18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Android M. Όλα όσα μάθαμε στο Google I/O 2015 για την επόμενη έκδοση του Android!

    Όπως ήταν αναμενόμενο, μία από τις πρώτες ανακοινώσεις (και ίσως η σημαντικότερη) του Google I/O 2015 αφορούσε την επόμενη έκδοση του Android – την οποία προς το παρόν γνωρίζουμε με το “λιτό” κωδικό όνομα Android M αναμένοντας μέσα στους επόμενους μήνες να δανειστεί το τελικό όνομά της από ένα ακόμη ζαχαρωτό. Προς το παρόν, η Google έφερε στο φως της δημοσιότητας μόνο ένα Preview του νέου λειτουργικού, με επίκεντρο έξι σημεία αλλαγών που ενδιαφέρουν τους developers, αλλά και κάποια hints για νέα χαρακτηριστικά που μας δίνουν μία γεύση και από τις λεπτομέρειες.

    Screen Shot 2015-05-28 at 20.06.23

    Ο Dave Burke, Vice President of Engineering της Google επικεντρώθηκε λοιπόν στα σημεία στα οποία το Android M φιλοδοξεί να κάνει τη διαφορά, τα οποία είναι τα ακόλουθα.

    Το πρώτο απ’ αυτά αφορά τα app permissions -τα δικαιώματα δηλαδή που απαιτεί κάθε εφαρμογή ώστε να λειτουργήσει σε περιβάλλον Android- με την Google να παρουσιάζει ένα ανανεωμένο σύστημα σε σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει έως τώρα στο Android.

    Screen Shot 2015-05-28 at 19.52.47

    Έτσι, οι χρήστες πλέον θα μπορούν να δίνουν την έγκρισή τους ή να απορρίπτουν ξεχωριστά τα permissions μίας εφαρμογής, όπως π.χ. την κάμερα ή το μικρόφωνο, ανά περίπτωση και όχι να τα εγκρίνουν όλα μαζί κατά την εγκατάσταση της εφαρμογής. Μία μεγάλη αλλαγή που παραπέμπει και σε… iOS.

    Ένα ακόμη στοιχείο στο οποίο επικεντρώθηκε ο Burke αφορά την αλλαγή στην εμπειρία web browsing που θα φέρει το Android M, μέσω του Chrome browser φυσικά, όπου το νέο χαρακτηριστικό “Chrome Custom Tabs” θα δώσει στους developers τη δυνατότητα να εισάγουν δυνατότητα webviews κατευθείαν στις εφαρμογές τους, με την πλήρη ισχύ του browser και χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να μεταβεί σ’ αυτόν. Όλα τα χαρακτηριστικά του Chrome μάλιστα, όπως το αυτόματο sign-in, τα αποθηκευμένα passwords, οι δυνατότητες autofill και multi-process security, θα είναι διαθέσιμα ώστε οι developers να τα αξιοποιήσουν στις εφαρμογές τους.

    Αναβάθμιση ανακοινώθηκε και στο ενσωματωμένο app linking system του Android, που πλέον επιτρέπει στις εφαρμογές να ανοίγουν απευθείας το περιεχόμενο παρά να ρωτάνε συνέχεια τους χρήστες. Έτσι, θα μπορείτε για παράδειγμα να ανοίγετε ένα Twitter link από ένα email κατευθείαν από την Twitter app σας, χωρίς η συσκευή να πρέπει να σας ζητήσει να επιλέξετε τι πρέπει να κάνει.

    Screen Shot 2015-05-28 at 20.01.37

    Σημαντικές ανακοινώσεις είχαμε και στο κομμάτι του mobile payment, όπου μάθαμε περισσότερα για την πλατφόρμα Android Pay, το σύστημα πληρωμών της Google που είχαμε πρωτογνωρίσει στο MWC 2015. Μέσω NFC και Host Card Emulation θα επιτρέπει υπηρεσίες tap-to-pay, παίρνοντας σταδιακά τη θέση της Google Wallet app, ενώ η Google συνεργάζεται με εταιρείες όπως οι Visa, MasterCard, AmEx, δίκτυα κινητής στις ΗΠΑ, καταστήματα και online stores. Επιπλέον, σημαντικό είναι το ότι οι developers θα μπορούν να ενσωματώνουν το Android Pay στις εφαρμογές τους για αγορές και πληρωμές μέσα από αυτές. Θα είναι διαθέσιμο σε συσκευές που τρέχουν από το Android KitKat και έπειτα, σε συνεργασία και με την native υποστήριξη πλέον από την Google των fingerprint readers που έχουν πολλές Android συσκευές της αγοράς.

    Screen Shot 2015-05-28 at 20.04.02

    Ένα ακόμη κομβικό σημείο του Android στο οποίο δίνει έμφαση η νέα έκδοση, όπως μάθαμε από την παρουσίαση, είναι φυσικά η αυτονομία, όπου έχουμε την πρεμιέρα του νέου χαρακτηριστικού Doze που επιτρέπει στο σύστημα να διαχειρίζεται καλύτερα τις background εφαρμογές μέσω των αισθητήρων της συσκευής. Έτσι, με βάση π.χ. την ανίχνευση κίνησης μπορεί να υπολογίζει πότε κάποιος χρησιμοποιεί το smartphone, αλλά και να κλείνει εφαρμογές όταν δεν υπάρχει σ’ αυτές δραστηριότητα για κάποιο διάστημα. Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα είναι το πόσο αποδοτικό είναι το νέο σύστημα, με τον Dave Burke να σημειώνει ότι διπλασιάζει το χρόνο αναμονής του Nexus 9 σε σχέση με το Lollipop. Πολύ καλό και θα θέλαμε να το δούμε και στην πράξη, φυσικά και σε smartphones.

    Screen Shot 2015-05-28 at 20.04.28

    Το Android M θα προσφέρει ακόμη native υποστήριξη για το νέο USB Type-C πρότυπο, που επιτρέπει πιο εύκολη και γρήγορη φόρτιση και αναμένεται να ενσωματώνουν νέα μοντέλα της αγοράς, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες ακόμη και να φορτίζουν άλλες συσκευές με το Android τους. 

    Screen Shot 2015-05-28 at 20.06.10

    Στο τέλος της παρουσίασης, ο Burke παρουσίασε και κάποιες λεπτομέρειες από την εμπειρία χρήσης του Android M, έτσι είδαμε αλλαγές και βελτιώσεις στους τομείς της διαχείρισης του ελέγχου των ήχων της συσκευής ή των λειτουργιών copy/paste, αλλά και εισαγωγή της δυνατότητας direct share που θα αναγνωρίζει τις επαφές που επικοινωνείτε συχνότερα και θα τις εμφανίζει πρώτες όταν θέλετε να μοιραστείτε κάτι από το Android σας.

    Το Android M κάνει πρεμιέρα σήμερα σε μία prerelease version, με την πλήρη έκδοση να είναι διαθέσιμη αργότερα μέσα στη χρονιά. Στο developer preview υποστηρίζονται τα μοντέλα Nexus 5, 6 και 9 καθώς και το Nexus Player, με την εταιρεία φυσικά να περιμένει προς το παρόν από developers και early adopters να δοκιμάσουν τη νέα έκδοση, να βρουν bugs αλλά και να ενημερώσουν την Google, ώστε να είναι έτοιμη να προσφέρει την τελική version σε μερικούς μήνες στους καταναλωτές. 

    Related Articles

    5 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles