15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Από μικρομετεωρίτη χτυπήθηκε το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο James Webb

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA στηρίζει πολλά, όσον αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος, στο υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο James Webb. Πρόκειται για το πιο εξελιγμένο τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε μέχρι σήμερα και το κόστος του ανήλθε στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Το James Webb εκτοξεύθηκε στο τέλος του 2021 και τέθηκε σε μόνιμη τροχιά τον Ιανουάριο σε απόσταση 1,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Μέχρι στιγμής, βρίσκεται σε φάση δοκιμών και η επίσημη λειτουργία του, με στόχο τη λήψη έγχρωμων εικόνων, έχει τοποθετηθεί τον Ιούλιο.

    Το περιβάλλον που βρίσκεται όμως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και…αφιλόξενο, αφού το ηλιακό σύστημα είναι γεμάτο προκλήσεις. Όπως έγινε γνωστό από τη NASA, ένα από τα κάτοπτρα του νέου μεγάλου διαστημικού τηλεσκοπίου χτυπήθηκε και τέθηκε εκτός ευθυγράμμισης από ένα μικροσκοπικό μετέωρο. Μετά την εκτόξευση του, είχε δεχτεί συνολικά τέσσερα μικρότερα χτυπήματα, αν και η -πέμπτη κατά σειρά- διαστημική πέτρα που το χτύπησε αυτή τη φορά ήταν μεγαλύτερη από ό,τι είχε δοκιμαστεί ή προσομοιωθεί στο έδαφος πριν την εκτόξευση του.

    Παρόλα αυτά, το συμβάν δε θα έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στις παρατηρήσεις του James Webb, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Η NASA μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά: “Μετά τις αρχικές αξιολογήσεις, η ομάδα βρήκε πως το τηλεσκόπιο λειτουργεί ακόμη σε επίπεδο που υπερβαίνει όλες τις απαιτήσεις της αποστολής, παρά μια οριακά ανιχνεύσιμη επίπτωση στα δεδομένα. Η ενδελεχής ανάλυση και οι μετρήσεις συνεχίζονται”.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα “γυρνάει” ο Elon Musk! Προσλήψεις αλλά όχι αυξήσεις το 2023 στην Tesla (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles