουσιάζει για πρώτη φορά το Start menu αλλά και το σύστημα Plug-and-Play των περιφερειακών. Μία νέα εποχή εφαρμογών ξεκινάει, ενώ γνωρίζουμε και τον Internet Explorer.

    WINDOWS 98 (1998)

    windows98.0

    Χτίστηκαν πάνω στην επιτυχία των Windows 95, βελτιώνοντας την υποστήριξη hardware αλλά και την απόδοση. Η Microsoft στο λανσάρισμά τους έδωσε έμφαση στο web και σε εφαρμογές και χαρακτηριστικά όπως τα Active Desktop, Outlook Express, Frontpage Express, Microsoft Chat και NetMeeting. Για πρώτη φορά υποστηρίζεται η ανάγνωση DVDs και USB devices.

    WINDOWS ME (2000)

    windowsme.0

    Με έμφαση σε multimedia και home users, αλλά πολλά… bugs και αστάθεια που προβλημάτισαν. Στα ME, ωστόσο, για να μείνουμε λίγο στα… καλά, είδαμε για πρώτη φορά τον Windows Movie Maker, ενώ γνωρίσαμε βελτιωμένες εκδόσεις των Windows Media Player και Internet Explorer, αλλά και τη δυνατότητα System Restore. Τα Windows Me ήταν το τελευταίο λειτουργικό σύστημα της Microsoft που αναπτύχθηκε βασισμένο στον κώδικα των Windows 95.

    WINDOWS 2000 (2000)

    windows2000.0

    Σχεδιάστηκαν με business προσανατολισμό αποτελώντας ουσιαστικά μία αναβάθμιση των Windows NT. Προσέθεσαν σημαντικές βελτιώσεις στην αξιοπιστία, την ευκολία χρήσης, τη συμβατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο και την υποστήριξη της χρήσης φορητών υπολογιστών, ενώ απλούστευσαν την εγκατάσταση hardware προσθέτοντας υποστήριξη σε ένα εύρος προϊόντων.

    WINDOWS XP (2001)

    windowsxp.0

    Eισήγαγαν πολλές δυνατότητες που υπήρχαν προηγουμένως σε Windows NT και 2000, όπως μεγαλύτερη σταθερότητα και απόδοση χάρη στον πυρήνα 32-bit. Με νέα τεχνολογία ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα διαχείρισης των DLL, ανανεωμένο γραφικό σύστημα και δυνατότητα χρήσης του συστήματος αρχείων NTFS. Τα Windows XP ήταν επίσης η πρώτη καταναλωτική έκδοση των Windows που χρησιμοποίησε την ενεργοποίηση προϊόντος για την καταπολέμηση της πειρατείας λογισμικού. Σημαντικό και το update του SP2 που έλυσε πολλά από τα ζητήματα ασφαλείας των XP, τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία τους.

    WINDOWS VISTA (2007)

    windowsvista.0

    Αν και… προβλημάτισαν και αυτά με τους περισσότερους να πιστεύουν ότι ήταν το χειρότερο λειτουργικό της Microsoft μετά τα Windows Me και να γκρινιάζουν για τα ζητήματα στο κομμάτι των hardware requirements, τα Windows Vista εισήγαγαν ένα νέο Aero UI και βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, ενώ  περιλάμβαναν και το τότε νέο API της Microsoft DirectX 10.

    WINDOWS 7 (2009)

    windows7.0

    Κυκλοφόρησαν το 2009 για να λύσουν τα προβλήματα των Vista και έγιναν γρήγορα από τις πλέον δημοφιλείς εκδόσεις των Windows, με καλή δουλειά από τη Microsoft στο κομμάτι της απόδοσης, της βελτίωσης του περιβάλλοντος εργασίας και καλύτερη διαχείριση από το χρήστη του user account control.

    WINDOWS 8 (2012)

    windows8.0

    Με δραστικό redesign που εξέπληξε αλλά και… προβλημάτισε καθώς όλα έγιναν πολύ απότομα. Η Microsoft αφαίρεσε το Start menu και το αντικατέστησε με ένα fullscreen Start Screen. Οι νέες “Metro-style” apps σχεδιάστηκαν για να αντικαταστήσουν τις απαρχαιωμένες desktop apps καθώς η Microsoft έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε touch screens και tablet PCs.

    WINDOWS 10 (2015)

    windows10.0

    Επιστροφή στη… βάση. Το αγαπημένο start menu επιστρέφει, ενώ νέες δυνατότητες όπως η Cortana, ο νέος browser Microsoft Edge αλλά και το Xbox One streaming σε υπολογιστές δίνουν το παρόν.

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles