17.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας 2014: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με το διαγωνισμό Disrupt Cyprus Cup

    Με την κεντρική εκδήλωση «Game Changers, Generation We: Disrupt Cyprus» που διοργάνωσαν οι Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) και πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Παλλάς, την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014, ολοκληρώθηκε η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας Κύπρου.

    disruptcyprus

    Η εκδήλωση κορυφώθηκε με το διαγωνισμό καινοτομίας Disrupt Cyprus Cup και με ζωντανά “pitches” μπροστά σε κοινό και κριτική επιτροπή, η οποία ανέδειξε 3 νικητές ανάμεσα στις 10 ομάδες που διαγωνίστηκαν και δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων (δημιουργική οικονομία, πρωτογενής τομέας, ICT).

    Πρώτος νικητής αναδείχθηκε το “Letsnudge” πλατφόρμα που διασυνδέει όσους αγαπούν τον αθλητισμό και διευκολύνει την οργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων, τη δημιουργία ομάδων και την εύρεση αθλητικών χώρων όπου πραγματοποιούνται οι διάφορες δραστηριότητες.

    Δεύτερος νικητής αναδείχθηκε το Yo!Phuzzle μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν ένα παζλ με τις προσωπικές τους φωτογραφίες συμμετέχοντας ταυτόχρονα σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι και τρίτος νικητής το Tellalis μια πλατφόρμα σύνδεσης των δημιουργικών ιδεών με ανθρώπους που μπορούν να τις πραγματοποιήσουν, επιτρέποντας σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε δημιουργικά ταλέντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

    Ο πρώτος νικητής κέρδισε χρηματικό έπαθλο αξίας 1500€ από τους ID-GC καθώς και 500€ από τη Cyta για την αγορά εξοπλισμού από τα Cytashop. Η Cyta πρόσφερε επίσης έπαθλα αξίας 300€ και 200€ στον δεύτερο και στον τρίτο νικητή αντίστοιχα για την αγορά εξοπλισμού από τα Cytashop. O CYBAN πρόσφερε στους τρεις νικητές 1 μήνα δωρεάν και 2 μήνες φιλοξενία με 50% έκπτωση στο Capital Impact Powered by Cyta, παρέχοντας την απαραίτητη υποδομή αλλά και καθοδήγηση (mentoring) από ειδικούς συμβούλους και επιτυχημένους επιχειρηματίες.

    Η Carla Tanas, συν-ιδρύτρια των Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) και οικοδεσπότρια της ΠΕΕ Κύπρου μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας τονίζοντας το ρόλο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας στη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών οικοσυστημάτων αλλά και εκείνο των ID-GC στην προώθηση της εξωστρέφειας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την ανάληψη πρωτοβουλιών που συμβάλουν στη δικτύωση των νέων επιχειρηματιών και στην καθιέρωση μιας κουλτούρας δημιουργίας και ανάπτυξης.

    Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Υπηρεσιών της Cyta, αναφέρθηκε στις τεράστιες προοπτικές που δημιουργεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στην καινοτομία, επισημαίνοντας την ανάγκη για συλλογική δράση και διασύνδεση όλων των φορέων προκειμένου οι εκάστοτε πρωτοβουλίες να προσδώσουν αξία και να αποφέρουν ένα δυνατό αποτέλεσμα. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Cyta διαδραματίζει έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της καινοτομίας στην Κύπρο.

    Χαρακτηριστικό του πρώτου σκέλους της εκδήλωσης ήταν οι ανατρεπτικές ιδέες, η μεταφορά εμπειριών αλλά και η μετάδοση σημαντικών μηνυμάτων από ομιλητές που διακρίνονται σε διαφορετικούς τομείς δραστηριοποίησης ο καθένας. Η Nanxi Liu, Συν-ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enplug, προκάλεσε τους νέους επιχειρηματίες να «σπάσουν» τους κανόνες και να τολμήσουν να επιχειρήσουν ακόμα και σε τομείς που δεν άπτονται του αντικειμένου ή των γνώσεών τους, δίνοντας ωστόσο έμφαση στην  συμπληρωματικότητα και τις ικανότητες που πρέπει να έχει μια ομάδα. Ο Dr.Ciaran Mac An Bhaird, Καθηγητής στο Dublin City University και Διευθυντής του UStart, τόνισε τη σημασία της συνεχούς παρουσίασης των ιδεών (pitch) για τα νέα startups αλλά και την επιμονή που χρειάζεται να επιδείξει κανείς ιδιαίτερα μετά τον πρώτο χρόνο ανάπτυξης μιας εταιρίας. Προέτρεψε τους νέους επιχειρηματίες να διευρύνουν τα δίκτυά τους και να έρθουν σε επαφή με οικοσυστήματα του εξωτερικού με σκοπό να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, δημιουργώντας νέες προοπτικές. Ο Jetse Goris, Εκπαιδευτικός Σύμβουλος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Groningen, προέτρεψε τους νέους να μην σταματήσουν να δημιουργούν και να προσπαθούν να υλοποιούν όσα ονειρεύονται. O Βασίλης Νικολόπουλος, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Intelen, παρουσίασε τις κύριες τάσεις και προοπτικές στον τομέα της ενέργειας και των καθαρών τεχνολογιών υπογραμμίζοντας το ρόλο της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης των απαραίτητων δεξιοτήτων που απαιτούνται στον τομέα αυτό. O Ανδρέας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Junior Achievement Cyprus, μίλησε για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας στο σχολείο «Junior Achievement» και την εκμάθηση βασικών εννοιών που συμβάλουν στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος των μαθητών. Η Έλενα Παναρίτη, Δ/νουσα Σύμβουλος και Ιδρύτρια του Thought for Action, μέσα από την αναφορά σημαντικών κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων επισήμανε την ανάγκη δομικών αλλαγών και μιας νέας κουλτούρας με την ενεργή συμμετοχή όλων ώστε να περάσουμε στο “scale up” και στην εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων σε διεθνές επίπεδο.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας, σε στρατηγική συνεργασία με τη Cyta και την υποστήριξη του Cyban.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles