14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    WWDC 2015: El Capitan… Μάθετε τα πάντα για τη νέα έκδοση του OS X (10.11)!

    Η Apple τιμώντας την παράδοση για μία ακόμη χρονιά ανακοινώσε στη διάρκεια του event WWDC 2015, τη νέα version του OS X (10.11), η οποία θα φέρει την κάπως… “περίεργη” ονομασία: El Capitan.  Αν και η ονομασία του νέου update παραπέμπει σε κάποιο ρέμπελο παρτιζάνο της λατινικής Αμερικής, ωστόσο “El Capitan” ονομάζεται μία οροσειρά που βρίσκεται εντός του φυσικού πάρκου Yosemite, όποτε μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε γιατί οι υπεύθυνοι της Apple επέλεξαν τη συγκεκριμένη ονομασία για το νέο update.

    OS-X-El-Capitan

    To El Capitan update αναμένεται να επιφέρει μία σειρά από σημαντικές αλλαγές στο OS X που έχουν άμεση σχέση με την προσπάθεια της Apple να περάσει μία σειρά από λειτουργίες του iPhone και των υπολοίπων mobile συσκευών της στην “desktop” έκδοση του Mac OS. Kαι ενώ στο προηγούμενο update (Yosemite) το βάρος έπεσε περισσότερο στην visual βελτίωση του λειτουργικού, το focus εδώ αφορά στην καλυτέρευση της λειτουργικότητας, της ευχρηστίας, αλλά και της γενικότερης απόδοσης που προσφέρει το OS X στον χρήστη. Μάλιστα, η Apple δούλεψε εντατικά πάνω στον τομέα της απόδοσης, έτσι ώστε οι εφαρμογές να τρέχουν 1.4 φορές πιο γρήγορα σε σύγκριση με το Yosemite.

    El-Capitan-performance-improvement

    Όπως έγινε γνωστό από τον Craig Federighi, senior vice president της Apple στον τομέα του software engineering, με το El Capitan update τα PDF documents θα ανοίγουν 4 φορές πιο γρήγορα, ενώ παράλληλα θα επιτευχθεί και η ταχύτερη εναλλαγή των εφαρμογών. Με αυτόν τον τρόπο η Apple επιθυμεί να ξεχαστεί μία και καλή η “αργοπορία” με την οποία είχε συνδεθεί το Yosemite. Ένα ακόμη feature που αναμένεται να βελτιστοποιήσει την ταχύτητα του OS X, ακούει στην εισαγωγή στο λειτουργικό του API της Apple, που ονομάζεται Metal. Το εν λόγω graphics API δημιουργήθηκε από την Apple για να τρέχει στις iOS συσκευές της, όμως με το El Capitan αναμένεται να περάσει και στο OS X. Το κύριο χαρακτηριστικό του Metal rendering engine είναι ότι αφενός απορροφά ένα μεγάλο βάρος της διαχείρισης των γραφικών από την CPU και αφετέρου παρέχει στους developers τα εργαλεία για να δημιουργήσουν software που θα είναι επικεντρωμένο καλύτερα στις δυνατότητες των Mac. Ενδεικτικό είναι ότι η Adobe αναμένεται να δημιουργήσει νέες εκδόσεις των Photoshop και Illustrator που θα εκμεταλλεύονται το Metal API.

    os-x-el-capitan-3-640x308

    Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που θα έρθει με το El Capitan θα αφορά στο Spotlight Search που θα καθιστούν ακόμη πιο “έξυπνη” την εμπειρία της αναζήτησης. Όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι της Apple η λειτουργία Spotlight θα είναι context-sensitive, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορεί να αντιλαμβάνεται καλύτερα ποιο είναι το αντικείμενο της αναζήτησης, επιτυγχάνοντας μάλιστα και ένα ανώτερο επίπεδο επικοινωνίας με το χρήστη. Για παράδειγμα, ο χρήστης θα μπορεί να πληκτρολογήσει τη φράση: “documents I worked on last June” και το Spotlight θα καταλαβαίνει τι είναι αυτό που του ζητείται, εμφανίζοντας όλα τα documents του Ιουνίου. Επίσης, η Apple αναμένεται να πραγματοποιήσει με το El Capitan μία σειρά από αλλαγές που αφορούν στην ευκολία χρήσης του OS X, καθώς οι users θα μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα τα παράθυρα τοποθετώντας τα δίπλα-δίπλα ή δημιουργώντας split-screen views (features που υπάρχουν στα Windows από την εποχή των Vista), να γκρουπάρουν ευκολότερα τα αγαπημένα τους applications, ενώ θα υπάρξει και μία εξελιγμένη λειτουργία drag and drop, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους Mac users να μεταφέρουν από text, εικόνες, PDFs από μία εφαρμογή σε μία άλλη.

    el-capitan-window-management-mission-control

    Όπως έγινε γνωστό, το El Capitan είναι από σήμερα (8/6) διαθέσιμο για τους developers, ενώ γύρω στον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσει η public beta με την κυκλοφορία τού να είναι προγραμματισμένη το φθινόπωρο.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles