18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Women who changed science: Μια διαδικτυακή εμπειρία – έμπνευση για τις γυναίκες επιστήμονες του μέλλοντος

    H πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ το 1903, η Πολωνίδα φυσικός Μαρί Σκλοντόφσκα (ευρέως γνωστή ως Marie Curie) αποτέλεσε – και συνεχίζει να αποτελεί έμπνευση για χιλιάδες γυναίκες, είτε ακολουθούν μία σταδιοδρομία στις θετικές επιστήμες είτε όχι.

    Rosalyn Yalow, Νικήτρια του Νομπέλ Φυσιολογίας, 1977
    Rosalyn Yalow, Νικήτρια του Νομπέλ Φυσιολογίας, 1977

    Με τα φετινά βραβεία Νόμπελ να ανακοινώνονται μόλις πριν από λίγες ημέρες, η απουσία γυναικών από τις κατηγορίες των επιστημών και της τεχνολογίας ήταν έντονη.

    Δεν αποτελεί κάποιο μυστικό άλλωστε: ο χώρος των επιστημών και της τεχνολογίας αυτή τη στιγμή είναι ακόμα έντονα ανδροκρατούμενος. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες και με βάση τα στοιχεία της UNESCO (2014-2016), σε παγκόσμιο επίπεδο, η εγγραφή των γυναικών είναι ιδιαίτερα χαμηλή στον τομέα της Πληροφορικής (3%), στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά και στη στατιστική (5%) και στη μηχανική, τη βιομηχανία και τις κατασκευές (8%).

    Rita Levi Montalcini, Νικήτρια του Νόμπελ Φυσιολογίας Ιατρικής 1986
    Rita Levi Montalcini, Νικήτρια του Νόμπελ Φυσιολογίας Ιατρικής 1986

    Στις 22 Δεκεμβρίου του 2015 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 11η Φεβρουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη.

    Η Microsoft, ως leader στην τεχνολογία, θεωρεί καθήκον της να προωθεί θετικές αλλαγές στον κλάδο και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, όπως την εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Δουβλίνο τον Φεβρουάριο του 2019, που ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στην σημαντικότητα της συμμετοχής των γυναικών στην βιομηχανία της τεχνολογίας.

    Αυτή τη φορά, η Microsoft, σε σύμπραξη με τον οργανισμό κοινωνικών δράσεων του Ιδρύματος Νόμπελ, είναι η δημιουργία μιας online «εμπειρίας», σχεδιασμένης, ώστε να παρέχει έμπνευση αλλά και να υπογραμμίζει τη σημαντική συνεισφορά των γυναικών στην εξέλιξη της επιστήμης.

    Dorothy Crowfoot Hodgkin/ Νικήτρια Νόμπελ Χημείας, 1964
    Dorothy Crowfoot Hodgkin/ Νικήτρια Νόμπελ Χημείας, 1964

    Με τον λιτό και σαφή τίτλο “Women who changed science”, αυτή η διαδικτυακή εμπειρία λειτουργεί σαν πηγή πληροφοριών, αλλά και σαν «παιχνίδι»: μπαίνοντας στο ειδικό microsite Women who changed science (στο πλαίσιο του site του ιδρύματος Νόμπελ) ο χρήστης μπορεί να απαντήσει σε 3 ερωτήσεις, οι οποίες θα τον οδηγήσουν στην γυναίκα επιστήμονα-νικήτρια του βραβείου που ταιριάζει περισσότερο με τα ενδιαφέροντά του, παρακολουθώντας ένα «διαδικτυακό» ταξίδι μέσα στη ζωή της και τις ανακαλύψεις της.

    Πέρα από το βραβείο Νόμπελ όμως, το Women who changed science, στοχεύει αρχικά στο να βοηθήσει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο σκεπτόμαστε για τις επιστήμες, αλλά και για τα ίδια τα άτομα πίσω από τις καινοτόμες αυτές ανακαλύψεις.

    Η σύμπραξη αυτή αποτελεί μέρος μια συνεχιζόμενης συνεργασίας Microsoft – Nobel Media με στόχο την οικοδόμηση διευρυμένης ενσωμάτωσης στους τομείς των επιστημών STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

     Barbara McClintock, Νικήτρια Νόμπελ Φυσιολογίας Ιατρικής

    Barbara McClintock, Νικήτρια Νόμπελ Φυσιολογίας Ιατρικής

    Επισκεφθείτε το site του ιδρύματος Νόμπελ και ζήστε κι εσείς τη μοναδική διαδικτυακή εμπειρία του Women who changed science, με την υποστήριξη της Microsoft.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles