24.8 C
Athens
Σάββατο, 3 Μαΐου, 2025
More

    10 εξαιρετικά ενδιαφέροντα facts που δε γνωρίζετε για την ιστορία των iPhone

    Το iPhone, ως προϊόν της Apple, έχει μια πλούσια ιστορία και κάποια πολύ ενδιαφέροντα και λιγότερο γνωστά facts κρύβονται πίσω από αυτή. Ας δούμε μερικά από αυτά:

    Η Apple δεν ήθελε το όνομα “iPhone” αρχικά

    Η Apple ήθελε να ονομάσει το κινητό ως “Apple Phone”. Στη συνέχεια ανακάλυψε ότι η Cisco κατείχε ήδη το δικαίωμα για το όνομα “iPhone” από τη δεκαετία του 1990. Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, κατάφερε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα για τη χρήση του ονόματος.

    Η αρχική οθόνη δεν ήταν αφής

    Στα αρχικά σχέδια του τηλεφώνου, η Apple σκεφτόταν να το εξοπλίσει με φυσικό πληκτρολόγιο αντί για την οθόνη αφής που τελικά επιλέχθηκε. Μάλιστα, ένα από τα πρώτα πρωτότυπα του iPhone είχε ένα scroll wheel, όπως αυτό του iPod.

    Το πρώτο iPhone ανακοινώθηκε χωρίς πλήρως έτοιμο λειτουργικό σύστημα

    Όταν ο Steve Jobs παρουσίασε το iPhone για πρώτη φορά το 2007, η συσκευή που κρατούσε στα χέρια του δεν ήταν έτοιμη για καθημερινή χρήση. Η ομάδα του έπρεπε να κάνει ειδικές προετοιμασίες ώστε να μην εμφανιστούν προβλήματα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης και οι μηχανικοί εργάζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή για την ολοκλήρωση του λογισμικού.

    Η τιμή του πρώτου κινητού μείωσε τον ενθουσιασμό

    Το πρώτο iPhone κυκλοφόρησε με τιμή $599, κάτι που προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις από πολλούς καταναλωτές λόγω της υψηλής τιμής. Μάλιστα, μόλις δύο μήνες μετά την κυκλοφορία, η Apple μείωσε την τιμή στα $399 για το μοντέλο με 8 GB.

    Το iPhone 2G δεν είχε App Store

    Το πρώτο iPhone (iPhone 2G) δεν είχε App Store. Οι χρήστες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μόνο τις εφαρμογές που ήταν προεγκατεστημένες από την Apple. Το App Store ήρθε το 2008 με την κυκλοφορία του iPhone 3G, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να δημιουργούν και να διανέμουν εφαρμογές.

    Η Apple σχεδόν συνεργάστηκε με την Motorola

    Πριν η Apple αναπτύξει το iPhone, είχε προσπαθήσει να συνεργαστεί με τη Motorola για την ανάπτυξη μιας συσκευής κινητού τηλεφώνου. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν το Motorola ROKR E1, το οποίο υποστήριζε iTunes, αλλά είχε πολύ περιορισμένες δυνατότητες και ήταν αποτυχία στην αγορά.

    Το iPhone 4 παρουσίασε τον “Death Grip”

    Το iPhone 4 εισήγαγε το σχεδιασμό με μεταλλικό πλαίσιο, που ταυτόχρονα λειτουργούσε ως κεραία. Ωστόσο, υπήρξε ένα πρόβλημα: αν το κρατούσες με συγκεκριμένο τρόπο, το σήμα θα μειωνόταν σημαντικά. Αυτό το φαινόμενο έγινε γνωστό ως “death grip” και οδήγησε την Apple να δώσει δωρεάν θήκες στους χρήστες.

    Το λογότυπο της Apple στο πίσω μέρος του iPhone 11 Plus είναι τοποθετημένο με laser

    Από το iPhone 11 και έπειτα, η τοποθέτηση του λογότυπου της Apple στο πίσω μέρος της συσκευής γίνεται με laser, προκειμένου να είναι ακριβώς στο κέντρο της συσκευής, κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη ακρίβεια.

    Η αρχική ανάπτυξη του κινητού προήλθε από το project του iPad

    Πολλοί πιστεύουν ότι το iPad είναι η “μεγάλη έκδοση” του iPhone, όμως το αντίθετο είναι αλήθεια. Η Apple αρχικά δούλευε πάνω σε ένα tablet με οθόνη αφής, το οποίο τελικά εξελίχθηκε σε ένα κινητό τηλέφωνο, που ήταν το πρώτο iPhone.

    Η Apple είχε το “Purple Project” για το iPhone

    Το iPhone αναπτύχθηκε υπό άκρα μυστικότητα και το project ονομάστηκε εσωτερικά “Purple Project”. Η ομάδα που δούλευε πάνω σε αυτό είχε δικό της κτίριο στο campus της Apple, και το project ήταν τόσο απόρρητο που πολλοί στην εταιρεία δεν ήξεραν καν την ύπαρξή του.

    Αυτά τα στοιχεία δείχνουν πόσο μοναδική και περίπλοκη είναι η ιστορία πίσω από την ανάπτυξη και την εξέλιξη του iPhone.

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles