16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Ενοποίηση των Τηλεπικοινωνιακών Υποδομών προωθεί η Κομισιόν

    Κάτω από το όραμα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και με απώτερο σκοπό να επανακινηθεί η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, η Επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα Nelie Kroes κατεβάζει πρόταση για την ενοποίηση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της Ευρώπης.

    Το σκεπτικό της Επιτρόπου είναι ότι παρόμοια ενοποίηση, θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακος και συνεργατικά μοντέλα, με τα οποία σαν αποτέλεσμα θα έχουν τη μείωση κόστους λειτουργίας των δικτύων και κατ’επέκταση την πτώση των τιμών.

    Και μάλιστα η Κομισιόν προχωράει ένα βήμα παραπέρα, συμπεριλαμβάνοντας στα δίκτυα και μη τηλεπικοινωνιακές υποδομές όπως , αγωγούς υδροδότησης, λυμάτων, σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ δεν παραλείπει φυσικά και τα υπάρχοντα δίκτυα που έχουν αναπτυχθεί και ανήκουν σε εναλλακτικούς παρόχους τηλεπικοινωνιών.

    Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της κυρίας Kroes ήταν «Δουλεύουμε πάνω σε μια σειρά από μέτρα για τη δημιουργία κοινών και σταθερών συνθηκών σε όλη την ΕΕ για τον ανταγωνισμό, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στον κλάδο, που θα πρέπει επίσης να καταστήσουν πιο ελκυστική τη διασυνοριακή ενοποίηση», και συμπλήρωσε «Ο ανταγωνισμός και οι επενδύσεις μπορούν να προωθηθούν με πολλές μορφές κοινής χρήσης των περιουσιακών στοιχείων – ρυθμιζόμενη πρόσβαση στην κυρίαρχη υποδομή με όρους που στηρίζουν περαιτέρω επενδύσεις από όλους τους παίκτες της αγοράς, πρόσβαση στις υποδομές άλλων εταιριών κοινής ωφέλειας με λογικούς όρους και κοινή χρήση των ασύρματων περιουσιακών στοιχείων, βάσει ξεκάθαρων συνθηκών».

    Οι συνθήκες βέβαια όχι μόνο δεν έχουν καθοριστεί, αλλά η Επιτροπή δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία μιας ενιαίας ρυθμιστικής αρχής. Αντίθετα, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν και των εθνικών ρυθμιστικών αρχών ώστε να καθοδηγηθούν οι αλλαγές που χρειάζεται η βιομηχανία.

    Η κα Κρόες δήλωσε επίσης ότι το 2013 θα είναι ένα κρίσιμο έτος για τον κλάδο. «Η δυνατότητα να δημιουργηθεί ευρεία εναρμονισμένη ρύθμιση και μια πραγματικά ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ θα δοκιμαστεί φέτος όσο ποτέ άλλοτε. Πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί στην πρόκληση.»

    Φυσικά, το ευρωπαϊκό όραμα δεν θα είχε και πολύ μέλλον αν δεν συμβάδιζε με την πολιτική που θέλουν να προωθήσουν οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι των χωρών-μελών, οι οποίοι έχουν συστήσει λόμπι με την ονομασία ΕΤΗΝΟ(European Telecommunications Network Operators). Πρόσφατα μάλιστα, συναντήθηκαν και με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού Hoakin Almunia. Οι συνομιλίες έληξαν με την υπόσχεση να εξεταστούν οι επιλογές για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών. Αυτό που δεν ειπώθηκε επισήμως είναι, ότι διακαής πόθος των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών ομίλων, είναι να μην υπόκεινται στους περιορισμούς που θέτουν οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές, ώστε να αναπτύσσουν πιο ελεύθερα τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες με ένα ενιαίο τρόπο.

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles