19 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    2021: Τι μας έμεινε από την περσινή δύσκολη “tech” χρονιά…

    To 2021 σίγουρα θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως μια πολύ ιδιαίτερη και συγχρόνως «δύσκολη» χρονιά τόσο για την ανθρωπότητα, όσο και για τον κόσμο της τεχνολογίας. Βιώνοντας τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας, η ανθρωπότητα νιώθει πλέον στο πετσί της τα «απόνερα» της COVID-19… Αυτό ενδεχομένως να ήταν κάτι απολύτως λογικό κι αναμενόμενο, καθώς ως γνωστόν για πολλούς μήνες η παραγωγή στη Κίνα σταμάτησε. Από τη στιγμή που χρειάστηκε να ζήσουμε περισσότερο «ψηφιακά», η πραγματικά τεράστια ζήτηση σε PC, smartphones, tablets, κάρτες γραφικών, laptops επεξεργαστές, δημιούργησε παράλληλα συνθήκες πρωτόγνωρης έλλειψης.

    Οι τρομακτικές ελλείψεις σε ημιαγωγούς πλέον είναι ένα πρόβλημα που όλες οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας καλούνται να αντιμετωπίσουν και φυσικά όλο αυτό το δυσμενές κλίμα πέφτει στα κεφάλια των καταναλωτών, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τα… «σπασμένα»! Μια τελευταίας τεχνολογίας κάρτα γραφικών μοιάζει όνειρο απατηλό για τους περισσότερους gamers, οι οποίοι πλέον αναγκάζονται να πληρώσουν «υπεραξία» (έως και τρεις φορές), ενώ η παράδοση ενός νέου αμαξιού μπορεί να πάρει ακόμη και 1.5 χρόνο! Επιπλέον, πέραν της έλλειψης σε chips, άλλες έννοιες που μπήκαν στη ζωή μας μέσα στο 2021 ήταν η τεράστια άνοδος της (πάντοτε εύθραυστης) «digital» οικονομίας των κρυπτονομισμάτων, όπου ένα απλό post στο Twitter μπορεί να κάνει… ασανσέρ την αξία ενός crypto-coin στο πλαίσιο μιας λογικής «τζόγου».

    Ακόμη, μέσα στο 2021 μάθαμε πρώτη φορά για τα NFTs, τα οποία εντάσσουν στην κατηγορία της digital τέχνης ακόμη και ένα απλό meme! Και η χρονιά προς το τέλος της είχε και λίγο από Facebook, με τον Zuckerberg ουσιαστικά να οραματίζεται ένα Meta «μέλλον» όπου οι χρήστες των social media platforms θα ζουν μια… δεύτερη virtual ζωή (κάτι σαν ένα πιο boostαρισμένο Second Life). Τέλος, σε επίπεδο home entertainment, η άνοδος των streaming platforms προκαλεί το «παραδοσιακό» σινεμά, ενώ οι νέες κονσόλες πλέον μπαίνοντας στον δεύτερο χρόνο ζωής τους, μας δείχνουν τις πραγματικές δυνατότητες τους.

    Όλα αυτά σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται, διαμορφώνεται, μετασχηματίζεται και αλλάζει με ασύλληπτες ταχύτητες… Σε έναν κόσμο που εξακολουθεί όμως να πιστεύει στην ελπίδα, ότι μέσα στο 2022 θα δούμε επιτέλους λίγο φως στο τούνελ (αφού πρώτα ξεπεράσουμε Δέλτα, Όμικρον, Florona και ποιος ξέρει πόσες ακόμα μεταλλάξεις)…

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles