20 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Apple Event November 2020: M1 – Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο πανίσχυρο chipset!

    Το τελευταίο event της Apple για το 2020 δεν θα μπορούσε παρά να ρίξει τους προβολείς του πάνω στα ολοκαίνουργια MacBooks, αλλά και στο εντυπωσιακό Mac Mini, τα οποία σίγουρα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των φανατικών φίλων της Apple. Όμως όσο πανέμορφα και stylish, δείχνουν τα νέα MacBooks, ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής στο χθεσινό event δεν ήταν άλλος από το M1, το νέο ARM-based chipset, το οποίο αναμένεται να εκκινήσει μια νέα εποχή για τα computers της Apple.

    Το M1 chip ξεχωρίζει γιατί βασίζεται σε όλα τα πλεονεκτήματα που εδώ και χρόνια προσφέρει η αρχιτεκτονική της ARM στα mobile phones, βοηθώντας έτσι τα Mac computers να φτάσουν σε νέα επίπεδα υψηλής παραγωγικότητας. Το μυστικό της επιτυχίας του M1 chipset κρύβεται κυρίως στην αρχιτεκτονική του φιλοσοφία, η οποία ουσιαστικά συνενώνει τον κόσμο ενός smartphone με αυτόν ενός υπολογιστή. Όλα τα τμήματα του M1 είναι ενσωματωμένα, δημιουργώντας ένα ενιαίο σύνολο, όπου η CPU, η GPU, η μνήμη, η cache memory και η neural engine. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η «επικοινωνία» ανάμεσα στα διάφορα τμήματα γίνεται με αστραπιαίο τρόπο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ενοποιημένη λογική βοηθάει και στην σμίκρυνση των διαστάσεων του main board (πράγμα που σημαίνει ότι στο μέλλον θα δούμε ακόμη πιο κομψά προϊόντα από την Apple).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Apple, το M1 διαθέτει τεχνολογία κατασκευής στα 5nm και αποτελείται από 16 δισεκατομμύρια transistors (σχεδόν 50% περισσότερα από το A14 Bionic που αριθμεί 11.8 δισεκατομμύρια). H CPU του είναι 8πύρηνη (4 εξ΄ αυτών ασχολούνται με την αύξηση του performance και 4 βοηθούν στην βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς), με το σχεδιαστικό team της Apple να δίνει τη δυνατότητα στη CPU να επιταχύνει μόνο όταν παρουσιάζονται αυξημένες ανάγκες. Παρόμοια είναι και η φιλοσοφία πίσω από την GPU, η οποία διαθέτει και αυτή με τη σειρά της 8 πυρήνες, με την Apple μάλιστα να ισχυρίζεται ότι το M1 μπορεί να διαχειριστεί με άνεση 4Κ footage και απαιτητικά video games. Τόσο η CPU, όσο και η GPU συνεργάζονται με 8GB RAM και εάν σε κάποιους δεν φαίνονται αρκετά, η Apple ανέφερε ότι τα μελλοντικά chipsets θα προσφέρουν περισσότερα.

    Και μπορεί κάποιοι σίγουρα να ενθουσιάζονται με τα tech specs, ωστόσο αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το πόσο το Apple M1 chipset θα μας ωφελήσει στην πράξη. Εδώ η Apple, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το M1 αναμένεται να εκτοξεύσει τα επίπεδα απόκρισης ενός MacBook, προσφέροντας παράλληλα δυνατότητες για instant wake up. Επιπλέον, όπως μπορείτε να φανταστείτε ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά του θα είναι η μοναδική αυτονομία του, ενώ παράλληλα τα MacBook δεν θα διαθέτουν ανεμιστήρες, καθώς το M1 θα προσφέρει εντυπωσιακή θερμική συμπεριφορά, η οποία θα καθιστά την ύπαρξη ανεμιστήρα στο εσωτερικό περιττή. Επιπλέον, το νέο chipset εξυπακούεται ότι θα συνεργάζεται εντυπωσιακά με το λειτουργικό iOS, ενώ να είστε σίγουροι ότι σε μερικούς μήνες θα πραγματοποιηθεί και το «πέρασμα» του στα smartphones της εταιρείας από το Cuptertino. Χωρίς αμφιβολία, το M1 έκλεψε την παράσταση στο τελευταίο event της Apple για το 2020.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles