Ο CEO της OpenAI, Sam Altman, αποκάλυψε πρόσφατα ότι ο τρόπος με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με το ChatGPT διαφέρει ανάλογα με την ηλικία τους. Μιλώντας στο συνέδριο AI Ascent της Sequoia Capital, τόνισε πως, αν και πρόκειται για μια «χονδρική υπεραπλούστευση», διαφαίνονται ξεκάθαρες τάσεις ανά γενιά στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Σύμφωνα με τον Altman, ηλικιωμένοι χρήστες τείνουν να χρησιμοποιούν το ChatGPT σαν υποκατάστατο της Google, ενώ άτομα 20 και 30 ετών το χρησιμοποιούν περισσότερο ως σύμβουλο ζωής. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το πώς οι φοιτητές χρησιμοποιούν το ChatGPT σαν λειτουργικό σύστημα: συνδέουν αρχεία, αποθηκεύουν σύνθετες εντολές και δημιουργούν ένα είδος προσωπικού βοηθού με πλήρη εικόνα της καθημερινότητάς τους.
Ο Altman επεσήμανε επίσης ότι πολλοί νέοι δεν παίρνουν σημαντικές αποφάσεις ζωής χωρίς πρώτα να ρωτήσουν το ChatGPT, το οποίο συχνά έχει καταγράψει πληροφορίες για όλα τα άτομα του κοινωνικού τους κύκλου και τις συνομιλίες που έχουν γίνει για τον καθένα.
Η τάση αυτή ίσως ακούγεται ανησυχητική, όμως φέρνει και σημαντικά πλεονεκτήματα. Πολλοί χρήστες το βλέπουν ως σημείο εκκίνησης για λήψη αποφάσεων — από το ποιο μάθημα να παρακολουθήσουν στο Peloton, μέχρι ποιο χόμπι να ξεκινήσουν ή πώς να βελτιώσουν τη ρουτίνα τους. Με τη δυνατότητα αποθήκευσης μνήμης, το ChatGPT προσαρμόζει τις απαντήσεις του ανάλογα με το προσωπικό προφίλ και τις προτιμήσεις κάθε χρήστη.
Η ερώτηση που προκύπτει είναι σαφής: Πρέπει να εμπιστευόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη για αποφάσεις ζωής;