21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Project Ara. Η πρώτη δημόσια επίδειξη λειτουργικού μοντέλου στο Google I/O 2014!

    Μπορεί στο opening keynote του Google I/O 2014 να κέρδισαν τις εντυπώσεις οι μεγάλες ανακοινώσεις της αμερικανικής εταιρείας, όπως το preview του Android L, το Android Auto, το Android TV ή ακόμη και τα smartwatches με Android Wear Samsung Gear Live, LG G Watch και Moto 360, ωστόσο το συνέδριο στο σύνολό του έκρυβε πολλά περισσότερα ενδιαφέροντα νέα. Μεταξύ αυτών και οι τελευταίες εξελίξεις στο Project Ara, το αρκετά φιλόδοξο σχέδιο του τμήματος Advanced Technology and Projects (ATAP) της Google για τη δημιουργία modular smartphones, που, πλέον, έχει φτάσει σ’ ένα “σοβαρό” επίπεδο ανάπτυξης.

    project-ara-google-io-2014

    Ο επικεφαλής του project, Paul Eremenko, επέδειξε την πρόοδο της ομάδας του από τότε που είδαμε τα πρώτα prototypes τον περασμένο Απρίλιο, παρουσιάζοντας ένα, κατά κάποιο τρόπο,… λειτουργικό μοντέλο. Στην ουσία, ήταν και η πρώτη φορά που είδαμε κάπου δημόσια ένα modular Ara Phone σε λειτουργία.

    project-ara-google-io-2014-01

    Το μόνο που έκανε, ωστόσο, η συσκευή ήταν να κάνει boot και, στη συνέχεια, να… παγώσει. Όχι η πιο… επιτυχημένη επίδειξη, αλλά αρκετή για να δείξει την πρόοδο που έχει σημειώσει το project…

    Ανάμεσα σε αυτά που αναφέρθηκαν στην παρουσίαση είναι και το ότι στις τρέχουσες υλοποιήσεις, ένα prototype module χάνει περίπου το 70% του διαθέσιμου χώρου του στα στοιχεία που το καθιστούν αρθρωτό, αφήνοντας μόνο το 30% για άλλα στοιχεία. Σε επόμενες εκδόσεις, αυτό θα πρέπει να αλλάξει, με τον Eremenko να σημειώνει ότι στόχος είναι να χάνεται μόλις το 10%.

    Ο Paul Eremenko ανακοίνωσε ακόμη μία “πρόκληση” για τους προγραμματιστές. Ένα βραβείο 100.000 δολαρίων, μαζί με ένα ταξίδι στο επόμενο Ara developer conference, για ένα working module που θα επιιτρέπει στο Ara Phone να κάνει κάτι που… ποτέ δεν έχει κάνει στο παρελθόν ένα κινητό.

    Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης σε πολλά πιθανά modules, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν στο Ara Phone άπειρες δυνατότητες, όπως ένα πανάκριβο module κάμερας που θα μπορούσαν να μοιράζονται πολλοί χρήστες προσθέτοντάς το κάθε φορά στο κινητό τους. Στο πλαίσιο του project, το team ερευνά και μία νέα τεχνολογία μπαταριών με μεγαλύτερη απόδοση, μικρότερο ωστόσο κύκλο ζωής, ενώ είδαμε και τον τρόπο που διάφορα module shells μπορούν να δημιουργούνται με τη βοήθεια 3D printers για διαφοροποίηση και στο design των συσκευών.

    project-ara-google-io-2014-02

    Ο Eremenko σημείωσε ακόμη ότι θα πρέπει να αλλάξει και το Android, ώστε να υποστηρίζει το hot-swapping των modules, αλλά και να έχει καλύτερη υποστήριξη σε drivers. Προς το παρόν, το Ara τρέχει ένα fork του Android, αλλά θα πρέπει σύντομα να υιοθετηθεί η κανονική πλατφόρμα του λειτουργικού.

    Μία developer preview device του Project Ara αναμένεται να είναι διαθέσιμη το φθινόπωρο για ακόμη περισσότερους πειραματισμούς.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles