21.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Αποζημιώσεις αξίας 32 εκατ. δολαρίων καλείται να πληρώσει η Apple σε πελάτες της

    Αρκετά ακριβά θα κοστίσουν στην Apple αποζημιώσεις σε καταναλωτές, μετά το διακανονισμό στον οποίο κατέληξε με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ, η οποία είχε καταθέσει σχετική αγωγή εναντίον της αμερικανικής εταιρείας.

    apple-money

    Οι αποζημιώσεις που θα δοθούν θα αγγίξουν τα 32 εκατομμύρια δολάρια και θα έχουν σαν παραλήπτες γονείς που υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τους πραγματοποίησαν αγορές από το App Store, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

    Η FTC ανέλαβε δράση μετά από δεκάδες χιλιάδες παράπονα από γονείς, οι οποίοι είδαν με έκπληξη τους λογαριασμούς τους να χρεώνονται έως και χιλιάδες δολάρια, μετά από τις in-app αγορές των ανήλικων παιδιών τους. Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα παράπονο που αφορούσε την αγορά εφαρμογής 2.600 δολαρίων από ένα μικρό κορίτσι.

    Η νομική οδός στην οποία βασίστηκαν τα παράπονα των γονέων, αφορά ότι μετά την εισαγωγή του κωδικού τους, επέτρεπαν την αγορά μίας in-app εφαρμογής, η οποία μπορούσε να γίνει χωρίς την έγκριση τους. Σε αυτό που απέτυχε να ενημερώσει το κοινό της η Apple, ήταν ότι μετά την αγορά, δινόταν το χρονικό όριο των 15 λεπτών στο χρήστη (στην προκειμένη τα παιδιά τους) να κάνουν όσες in-app αγορές επιθυμούσαν, χωρίς καμία επιπλέον ειδοποίηση. Σύμφωνα με έρευνα της FTC, η κοστολόγηση των εφαρμογών του App Store κυμαίνονται από 0,99 έως 99,99 δολάρια.

    Εκτός από την αποζημίωση, η Apple καλείται να αλλάξει και την πολιτική κοστολόγησης των εφαρμογών της, ώστε να ενημερώνει κατάλληλα τους χρήστες.

    apple-2

    Ο Έντιθ Ραμίρεζ, πρόεδρος της FTC αναφέρει : « Ο συγκεκριμένος διακανονισμός αποτελεί μία νίκη για τους καταναλωτές που επηρεάστηκαν από την άδικη κοστολόγηση της Apple, αλλά και μία υπενθύμιση για όλες τις επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα του καταναλωτή, είτε αυτός κάνει την αγορά του από το εμπορικό της γειτονιάς του, είτε από το κινητό του».

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles