Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Southampton πραγματοποίησαν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αναπτύσσοντας ένα μέσο ψηφιακής αποθήκευσης δεδομένων που μπορεί να επιβιώσει για... πάντα. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να τελειοποιήσουν μία τεχνική που μπορεί να καταγράψει δεδομένα σε... πέντε διαστάσεις, τα οποία μπορούν να διατηρηθούν ασφαλή για δισεκατομμύρια χρόνια!
Χρησιμοποιούν μία μέθοδο που χαράσσει δεδομένα σε ένα θερμικά σταθερό δισκάκι χωρητικότητας έως 360TB, το οποίο μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες έως 1.000 βαθμούς Κελσίου και υπολογίζεται ότι μπορεί να διατηρηθεί έως και 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια σε θερμοκρασία δωματίου.
Η μέθοδός τους είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 2013, τώρα ωστόσο είναι έτοιμη για εμπορική εκμετάλλευση, θυμίζοντας κάτι από τους... "κρυστάλλους μνήμης" του Superman που γίνονται πραγματικότητα. Θα είναι πολύ χρήσιμη για οργανισμούς που διαχειρίζονται σημαντικά αρχεία, όπως τα αρχεία κάθε κράτους, μουσεία αλλά και βιβλιοθήκες. Ήδη, σημαντικά έγγραφα από την ανθρώπινη ιστορία, όπως η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Οπτική του Νεύτωνα, η Μάγκνα Κάρτα και η αγγλική μετάφραση της Βίβλου κατά Βασιλιά Τζέιμς, έχουν ψηφιοποιηθεί με τη μέθοδο που υπόσχεται να τα διατηρήσει στην... αιωνιότητα, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι τα δισκάκια που δημιουργούνται μπορούν να διαβαστούν από ένα συνδυασμό χρήσης οπτικού μικροσκοπίου και πολωτή.
Δείτε ένα σύντομο video από τη διαδικασία χάραξης ενός 5D Optical storage.
0 Comment