15.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Ο κόσμος μας σε bytes! [Infographic]

    Οι συνήθεις μονάδες μέτρησης που χρησιμοποιούμε για τον όγκο και τη μάζα είναι φυσικά τα κιλά, τα γραμμάρια, οι τόνοι, τα λίτρα, τα κυβικά… Οποιοδήποτε φυσικό αντικείμενο υπάρχει γύρω μας μπορεί να προσδιοριστεί με αυτές τις μονάδες και έτσι έχουμε συνηθίσει, εδώ και πολλούς αιώνες, από τότε που ξεκινήσαμε να «μετράμε» τα πράγματα και να τα συγκρίνουμε μεταξύ τους.

    Η ψηφιακή επανάσταση, όμως, έφερε για τα καλά στο προσκήνιο μια άλλη μονάδα μέτρησης όγκου, που αφορά τα «δεδομένα». Δεδομένα είναι ένα αρχείο στο σκληρό μας δίσκο, ένα mp3 στο φορητό μας player, μια φωτογραφία στο κινητό μας. Παντού δεδομένα, το μέγεθος των οποίων υπολογίζουμε με τα γνωστά μας “bytes” και τα πολλαπλάσιά τους. Ασφαλώς και δεν μπορούμε να μετρήσουμε σε bytes «φυσικά» αντικείμενα, όμως σίγουρα μπορούμε να μετατρέψουμε σε bytes οποιαδήποτε δεδομένα περιέχουν αυτά τα αντικείμενα/οργανισμοί και τα οποία μπορούν, προφανώς, να υπάρξουν σε ψηφιακή μορφή.

    Untitled-2

    Ξέρατε, για παράδειγμα, πως μια κλασική «κασέτα» ήχου με διάρκεια 90 λεπτών περιέχει 0,7 MegaBytes δεδομένων; Ή πως το γονίδιο του DNA του κουνουπιού έχει μέγεθος 66 MB; Και υπάρχουν ακόμα πολλά, απίθανα, πράγματα που μπορούμε να μετρήσουμε τον «ψηφιακό» όγκο τους με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Ένα ανθρώπινο ωάριο είναι έχει μέγεθος 0,76 GigaBytes (DNA)! Αντίστοιχα όλα τα έργα του Μότσαρτ σε μορφή mp3 έχουν μέγεθος 20 GB, ενώ 3 GB φωτογραφιών και βίντεο ανεβαίνουν στο Facebook κάθε…δευτερόλεπτο (με δεδομένα του 2012)!

    Τι άλλο μπορούμε να μετρήσουμε σε παράγωγα του byte; Tη χωρητικότητα της μνήμης του ανθρώπινου εγκεφάλου, που είναι 1,3 TeraBytes, όσο ένας σύγχρονος σκληρός δίσκος. Ή τον αριθμό των δεκτών φωτός του ματιού του γερακιού ανά τετραγωνικό χιλιοστό, «μόλις» 651 TB…Και μετά ξεφεύγουμε αρκετά, περνώντας στα PetaBytes. 15,4 από αυτά ανέβηκαν το 2012 σαν βίντεο στο δημοφιλές YouTube, ενώ ο αριθμός των κυττάρων δέρματος που αποβάλλει το σώμα μας κάθε μέρα είναι 80 PB!

    Untitled-3

    Και αν θέλετε να περάσουμε σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα, απλώς αναρωτηθείτε πόσο «μεγάλο» είναι το Internet traffic παγκοσμίως για κάθε μέρα που μας περνάει: Η απάντηση είναι μισό Exabyte, για να μη μείνετε με την απορία. Δεν είναι τίποτα, πάντως, μπροστα στα σπερματοζωάρια που παράγει ο μέσος άνδρας κάθε χρόνο, συγκεκριμένα 56 ΕΒ αυτών, με βάση το γενετικό τους υλικό πάντα. Τέλος, όλα τα δεδομένα παγκοσμίως, ανεξαρτήτως είδους, ανέρχονταν σε 2,8 Zettabytes πέρυσι, ενώ η πρόβλεψη για το 2019 τα θέλει να αγγίζουν τα 30, σχεδόν δέκα φορές πάνω. Και φθάνοντας σιγά-σιγά στο όριο, αν μετατρέπαμε σε ψηφιακή μορφή (16-bit, 16 KHz) ήχου οτιδήποτε έχει ειπωθεί πάνω στη Γη από καταβολής της, θα χρειαζόμασταν 0,04 Yottabytes για να τα αποθηκεύσουμε. Αγγίζοντας τέτοια νούμερα, τότε τα ταπεινά GB που διακινούμε καθημερινώς μέσω του υπολογιστή και του κινητού μας, μοιάζουν αμελητέα

    Untitled-4

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles