14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Αποζημίωση στα θύματα ηλεκτρονικής απάτης θα δίνεται προσεχώς από τις τράπεζες

    Πολλοί είναι οι χρήστες του διαδικτύου που πέφτουν καθημερινά στο στόχαστρο ηλεκτρονικής απάτης και δεν είναι λίγοι αυτοί που το παθαίνουν μέσω καρτών ή κλοπής των προσωπικών δεδομένων τους και κωδικών e-banking. Η Πολιτεία τώρα έρχεται να κάνει κάτι για το πρόβλημα αυτό, καθώς νέο νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στο μήνα, προβλέπει αποζημίωση από τις τράπεζες για τους καταναλωτές που πέφτουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης.

    Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η νέα διάταξη προβλέπει ότι σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας τραπεζικής κάρτας και εφόσον πραγματοποιηθούν συναλλαγές μέχρι να τη “μπλοκάρει” η τράπεζα, θα υπάρχει αποζημίωση για απώλειες πάνω από 50 ευρώ. Στην περίπτωση, λοιπόν, που κλαπεί η κάρτα κάποιου καταναλωτή και χρησιμοποιηθεί για αγορές των 300 ευρώ, πριν μπλοκαριστεί από την τράπεζα, η τράπεζα θα καλύπτει τα 250 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει γίνει δήλωση απώλειας της κάρτας.

    Ανάλογες υποχρεώσεις θα υπάρχουν και στην περίπτωση απάτης μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εάν υπάρξει υποκλοπή κωδικών του e-banking ενός καταναλωτή ή των στοιχείων της κάρτας του, για ζημιά ως 1.000 ευρώ θα είναι υπεύθυνος ο καταναλωτής ενώ για τα επιπλέον ποσά θα αναλαμβάνουν το κόστος οι τράπεζες. Οι αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε extra ασφαλιστικές δικλείδες για την αποτροπή ανάλογων φαινομένων.

    Διαβάστε επίσης: Έρχεται το virtual event «The Rise of Drones: Τhe 3D environment!» (digitallife.gr)

     

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles