12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Ανταπόκριση από το Samsung Galaxy Unpacked 2019 «Ένας νέος γενναίος κόσμος… (ξε)διπλώνεται»!

    10 χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που το πρώτο Galaxy της Samsung πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας. 10 χρόνια βέβαια όπως όλοι γνωρίζουμε στον χώρο της τεχνολογίας σημαίνουν… «αιώνες». Θυμηθείτε τον εαυτό σας και τον κόσμο μας πριν από 10 ολόκληρα χρόνια και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας πιάσει ένα αίσθημα νοσταλγίας. Όμως ο κόσμος της τεχνολογίας δεν σκέφτεται έτσι, καθώς δεν αναπολεί, με το βλέμμα κ είναι πάντοτε στραμμένο προς το «αύριο».

    Για αυτό και το Samsung Galaxy Unpacked 2019 που έλαβε χώρα στο Λονδίνο και το οποίο είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά, δεν είχε τον χαρακτήρα μιας απλής επετείου για τα δέκα χρόνια ενός εκ των κορυφαίων brands όλων των εποχών, αλλά ήταν περισσότερο μια γιορτή για το μέλλον της κινητής τηλεφωνίας. Η Samsung όχι μόνο δήλωσε τη δυναμική της παρουσία, αλλά παράλληλα κήρυξε την έναρξη μιας νέας ακόμη πιο συναρπαστικής δεκαετίας, στην οποία το Galaxy brand θα συνεχίσει να είναι συνώνυμο της πρωτοπορίας και της εξέλιξης… Με τον αριθμό άλλωστε των Galaxy που έχουν πωληθεί μέχρι σήμερα να ξεπερνάει τα 2 δισεκατομμύρια, όπως αντιλαμβάνεστε η κορεατική εταιρεία είναι εκείνη που μπορεί να θέσει εκ νέου τους κανόνες του παιχνιδιού.

    (Un)folding the future…

    Αναμφίβολα, ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Galaxy Unpacked 2019 δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το αναδιπλούμενο Samsung Galaxy Fold. Το γεγονός φυσικά ότι η παρουσίαση ξεκίνησε με αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο, καθώς ακόμη και στον αθλητισμό στα ομαδικά αθλήματα οι προπονητές συνηθίζουν στην αρχή του αγώνα να κατεβάζουν στον αγωνιστικό χώρο τα «βαριά χαρτιά» που βρίσκονται στη διάθεση του εκάστοτε προπονητή!

    Το Fold δεν είναι πλέον το αποτέλεσμα ενός ευφάνταστου δημιουργικού concept, αλλά είναι μία απτή χειροπιαστή συσκευή. Και παρόλο που δεν υπήρχε στο event μία συσκευή διαθέσιμη για το κοινό για hands-on για να πάρουμε μια πρώτη εικόνα, παρόλα αυτά είχαμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον της κινητής τηλεφωνίας. Το Fold ενσωματώνει χρόνια τεχνολογικής εξέλιξης στον τομέα της mobile τεχνολογίας, εκφράζοντας την ανάγκη για μία δύο σε 1 συσκευή, η οποία προσφέρει εξαιρετική φορητότητα με την μεταμόρφωση της από ένα smartphone με οθόνη στις 4.7 ίντσες σε μία tablet-like συσκευή που παρέχει καθαρόαιμη “Big screen” εμπειρία (όπως χαρίζουν τα tablets) στις 7.3 ίντσες. Η On the fly μετατροπή του από smartphone σε tablet οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη ενός hinge μηχανισμού που είναι εμφανές ότι χρειάστηκε πολλά χρόνια ερευνών για να βγει στην επιφάνεια.

    Η αναδιπλούμενη οθόνη δεν είναι η μοναδική καινοτομία φυσικά που χαρακτηρίζει το Fold, αλλά και το γεγονός ότι στο εσωτερικό του δεν υπάρχει μια μπαταρία αλλά δύο, καθώς όπως μπορείτε να αντιληφθείτε οι ανάγκες σε ενέργεια θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Και φυσικά γίνεται ακόμη καλύτερο, από τη στιγμή που στην καρδιά του θα χτυπάει ένας υπερεξελιγμένος επεξεργαστής με τεχνολογία στα 7nm, ενώ δεν θα γίνει καμία απολύτως θυσία και στην κάμερα του, καθώς το τριπλό camera setup στο rear τμήμα και η selfie cam στο εμπρόσθιο τμήμα, σίγουρα θα κάνουν τη δουλειά και με το παραπάνω. Στη διάρκεια της παρουσίασης οι υπεύθυνοι της Samsung στάθηκαν στη δυνατότητα του Fold για multitasking, καθώς η συσκευή θα μπορεί να διαχειριστεί ακόμη και 3 διαφορετικές εφαρμογές μαζί, λύνοντας ουσιαστικά τα χέρια των χρηστών εκείνων που βλέπουν το κινητό τους με μια πιο «επαγγελματική» ματιά. Η τιμή του είναι υψηλή (στα 2000 ευρώ), αλλά ίσως και αναμενόμενη κάπου, καθώς ένα τόσο sophisticated hardware που σαν υλοποίηση απαιτεί πολλούς πόρους ανάπτυξης και δημιουργίας (και αρκετό κόπο) είναι φυσικό να τσούζει στην τσέπη. Αυτό που ισχύει βέβαια είναι ότι εφόσον η τεχνολογία αυτή «πιάσει» και γίνει το νέο mainstream trend, τότε η τιμή στις επόμενες εκδόσεις του Fold θα μειώνεται με την πάροδο των ετών.

    Όπως αντιλαμβάνεστε βέβαια πολλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη, όχι πλέον τόσο σε επίπεδο hardware αλλά κυρίως σε software, έτσι ώστε οι μελλοντικές εφαρμογές να μπορούν να «ξεδιπλώνουν» πλήρως τη δυναμική του Fold. Για αυτό και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις αρχές Μαΐου (ή μερικές μέρες λίγο πιο πριν όπου θα αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια και οι πρώτες συσκευές).

    The Galaxy of the next decade…

    Μπορεί το Fold μοιραία να τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο στο «πάρτι» για τα δέκα χρόνια της οικογένειας των Galaxy smartphones o “κύριος προσκεκλημένος” δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το S10. Οι υπεύθυνοι της Samsung αποκάλεσαν τη νέα ναυαρχίδα τους (μπορείτε να κάνετε click εδώ για να μάθετε για τη διαθεσιμότητα στη χώρα μας και τα αναλυτικά tech specs της), ως μία συσκευή που θα λειτουργήσει ως «εφαλτήριο» για τα Galaxy της επόμενης δεκαετίας.

    Φέρνοντας στο προσκήνιο ένα δόγμα που συνδυάζει το τεράστιο εύρος δυνατοτήτων του 5Gο οποίο αποτελεί το «next big thing» στην mobile τεχνολογία που θα αλλάξει άρδην την εικόνα του κόσμου μας) με την εξελιγμένη A.I. που θα κάνει την εμπειρία χρήσης των S10 και των διαδόχων του ακόμη πιο γρήγορη, αποδοτική και… “intelligent”, είναι εμφανές ότι τα νέα της προϊόντα της φιλοδοξούν να φυσήξουν σαν ούριος άνεμος στα πανιά του καραβιού της mobile τεχνολογίας. Η δε κίνηση να κυκλοφορήσει ένα πιο «οικονομικό» τρίτο μοντέλο (S10e) αποτυπώνει την θέληση της κορεατικής εταιρείας να επεκτείνει την προϊοντική γκάμα των ναυαρχίδων της για εκείνους τους users που ενδεχομένως η πιο υψηλή τιμή των S10 (core και Plus) να λειτουργούσε ως ανασταλτικός παράγοντας για την αγορά τους. Έτσι λοιπόν, τώρα με αυτή την κίνηση ανοίγει ένα ακόμη παράθυρο για τους users που αναζητούν την εμπειρία μιας ναυαρχίδας με κάποιες ίσως «λογικές» θυσίες που όμως δεν αφαιρούν πολλούς πόντους από τη συνολική αίσθηση και εικόνα της.

    Ένα σημείο των S10 που είναι άξιο αναφοράς είναι σίγουρα το εκπληκτικό dynamic AMOLED display, το οποίο υποστηρίζει την τεχνολογία HDR10+ και πραγματικά δεν σας κρύβουμε ότι αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά της νέας ναυαρχίδας. Η σούπερ ρεαλιστική απεικόνιση των χρωμάτων σε συνδυασμό με την ανεπανάληπτη ευκρίνεια, καθιστούν τα S10 ίσως το κορυφαίο smartphone για entertainment σκοπούς. Και φυσικά οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν εδώ, καθώς ο Ultrasonic fingerprint scanner που «κρύβεται» κάτω από την οθόνη των S10 και S10 Plus παρέχει ασφάλεια που προσεγγίζει αυτή ενός… θησαυροφυλακίου, ενώ δεν γίνεται να μην σχολιάσουμε τον αποθηκευτικό χώρο του 1TB που παρέχει η ακριβή έκδοση του S10 Plus που σε περίπτωση εάν δεν σας φτάσει… υπάρχει και η δυνατότητα για εισαγωγή κάρτας microSD (στα 512GB) που θα εκτοξεύει την συνολική χωρητικότητα στα 1.5TB.

    dav

    Παράλληλα, η Samsung έδωσε βαρύτητα στην βελτιστοποίηση του triple camera setup που φέρουν οι δύο «μεγάλες» εκδόσεις του S10, σε μια προσπάθεια να κάνει τη ζωή των χρηστών που διψούν για επαγγελματικού επιπέδου «mobile» φωτογραφίες ακόμη ευκολότερη. Όπως μας ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι της Samsung, μια νέα πιο αναβαθμισμένη NPU, «κατοικεί» στο εσωτερικό της νέας ναυαρχίδας της Samsung, προσφέροντας AI-Based φωτογραφικές δυνατότητες. Παράλληλα, ο συνδυασμός wide φακού, τηλεφακού και ultrawide αποτελεί ένα configuration που εξασφαλίζει ποιοτικό φωτογραφικό αποτέλεσμα πολλών αστέρων. Η δε dual-selfie cam του S10 Plus, χαρίζει το πολυπόθητο βάθος στις selfie φωτογραφίες, δημιουργώντας έτσι ένα unique αποτέλεσμα που θα εκτιμήσουν και με το παραπάνω οι fans του είδους.

    Οι μικρές λεπτομέρειες βέβαια που κάνουν τη διαφορά δεν λείπουν από το S10, καθώς η υποστήριξη του Wi-Fi 6 (που θα προσφέρει θεωρητικά περισσότερη ταχύτητα κατά 20%, σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά ασύρματου δικτύου Wi-Fi), οι δύο «κεραμικές» εκδόσεις σε λευκό και μαύρο, το bezel-less design, αλλά και το reversible wireless charging (που επιτρέπει την φόρτιση άλλων συσκευών είτε Galaxy smartphones, είτε άλλων αξεσουάρ ακουμπώντας στο πίσω μέρος της συσκευής), αναμφίβολα αποδεικνύουν ότι το S10 ενσωματώνει ότι πιο πρωτοποριακό και high-tech υπάρχει στην αγορά των mobile phones.

    To the second decade and beyond!

    Εκτός από τις ευχάριστες νότες των Galaxy Buds (μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ) και των Galaxy Watch Active και Galaxy Watch Fit, η επετειακή αυτή παρουσίαση για τα δέκα χρόνια των Samsung Galaxy ολοκληρώθηκε όπως ξεκίνησε… με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Για αυτό και λίγο πριν μας αποχαιρετήσουν οι υπεύθυνοι της Samsung, ανακοίνωσαν την 5G version του S10, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2019. Στα λίγα λεπτά που κράτησε η αναφορά στο 5G (και πλαισιώθηκε από ευχές για τα 10ά γενέθλια από τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων carriers), ουσιαστικά πήραμε μια πρώτη γεύση από την δεύτερη δεκαετία των Galaxy phones που ουσιαστικά ξεκίνησε με το S10. Η Samsung στάθηκε στην τεράστια πρόκληση που αποτελεί το 5G για την εξέλιξη της τεχνολογίας και την κοινωνία συνολικά, περιγράφοντας έναν κόσμο χωρίς lag και buffering, με ταχύτητες μετάδοσης mobile δεδομένων 10 φορές γρηγορότερες από το 4G και ανεπτυγμένες δυνατότητες που θα εκκινήσουν μια νέα εποχή σε πολλαπλά επίπεδα τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία ευρύτερα. Σε αυτή την εποχή, η 5G version του S10 είναι ο προπομπός για το «αύριο» των επόμενων Galaxy που θα μας συντροφεύσουν για τα επόμενα δέκα χρόνια. Από τη στιγμή που μέσα σε 10 χρόνια, η Samsung εκτόξευσε την εμπειρία μας με τον μαγικό κόσμο των smartphones, σίγουρα τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι ακόμη πιο συναρπαστικά

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles