21 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    WireLurker. Μία σοβαρή malware απειλή για συσκευές της Apple

    Μία ομάδα ερευνητών από την Καλιφόρνια ανακάλυψε ένα malware με την ονομασία WireLurker, το οποίο μπορεί να απειλήσει desktop και mobile συσκευές της Apple. Προς το παρόν, στοχεύει στους Κινέζους χρήστες της εταιρείας, είναι ωστόσο αρκετά επικίνδυνο, καθώς πρόκειται για τη “μεγαλύτερη επίθεση του είδους που έχουμε δει”, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Palo Alto Networks που πραγματοποίησε τη σχετική έρευνα.

    china-iphone-photo

    Το κακόβουλο λογισμικό WireLurker έχει προσβάλλει, προς το παρόν, 467 εφαρμογές, οι οποίες είναι σχεδιασμένες για το Mac OS X της Apple. Αυτό το έχει πετύχει, χρησιμοποιώντας ένα third-party κινέζικο Application Store για Mac, το οποίο ονομάζεται Maiyadi. Οι εφαρμογές του έχουν κατέβει 356.104 φορές το τελευταίο εξάμηνο και, σίγουρα, έχουν “μολύνει” τα Mac εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών.

    Το WireLurker, ωστόσο, φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει και iOS συσκευές, σε περίπτωση όταν είναι συνδεδεμένες σε ένα Mac μέσω USB. Όπως σημειώνουν από το Palo Alto Networks, “Παρακολουθεί οποιαδήποτε συσκευή iOS συνδέεται μέσω USB με ένα μολυσμένο OS X υπολογιστή και εγκαθιστά third-party εφαρμογές ή δημιουργεί αυτόματα κακόβουλες εφαρμογές στη συσκευή, ανεξάρτητα από το αν έχει γίνει jailbreak σε αυτή”. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει ονομαστεί WireLurker (αυτός που καραδοκεί στην… ενσύρματη σύνδεση).

    Φαίνεται μάλιστα ότι μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα του τηλεφώνου σας, από το address book έως το iMessage, χωρίς, προς το παρόν, να έχει χρησιμοποιηθεί για κάποιου είδους exploit, κάτι βέβαια που δεν αποκλείεται να συμβεί.

    Η Apple, πάντως, έχει λάβει υπόψη της την ευπάθεια και εργάζεται για την αντιμετώπισή της, χωρίς να γνωρίζουμε συγκεκριμένες πληροφορίες ακόμη για το πότε θα είναι έτοιμο το fix.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles