19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Άδοξο τέλος για 40 δορυφόρους της SpaceX -Γεωμαγνητική καταιγίδα “χάλασε” τα σχέδια του Έλον Μασκ

    Η διαστημική εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Elon Musk, η SpaceX, από το 2019 έχει θέσει εκατοντάδες μικρούς δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη. Σκοπός είναι η ανάπτυξη της υπηρεσίας Starlink που εξασφαλίζει ευρυζωνική σύνδεση στο internet. Τα σχέδια της εταιρείας δεν εξελίσσονται όμως πάντα ομαλά, αφού, όπως έγινε γνωστό, μια γεωμαγνητική καταιγίδα, που προκλήθηκε από μία μεγάλη ηλιακή έκλαμψη, κατέστρεψε τουλάχιστον 40 από τους 49 δορυφόρους που εκτόξευσε πρόσφατα η SpaceX.

    Η εκτόξευση των δορυφόρων, που πραγματοποιήθηκε με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX από το διαστημικό κέντρο Κένεντι, συνέπεσε χρονικά με την προειδοποίηση που εξέδωσε στις 2 και 3 Φεβρουαρίου το αμερικανικό Κέντρο Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού για επικείμενη γεωμαγνητική καταιγίδα.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, η ταχύτητα και η σφοδρότητα της ηλιακής καταιγίδας ανέβασε τη θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα της Γης, αυξάνοντας έτσι την ατμοσφαιρική πυκνότητα στο χαμηλό ύψος τροχιάς των δορυφόρων. Ουσιαστικά προκάλεσε έντονη τριβή ή έλξη που εξουδετέρωσε τουλάχιστον 40 δορυφόρους.

    Οι χειριστές του Starlink προσπάθησαν να θέσουν τους δορυφόρους σε διαφορετική τροχιά «ασφαλούς λειτουργίας» (safe-mode) για να “σώσουν” την κατάσταση. Οι προσπάθειες αυτές απέτυχαν στις περισσότερες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα οι δορυφόροι να εισέλθουν σε χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας όπου κάηκαν, σύμφωνα με την SpaceX.

    Διαβάστε επίσης: Ανακαλύφθηκε τετραπλός αστεροειδή με “συνοδούς” 3 φεγγάρια (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles