17.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Zorba The Greek: Για πρώτη φορά σε Blu-ray

    Ναι, ο Antony Quinn δεν είχε ιδέα από σαντούρι, ο κρητικός του χορός ήταν μέτριος και το θρυλικό συρτάκι στο τέλος δεν θα συγκινούσε ιδιαίτερα στις μέρες μας τη κριτική επιτροπή του Dancing With Stars. Μιλάμε ωστόσο για το ρόλο και την ταινία –παρθενική εμφάνιση σε Blu-ray– που καταφθάνει στην πλέον κατάλληλη στιγμή για να δώσει λίγη βενζίνη στο μισοάδειο ελληνικό ντεπόζιτο και για να (ξανα)μάθουν ορισμένοι τι εστί ελληνική ψυχή.

    Ο ελληνοβρετανός διανοούμενος (Alan Bates) που παιδεύεται από writer’s block, κάνει ένα road trip μέχρι την Κρήτη για να βάλει μπροστά το παλιό ορυχείο του πατέρα του, αλλά και τη «υπνωτισμένη» ψυχή του. Η συνάντησή του με τον Αλέξη Ζορμπά, έναν έξω καρδιά τύπο που λέει τα πράγματα με το όνομά τους και σκέφτεται πρωτοποριακά όπως κανένας άλλος «τυχοδιώκτης της ζωής», θα αποτελέσει για εκείνον μία αποκάλυψη

    Ο Μιχάλης Κακογιάννης ένωσε τέλεια στο μυθικό του φιλμ, το φιλότιμο και την αλήθεια της ελληνικής καρδιάς, το μαγικό Αιγαίο που είτε σε ηρεμεί είτε τονώνει την φαντασία σου, την προκατάληψη της τότε «κλειστής» επαρχίας που δεν ησυχάζει εάν δεν εκδικηθεί την μαυροντυμένη χήρα (επιβλητική η ομορφιά της Ειρήνης Παππά), την τρέλα του έλληνα που μπορεί μονομιάς να τα διαλύσει όλα χωρίς να υπολογίζει και πολλά πολλά.

    Η Lila Kedrova ήταν έξοχη ως μαντάμ Ορτάνς και δίκαια πήρε το Όσκαρ, η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη έγινε γνωστή παγκοσμίως, ο Κακογιάννης αδίκως δεν βραβεύτηκε για την σκηνοθεσία του, ενώ το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, Αλέξης Ζορμπάς και η Κρήτη, απέκτησαν διαχρονική αξία. Όσο για τον Quinn, θα κουβαλούσε τη φήμη του Ζορμπά μέχρι το τέλος της καριέρας του. Κάντε ένα «repeat» στο Ζορμπά. Σίγουρα δεν θα το μετανοιώσετε…

    Extras Blu-ray: Σχολιασμός από τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη και τον Δημήτριο Λιάππα, τον διευθυντή του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Λογιόλα του Λος Άντζελες, εναλλακτική εισαγωγή, το αφιέρωμα A Lust for Life για τον Anthony Quinn και σπάνιο αρχειακό υλικό (δυστυχώς δίχως ήχο) από την άφιξη του Quinn στην Ελλάδα, απ’ τα γυρίσματα της ταινίας καθώς και απ’ την πρεμιέρα του “Ζορμπά” στο θέατρο Champs-Élysées στο Παρίσι.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles