21.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Όλος ο κόσμος σου στο σύννεφο (cloud)

    cloud

    Μα άρχισαν ξαφνικά οι μεγάλες εταιρίες του τεχνολογικού χώρου να παρατηρούν τον ουρανό; Όχι, η Apple, η Google, η Amazon ή η Microsoft, δεν απαρνώνται τα εγκόσμια και αρχίζουν να χαζεύουν τα πουλάκια που πετούν. Φτιάχνουν και εμπορεύονται αποθηκευτικό χώρο που θα είναι προσβάσιμος από οποιονδήποτε χρήστη. Κάτι σαν ένα ψηφιακό ντουλάπι.

    Με την ανακοίνωση του iCloud από τον Steve Jobs στις αρχές του μήνα, επιβεβαιώσαμε πόσο σοβαρά παίρνουν οι εταιρίες την δημιουργία αποθηκευτικού χώρου που θα είναι προσβάσιμος από όλες τις συσκευές. Η ανάγκη προέκυψε ένα παραπάνω από την επέλαση των smartphones και tablets. Υπολογίστε πόσες συσκευές χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας για να αποθηκεύουμε αρχεία, μουσική, παρουσιάσεις. Έχουμε ένα σταθερό υπολογιστή στη δουλειά, έναν στο σπίτι, ίσως και ένα laptop, ένα smartphone και ένα tablet. Είμαστε όμως ένας χρήστης. Οπότε, θέλουμε τη μουσική που κατεβάσαμε όσο σερφάραμε από το PC μας, να την ακούσουμε και στο smartphone. Και το υπολογιστικό φύλλο που φτιάχναμε στην δουλειά, να το δουλέψουμε και από το σπίτι. Αυτό είναι το cloud λοιπόν.

    Ποιες όμως είναι οι 4 κύριες υπηρεσίες για τελικούς χρήστες και τι διαφορές έχουν; Ας τις δούμε με τη σειρά

     


    1. iCloud: η Αpple σχεδίασε την υπηρεσία ώστε να δουλεύει χωρίς να την καταλαβαίνει κανείς. Κάνοντας λήψη μίας φωτογραφίας από το iPhone σας, εμφανίζεται αυτόματα στο Mac σας. Αν επεξεργάζεστε ένα έγγραφο στο Mac, το ίδιο έγγραφο αυτόματα θα εμφανίζεται και στην εφαρμογή κειμένων στο iPhone. Αν αγοράσατε ένα τραγούδι από το iTunes, μπορείτε αυτόματα να το κατεβάσετε και στις υπόλοιπες Apple συσκευές, ενώ μπορείτε να συγχρονήσετε την ήδη υπάρχουσα μουσική βιβλιοθήκη σας με τα διαθέσιμα τραγούδια στο iTunes ώστε να μην χρειαστεί να τα ξανα-αγοράσετε. Επίσης, εξαιτίας του iCloud, οι χρήστες μπορούν να κάνουν αυτόματα backup των συσκευών, χωρίς την χρήση καλωδίων. Κάθε πελάτης της Apple παίρνει 5GB δωρεάν ελεύθερου αποθηκευτικού χώρου. Στον χώρο αυτό δεν υπολογίζονται οι φωτογραφίες, η μουσική και τα βιβλία που κάποιος έχει κατεβάσει.Για να χρησιμοποιείστε το iCloud θα πρέπει να έχετε Apple συσκευές με λειτουργικό Mac OS ή iOS.

    2. Cloud Drive: To “σύννεφο” που προσφέρει η Amazon είναι κυριολεκτικά ένα ψηφιακό ντουλάπι. Βάζετε τα αρχεία σας εκεί και είναι online παντού και πάντα. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτά από οποιαδήποτε συσκευή υποστηρίζει Flash (που σημαίνει πως είναι άχρηστο για χρήστες iPad ή iPhone). H υπηρεσία προσφέρει 5 GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου και χρεώνει 1 δολάριο τον χρόνο για κάθε επιπρόσθετο GB που χρησιμοποιείτε.

    3. Το Google Cloud είναι λίγο πιο περίπλοκο. Δεν υπάρχει ένα σημείο πρόσβασης στο οποίο θα μπείτε και θα πείτε “ναι, αυτή είναι η ψηφιακή μου αποθήκη”. Έχοντας ενεργοποιημένο τον Google λογαριασμό σας, ανεβάζετε στο σύννεφο τις φωτογραφίες σας μέσω του Picasa, αποθηκεύετε τα mail σας μέσω του Gmail, τα έγγραφά σας μεσω του Google Docs και την μουσική σας από το Music Beta. Έχετε 1GB δωρεάν χώρο για κάθε μία εφαρμογή και με $5 τον χρόνο προσθέτετε περίπου 20GB για κάθε εφαρμογή. Είναι όμως προσβάσιμα από οποιαδήποτε συσκευή έχει browser και το Music Beta σας επιτρέπει να ανεβάσετε έως και 20.000 τίτλους από την προσωπική σας συλλογή

    4. To SkyDrive της Microsoft είναι απλό αλλά γενναιόδωρο. 25GB ελεύθερου χώρου αλλά μέχρι εκεί. Στον χώρο αυτό μπορείτε να αποθηκεύσετε ότι θέλετε και είναι εντυπωσιακός ο συγχρονισμός με τις συσκευές Windows Phone. Η εταιρία διαθέτει εφαρμογές ώστε να μπορείτε να επεξεργαστείτε υπολογιστικά φύλλα ή παρουσιάσεις στο “σύννεφό” σας και τις παρέχει δωρεάν.

    Συμπέρασμα: Το σύννεφο που θα επιλέξετε εξαρτάται άμεσα από το είδος των συσκευών που χρησιμοποιείτε και τα λειτουργικά που αυτές τρέχουν. Αν είστε παιδί της Apple, το iCloud είναι μία ελκυστική και αποκλειστική λύση, ενώ το CloudDrive της Amazon τα κάνει όλα και συμφέρει, ειδικά αν προτιμάτε τις Android συσκευές και τις απλοϊκές λύσεις. Όσον αφορά το SkyDrive; Φαίνεται να είναι περισσότερο business oriented και δικαίως, καθώς τα έγγραφα και τα υπολογιστικά φύλλα που θα είναι προσβάσιμα από παντού είναι Η λύση, ειδικά εφόσον δουλεύετε Office. Μεγάλο ατού όμως είναι και μεγάλος ελεύθερος αποθηκευτικός χώρος. Στο μεγάλο κομμάτι που λέγεται αποθήκευση μουσικής, νικάει κατά κράτος το iTunes όσον αφορά την μουσική σας βιβλιοθήκη αν είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε 25 δολάρια ετήσια συνδρομή. Αν δεν είστε χρήστης Apple όμως, το Music Beta που σας επιτρέπει να “τακτοποιήσετε” περίπου 20000 τίτλους τραγουδιών, μάλλον είναι μία καλή λύση, ενώ ικανοποιητικό είναι και το media streaming που προσφέρει στο “σύννεφό” της η Amazon.

    Για να απολαύσετε όμως αυτές τις υπηρεσίες θυμηθείτε πως θα πρέπει να οργανώσετε το upload των βιβλιοθηκών σας και να τους κάνετε και ένα καλό ταχτοποίημα. Μπορεί να φαίνεται ως τεράστιο έργο, είναι όμως δουλειά που θα κάνετε μία φορά και μετά… θα πετάτε στα σύννεφα.

    Πηγές: digitallife.gr, wired

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles