BREAKING

13

12 κινητά που καθόρισαν την ιστορία της κινητής τηλεφωνίας (photos)

Desktop

Στο Wired ανοίγουν το χρονοντούλαπο της ιστορίας της κινητής τηλεφωνίας, παρουσιάζοντας τις 12 συσκευές που καθόρισαν την ιστορία της κινητής.

40 χρόνια πριν, το 1973, ο Martin Cooper πραγματοποιεί την πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο που καταγράφεται στην ιστορία. Τηλεφώνησε σε ένα ανταγωνιστή του στα εργαστήρια Bell και επισήμως, είναι από τα καλύτερα trolls στην ιστορία της τεχνολογίας. Κάπως έτσι ξεκινά ένα ταξίδι που ακόμα μας βρίσκει να μην έχουμε καλό σήμα παντού, αλλά και να έχουν αλλάξει εντελώς οι συνήθειές μας στην επικοινωνία, καθώς, τα τηλέφωνά μας πια δεν τα χρησιμοποιούμε τόσο πολύ για να παίρνουμε τηλέφωνο, όσο για να ερχόμαστε σε επαφή με την ψηφιακή ζωή μας.

Μέσα σε αυτά τα 40 χρόνια, χιλιάδες μοντέλα έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά και δισεκατομμύρια συσκευές έχουν πουληθεί. Είναι αφοπλιστικά λίγα όμως, εκείνα τα μοντέλα που καθόρισαν την ιστορία της κινητής.

Motorola DynaTAC 8000X – 1983

1_motodyna_1200-660x774

To DynaTAC είναι η συσκευή που χρησιμοποίησε ο κος Cooper για την πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο το 1973 και, κάθε φορά που διαμαρτύρεστε όταν η Samsung παρουσιάζει μία συσκευή και αυτή κυκλοφορεί ένα μήνα μετά, θυμηθείτε: η αρχική συνέντευξη τύπου που εμφανίστηκε το DynaTAC έγινε το 1973 και η συσκευή κυκλοφόρησε 10 χρόνια μετά.

Το DynaTAC αναπτύσσονταν στα εργαστήρια της Motorola από το 1954 και όταν εν τέλει κυκλοφόρησε στην αγορά, καταγράφεται ως το πρώτο κινητό τηλέφωνο, αλλά δεν ήταν και πάρα πολύ δημοφιλές. Πρώτα απ’ όλα γιατί δεν μπορούσαν πολλοί να πληρώσουν 4000 δολάρια για να το αγοράσουν. Συν ότι ήταν 10 ίντσες ψηλό, χωρίς να υπολογίζει κανείς την κεραία του που ήταν περίπου, τόσο ψηλή όσο και η συσκευή. Όσοι το αγόρασαν όμως, απολάμβαναν ασύρματη επικοινωνία στο δρόμο και στο αυτοκίνητο και ήταν o ορισμός των early adopters.

Motorola MicroTAC – 1989

2_motomicro_1200-660x712

To Motorola MicroTAC είναι η συσκευή που εισάγει το flip, την ιδέα του τηλεφώνου με πορτάκι, χαρακτηριστικό που έκανε δημοφιλές μία άλλη συσκευή της Motorola που πουλήθηκε πολύ περισσότερο, το StarTAC.

Γιατί μένει στην ιστορία; Είναι η συσκευή που λάνσαρε την ιδέα να μπορεί κάποιος να βάλει το κινητό στην τσέπη του (αν είχε μεγάλες τσέπες δηλαδή, καθώς η διαγώνιός του ήταν στις 9 ίντσες και ζύγιζε 350 γραμμάρια). Επίσης, ήταν το πρώτο κινητό τηλέφωνο με τηλεφωνικό κατάλογο. Οπότε ήταν εκείνη η συσκευή που ξεκίνησε να εισάγει την ιδέα ότι δεν χρειάζεται να θυμόμαστε αριθμούς τηλεφώνων.

Nokia 3210 – 1999

3_nokia3210_660-660x351

Μπορεί να μην ήταν το πρώτο τηλέφωνο που «έκρυψε» την κεραία μέσα στο τηλέφωνο (το πρώτο ήταν το Toshiba TCP-6000), αλλά σίγουρα ήταν το πρώτο τόσο δημοφιλές. Το Nokia 3210 ήταν η candybar συσκευή για τον λαό.

Η μονοχρωματική οθόνη του έφερε το πιο επαναστατικό παιχνίδι για δεκαετίες, το Φιδάκι και αν θέλετε να μιλάμε για αριθμούς πωλήσεων, το Nokia 3210 πούλησε 160 εκατομμύρια συσκευές, πριν αντικατασταθεί από το 3310 στα τέλη του 2000.

Sony Ericsson T68I – 2002

4_t68i_660-660x365

Τα είχε όλα. Έγχρωμη οθόνη, Bluetooth, MMS, σερφάρισμα και e-mail. Τι άλλο ήθελε κανείς τότε; Το Sony Ericsson T68i αποτέλεσε την πρώτη γέφυρα ανάμεσα στα κινητά τηλέφωνα και τα smartphones. Και απέδειξε πως οι άνθρωποι θέλουν περισσότερα πράγματα από τις συσκευές τους, από το να παίρνουν μόνο τηλέφωνο. Αν προσθέστε και το γεγονός ότι το χρησιμοποίησε και ο James Bond στο Die Another Day… μιλάμε για trend setter, όχι αστεία.

Danger Hiptop/Sidekick – 2002

5_hiptop_660

Ναι, αυτό είναι το πρώτο smartphone που κυκλοφόρησε στην αγορά. Στις ΗΠΑ κυρίως. Το Hiptop/Sidekick που σχεδιάστηκε από την Danger, κυκλοφόρησε την εποχή που σάρρωνε ήδη το BlackBerry της RIM. Με τη διαφορά πως αυτό το flip QWERTY κινητό είχε μία εντυπωσιακή οθόνη 2,6 ιντσών, μονόχρωμη αρχικά, έγχρωμη αργότερα. Και με ένα λειτουργικό που επέτρεπε την text επικοινωνία για τις μάζες, όχι μόνο μέσω SMS, αλλά και μέσω υπηρεσιών instant messaging, όπως αυτή της AOL. Εφαρμογές είπατε; Ναι, εφαρμογές. Καλώς ορίσαμε στα Smartphone.

BlackBerry 6210 – 2003

6_bb_1200-660x428

Αν το T68i ήταν το τηλέφωνο που έφερε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην τσέπη μας και το Hiptop ισχυρίστηκε πως ήταν το πρώτο smartphone, το BlackBerry 6210 είναι η συσκευή που αποτέλεσε το πρώτο πραγματικά αναγκαίο εργαλείο για τους επαγγελματίες, φέρνοντας την άμεση πρόσβαση στα emails.

Το QWERTY πληκτρολόγιο, οι κλήσεις, το σερφάρισμα, τα e-mail, o BlackBerry Messenger και τα SMS ήταν όλα εκείνα που έκαναν το 6210 να φέρει κοντά στο ευρύτερο και παγκόσμιο κοινό την ιδέα του έξυπνου τηλεφώνου και να δημιουργήσει μία ολόκληρη τάξη ανθρώπων που ορκίζονταν στο όνομα της RIM. Ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στην κινητή τηλεφωνία των επαγγελματιών… μέχρι που έφτασαν τα μήλα.

Treo 600 – 2003

7_treo_660-660x502

Θυμάστε την Palm; Θυμάστε πως την αγόρασε η HP για κανένα ουσιαστικό λόγο; Ε λοιπόν, αν θέλουμε να μιλάμε για έξυπνα τηλέφωνα, πρέπει να κάνουμε ένα εικόνισμα σε αυτή τη συσκευή.

Το Treo 600 ήταν το πρώτο τηλέφωνο με έξυπνο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούσε εφαρμογές και επηρέασε τόσο πολύ αυτό που βλέπουμε ακόμα σήμερα στο iOS και το Android. Και ναι, διέθετε κάμερα, MP3 player και QWERTY πληκτρολόγιο και μία οθόνη στην οποία ήταν όλα τακτοποιημένα.

Motorola RAZR – 2004

8_motorzr_1200-660x440

Το RAZR ήταν τόσο λεπτό που όταν το διαφήμιζε η Motorola, έλεγε  πως, αν πέσει στο ξύλινο πάτωμα, θα μείνει όρθιο όπως ένα μαχαίρι. Είναι το τηλέφωνο που «έπρεπε» να έχεις. Ήταν ένα τηλέφωνο που χρησιμοποίησε και τους Dolce & Gabbana για να βγάλουν μία ειδική, χρυσή έκδοση. Ήταν ένα όχι έξυπνο τηλέφωνο που ήταν υπέροχο. Είχε αριθμητικό πληκτρολόγιο, το σώμα του ήταν από εκπληκτικό αλουμίνιο, δούλευε υπέροχα και στα 4 χρόνια που κυκλοφορούσε, πούλησε περισσότερα από 130 εκατομμύρια τεμάχια. Αναρωτιέται κανείς γιατί;

Motorola Rokr – 2005

9_rokr_1200-660x638

Μπορεί πολλοί να ισχυρίζονται ότι το RAZR ήταν το τελευταίο τηλέφωνο της Motorola που είχε να πει κάτι, αλλά το Rokr σηματοδοτεί κάτι άλλο. Ήταν το πρώτο τηλέφωνο που «έπαιζε» iTunes. Και αυτή ήταν τόσο σημαντικό για την Apple που το παρουσίασε ο ίδιος ο Steve Jobs. Ναι, ναι, ναι, η Apple συνεργαζόταν με την Motorola όταν ακόμα έβγαζε μόνο υπολογιστές, αλλά αυτό θεωρείται πια «αρχαία» ιστορία.

Βέβαια, μπορούσε να αποθηκεύσει μόλις 100 τραγούδια, έπαιρνε κάτι αιώνες για να το κάνεις αυτό και το User Interface του ήταν κάτι που έκανε πολλούς χρήστες να κλαίνε από τα νεύρα τους. Αλλά. Φανταστείτε πως ήταν τόσο κακό που έκανε την Apple να καταλάβει ότι χρειάζεται να φτιάξει ένα τηλέφωνο.

Nokia N95 – 2007

10_nokian95_660

Μιλώντας για το Motorola RAZR μιλήσαμε για τα «μοδάτα» τηλέφωνα. Το Nokia N95 ήταν εκείνο που μας έκανε να καταλάβουμε ότι έχει σοβαρή σημασία το design. Είχε στυλ και και ήταν εξαιρετικά λειτουργικό, συνδυασμός που λίγα smartphone καταφέρνουν να κατακτήσουν.

Το N95 ήταν το πρώτο τηλέφωνο που διέθετε GPS με δυνατότητα turn by turn navigation, διέθετε κάμερα 5 Megapixels με δυνατότητα λήψης βίντεο και … πόσα άλλα. Θυμηθείτε αυτό το πανέμορφο slide που αποκάλυπτε ένα αριθμητικό πληκτρολόγιο από τη μία πλευρά, ενώ κάνοντας slide προς τα κάτω, βλέπαμε τα πλήκτρα ελέγχου ενός MP3 player. Βάλτε και το φλας και ξαφνικά ξεκινήσαμε να παίρνουμε φωτογραφίες από τις νυχτερινές εξόδους μας…

Apple iPhone – 2007

11_iphone_1200-660x440

Αυτό είναι το iPhone και άλλαξε τον κόσμο της κινητής. Μπορούσε να κάνει όλα αυτά που ζητούσαν οι χρήστες, αλλά δεν το ήξεραν ακόμα. Στην αρχή, βέβαια, το μόνο που έβλεπαν ήταν ένα App Store με άδεια «ράφια», είχε ένα και μοναδικό κουμπί στο οποίο έπρεπε να αρκεστεί κανείς και… δημιούργησε ένα μικρό μπέρδεμα. Έθεσε τα δεδομένα όμως, ώστε οι απόλυτοι άρχοντες στον χώρο των smartphones να είναι οι κατασκευαστές και όχι τα δίκτυα και 6 χρόνια μετά, το iPhone, όπως έχει εξελιχθεί, και το iOS, θέτουν τα δεδομένα.

HTC Dream – 2008

12_htcone_1200-660x431

To Dream είναι η πρώτη συσκευή που κυκλοφόρησε με λειτουργικό Android και η πρώτη συσκευή που πέταξε το γάντι στο iPhone, στη μάχη για τις οθόνες αφής. Στην αρχή, μπορούσε κανείς να γράψει στο Android μόνο μέσα από το QWERTY πληκτρολόγιο, μέχρι που ήρθε η έκδοση Android 1.5 και εμφανίστηκε ένα ψηφιακό πληκτρολόγιο μέσα στην οθόνη, οπότε δεν χρειαζόταν να κάνετε slide στην οθόνη για να γράψετε τα μηνύματά σας. Η οθόνη των 3,2 ιντσών, έδειχνε σε όλο το μεγαλείο του, το Android, το λειτουργικό που εξαγόρασε η Google από την Android.

Με αυτή τη συσκευή ξεκίνησε η πορεία ενός λειτουργικού που έχει κατακτήσει τον κόσμο και έχει ανατρέψει αυτοκρατορίες, όπως αυτή του Cupertino.

… Μέχρι να έρθει μία άλλη εταιρεία, με κάτι εντελώς καινούριο και να πει: Γεια σας. Ήρθα να αλλάξω τον κόσμο. Αμήν.

13 Comments

 • sokel
  11 Απριλίου 2013 at 13:24

  μια ένσταση λείπει το μόνο κινητό που δέχτηκε τα περισσότερα λειτουργικά από ΟΛΑ το HTC HD2
  από windows mobile 6,1
  win mobile 6,5.3
  android από 2,1-4,1
  windows phone 7-7,5-7,8-8
  ubuntu 10,10 και ubuntu touch θα έπαιρνε και ΙΟS αν οι dev το έβρισκαν

 • thanasis
  9 Απριλίου 2013 at 21:53

  Ολα καλα τα λες αλλα το blackberry messenger ηρθε πολυ μετα απο το πρωτο blackberry, οπως και oοι blackberry maps.

 • George Mous
  9 Απριλίου 2013 at 19:10

  Philips – Genie με πτυσσόμενο μικροφωνακι από κάτω.. Η πρώτη μου συσκευή και η πιο λατρεμένη.. Κι ας έχω τα τελευταία χρόνια τις ναυαρχίδες διαφόρων εταιριών.. Όντως λίγο Αμερικανιά το άρθρο αλλά μας ξεσκονισε την μνήμη.. Ίσως θα ήταν τίμιο να κάνετε ένα άρθρο – έρευνα με τα best sellers της Ελληνικής αγοράς.. Θυμάμαι για παράδειγμα την πρώτη συσκευή που είδα με κάμερα.. Ένα Νοκια (τουβλο) γυρω στο 2002.. Η κάτι χρωματιστά μίνι Έρικσον που είχαν σαρώσει την αγορά.. Εσείς θα «ξεθαψετε» περισσότερα…

 • 9 Απριλίου 2013 at 16:57

  Και πώς να ξεχάσουμε το θρυλικό Nokia 7650. Ένα απο τα πρώτα Slide Smartphones που έτρεχαν το ακόμα πιο θρυλικό Symbian OS, ή και το λιλιπούτειο Siemens SL55 όταν εύχόμασταν μικροί να μας το κάνουν δώρο!!

 • trackbytrack
  9 Απριλίου 2013 at 02:26

  Πραγματικά νομίζω πως δεν έπρεπε να λείπει το StarTAC της Motorola….όταν κυκλοφόρησε ήταν πραγματική επανάσταση στο μέγεθος και στο style και δημιούργησε τρελλή μόδα και hype….

 • Ματθαίος
  8 Απριλίου 2013 at 13:55

  Λείπει και το Ericsson T39 του 1999 που ήταν και το πρώτο κινητό τηλέφωνο που είχε bluetooth..

 • Νικος
  8 Απριλίου 2013 at 11:33

  Ελεος ρε παιδια με τις Αμερικανιές. ΕΙναι δυνατον να μην ειναι στην λιστα το ΝΟΚΙΑ 6600, το πρωτο πραγματικά smartphone με ευρεια διάδωση, στο οποιο γραφτηκαν χιλιαδες εφαρμογες που κλωνους τους έχουμε ακόμα και σήμερα

 • Φραγκάκης
  7 Απριλίου 2013 at 21:37

  Ρε, σταματήστε να αντιγράφετε Αμερικανικά άρθρα…

  Γελάω με ποτάμια δάκρυα στα μάτια βλέπωντας motoroλες στη λίστα, και άντε να είχαν μέσα και το startac να το καταλάβω…

  Η ericsson μεσα μόνο με Τ68? Διαβάστε ιστορία, ή καλύτερα μιλήστε με κανένα από τα πρωτοπαλίκαρα της κινητής να σας τα πουν καλύτερα…

  όχι μαζί μου γιατι είμαι βαμμένος!

  :-)

  Τρελό fail το άρθρο φοβάμαι…

 • Mint
  7 Απριλίου 2013 at 18:02

  Θα συμφωνήσω με τον #Γιαννης. Επειδή τυχαίνει να είχα κάνει μια εργασία πάνω στο θέμα, να προσθέσω κάποιες πολύ σημαντικές παραλλείψεις του άρθρου: Tο 1996, η Motorola παρουσίασε το μικρότερο κινητό τηλέφωνο στο κόσμο, το StarTAC, το οποίο ζύγιζε τότε 88 γραμμάρια. (Motorola 2012) Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται από την Nokia το 9000 Communicator, το πρώτο κινητό με λειτουργικό σύστημα και εφαρμογές υπολογιστή. Το λειτουργικό που χρησιμοποιούσε βασίζονταν στο DOS. (Nokia 2012)
  Το 1999 η Nokia κατασκευάζει και διαθέτει στο εμπόριο το πρώτο κινητό τηλέφωνο με πρόσβαση στο ίντερνετ, το Nokia 7110, προλογίζοντας την νέα εποχή της κινητής τηλεφωνίας (3G). Η συσκευή αυτή είχε δυνατότητα χρήσης του WAP, το οποίο επιτρέπει την προβολή σελίδων ιστοχώρων και χρήση βασικών λειτουργιών του ίντερνετ. (Nokia 2013) Το 2000 η Ericsson διαθέτει στην αγορά το Τ36, το πρώτο κινητό με Bluetooth. (GSMarena 2012) Η ιδέα του Bluetooth είναι η απαλλαγή από την ταλαιπωρία των καλωδίων η σύνδεση συσκευών όπως τα κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, εκτυπωτές και υπολογιστές χειρός. Στα τέλη του 2001 παρουσιάζεται το Τ68, το πρώτο κινητό με έγχρωμη οθόνη. (GSMarena 2012) Το 2000 η Ericsson παρουσίασε το R380, το πρώτο κινητό τηλέφωνο που χαρακτηρίστηκε Smartphone. Το 2001 ξεκινά τη λειτουργία του για πρώτη φορά το δίκτυο 3G και το 2002 η Nokia καινοτομεί με 3 συσκευές. Το Nokia 6650 είναι το πρώτο 3G κινητό, το Nokia 7650 το πρώτο κινητό με ενσωματωμένη κάμερα και το Nokia 3650 το πρώτο κινητό καταγραφής βίντεο. (Nokia 2012)

 • akis
  7 Απριλίου 2013 at 17:03

  Δεν συμφωνώ καθόλου με τις επιλογές αυτές. Εσείς, οι συντάκτες του σαιτ, συμφωνείτε; Καραμπαμ Αμερικανια

 • thomas thomaidis
  7 Απριλίου 2013 at 16:41

  απο ολα αυτα ειχα την τυχη να εχω το 3210 με προσοψεις πολυ ωραιες που το εκαναν να ξεχωριζει το razr που ηταν πολυ ωραιο και ειχε τελεια αφη και τωρα ενa iphone!ολα ηταν υπεροχα

 • Γιάννης
  7 Απριλίου 2013 at 13:33

  Εντάξει, το άρθρο κάνει «μπαμ» από μακριά ότι το έγραψαν Αμερικανοί… Καλοί είναι εκεί στο Wired για να γράφουν για τεχνολογίες, για συσκευές κλπ, αλλά στην αποτίμηση της ιστορίας τα παιδιά απλά δεν το έχουν…

 • Teodore88
  7 Απριλίου 2013 at 13:05

  Υπαρχουν περισσοτερο σημαντικοι σταθμοι στην ιστορια!! Οπως το Νοκια 9000 communicator το 1996 και το Ericsson R380s το 2001, που αυτα τα 2 ηταν τ πρωτα βηματα των smartphones, το Νοκια 7650 το πρωτο ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ smartphone, το Νοκια 8810 (φυσικα φυσικα) που ηταν το πρωτο με στοχο τον σχεδιασμο και την εμφανιση, πραγματικα πανεμορφο ακομα και σημερα! …α και μην ξεχνιωμαστε, το πρωτο με τον σχεδιασμο των σημερινων smartphone, δηλαδη μονομπλοκ με μια κεντρικη μεγαλη οθονη αφης και σχεδον τιποτα αλλο! Δεν ειναι το iPhone, αλλα το πρωτο LG PRADA, το 2006! Ενα χρονο πριν το iPhone…