27.8 C
Athens
Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
More

    Apple, Samsung και Sony κατηγορούνται ότι δεν τηρούν ελέγχους που αφορούν την παιδική εργασία

    Μια νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας υποστηρίζει ότι μεγάλες εταιρείες, όπως η Apple, η Samsung και η Sony, παραλείπουν σταθερά να πραγματοποιούν βασικούς ελέγχους που απαιτούνται ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι εργασίες εξόρυξης για μέταλλα που χρησιμοποιούνται στις συσκευές τους δεν προκύπτουν από παιδική εργασία.

    child-labor

    Η έκθεση επικεντρώνεται στην εξόρυξη κοβαλτίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου και η προέλευση του 50% του εν λόγω ορυκτού το οποίο χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή του Li-Ion μπαταριών. Βασισμένο σε συνεντεύξεις που πάρθηκαν από 87 άτομα, η έκθεση αναφέρει ότι το κοβάλτιο εξορύσσεται από παιδιά τόσο μικρά όσο και επτά ετών στη χώρα, πριν την πώλησή του σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως οι Congo Dongfang Mining, Zhejiang Huayou Cobalt Ltd και Huayou Cobalt.

    Οι εταιρείες αυτές επεξεργάζονται το ορυκτό, πριν την πώλησή του σε εταιρείες της Κίνας και της Νότιας Κορέας, όπου χρησιμοποιείται για την κατασκευή των μπαταριών. Όπως υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία, μεγάλοι κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Sony και Samsung, χρησιμοποιούν εξαρτήματα που περιέχουν κοβάλτιο το οποίο εξορύσσεται σε αυτές τις επιχειρήσεις.

    Μιλώντας στο BBC, εκπρόσωπος της Apple εξήγησε ότι “επί του παρόντος αξιολογούνται δεκάδες διαφορετικά υλικά, συμπεριλαμβανομένου και του κοβαλτίου, προκειμένου να εντοπιστούν ζητήματα που αφορούν εργασιακά και περιβαλλοντολογικά προβλήματα”, ενώ από τη Sony σημειώνουν ότι βρίσκονται “σε συνεργασία με τους προμηθευτές τους για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους όρους εργασίας”. Η Samsung τέλος υποστηρίζει ότι “οι συμβάσεις με προμηθευτές που χρησιμοποιούν παιδική εργασία θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα”.

    Η έκθεση υποστηρίζει ότι 40.000 παιδιά εργάζονται σε ορυχεία κοβαλτίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Μερικά από τα παιδιά που έδωσαν συνέντευξη ανέφεραν ότι τους ζητείται να εργάζονται έως 12 ώρες την ημέρα, κερδίζοντας μόλις ένα με δύο δολάρια για τη διαδικασία. Εργάζονται στην ύπαιθρο, πλένοντας και μεταφέροντας βαρέα φορτία, ενώ όπως υποστηρίζει η Διεθνής Αμνησία, αντιμετωπίζουν σωματική κακοποίηση και έκθεση σε επικίνδυνα αέρια και σκόνη.

    “Εκατομμύρια άνθρωποι απολαμβάνουν τα οφέλη των νέων τεχνολογιών, αλλά σπανίως θέτουν το ερώτημα πώς προκύπτουν αυτές. Είναι καιρός οι μεγάλες εταιρείες να αναλάβουν μέρος της ευθύνης για την εξόρυξη των πρώτων υλών που καθιστούν επικερδή τα προϊόντα τους” εξηγεί ο Mark Dummett από τη Διεθνή Αμνηστία σημειώνοντας πως “εταιρείες που έχουν κέρδη 125 δισ. δολάρια δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν από πού προέρχονται βασικά μέταλλα που χρησιμοποιούν σε συσκευές τους”.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles