17.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Η «υπόθεση Eric Garner» και η… διαφορετική εικόνα του εμβληματικού Apple Store της 5ης Λεωφόρου

    Μία διαφορετική εικόνα είχε χθες ο εμβληματικός “κύβος”, το πιο γνωστό ίσως κατάστημα της Apple στον κόσμο, στην 5η Λεωφόρο του Manhattan. Το Apple Store κατελήφθη απο διαδηλωτές, στο πλαίσιο του νέου “κύματος” διαμαρτυριών τις τελευταίες τρεις ημέρες στη Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις των ΗΠΑ, αυτή τη φορά για την “υπόθεση Eric Garner”, μία παρόμοια ιστορία με την υπόθεση Ferguson που συγκλονίζει τη χώρα το τελευταίο διάστημα.

    Apple-Store-5th-Avenue-Protesters

    Αφορμή, για ακόμη μία φορά, μία αθωωτική απόφαση από το Ανώτατο Σώμα των Ενόρκων για τον “λευκό” αστυνομικό Daniel Pantaleo, που δε θα δικαστεί για το θάνατο του Αφροαμερικανού Eric Garner.

    Ο Eric Garner έφυγε από τη ζωή στις 17 Ιουλίου του 2014 στο Staten Island της Νέας Υόρκης, καθώς ο αστυνομικός του έκανε “κεφαλοκλείδωμα”, μία τακτική που έχει απαγορευτεί να χρησιμοποιείται από το NYPD, το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης, από το 1993. Με την υποψία ότι πουλούσε παράνομα τσιγάρα, ο 44χρονος Αφροαμερικανός προσεγγίστηκε από τους αστυνομικούς και όταν εκείνος δυσανασχέτησε από την παρουσία τους αλλά και τις συνεχείς ενοχλήσεις που είχε από τα “όργανα της τάξης”, εκείνοι επιχείρησαν να τον συλλάβουν.

    eric-garner

    Με μία πρωτοφανή κίνηση “κεφαλοκλειδώματος”, που έχει μάλιστα καταγραφεί σε ένα σοκαριστικό video που από τότε κάνει το γύρο του Internet, ο Daniel Pantaleo προσπάθησε να ακινητοποιήσει για αρκετή ώρα τον Garner, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή μία ώρα αργότερα στο νοσοκομείο. Ο Garner, που ακούγεται στο video να αναφέρει πολλές φορές ότι “δεν μπορούσε να αναπνεύσει”, αποδείχθηκε ότι έφυγε από τη ζωή λόγω της πίεσης στο λαιμό και το στήθος του από το “κεφαλοκλείδωμα” και τη στάση του σώματός του από την αστυνομία, με την κατάστασή του να επιβαρύνεται από το γεγονός ότι είχε βρογχικό άσθμα, καρδιακά προβλήματα και υπέρταση.

    Παρ’ όλα αυτά και ενώ το video είναι “καταδικαστικό” ως προς την κίνηση του Pantaleo, στις 3 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Σώμα των Ενόρκων αποφάσισε να μην του απαγγείλει κατηγορίες για το περιστατικό. Όπως ήταν ακόλουθο, η νέα αθωωτική απόφαση υπέρ ενός “λευκού” αστυνομικού που αφαίρεσε τη ζωή ενός Αφροαμερικανού πολίτη, έφερε νέες δημόσιες διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια στη χώρα, με επίκεντρο αυτή τη φορά την πόλη της Νέας Υόρκης, αλλά και κινητοποιήσεις σε πολλές άλλες πόλεις όπως το Chicago, η Βοστώνη, ακόμη και η πρωτεύουσα Washington.

    apple-store-5th-Avenue-Protesters5

    Η κατάληψη του Apple Store της 5ης Λεωφόρου ξεκίνησε χθες γύρω στις 18:30 τοπική ώρα, με τους “ακτιβιστές” να πλημμυρίζουν το κατάστημα και να του δίνουν μία διαφορετική εικόνα απ’ αυτή που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Μία μοναδική αντίθεση που κρύβουν οι φωτογραφίες οι οποίες διέρρευσαν και δείχνουν το φουτουριστικό, κομψό κατάστημα της Apple με αυτά που πρεσβεύουν οι “λαμπερές” προτάσεις της εταιρείας, δίπλα στην τρομακτική πραγματικότητα στην οποία μία χώρα σαν τις ΗΠΑ μάχεται ακόμη για να αντιμετωπίσει θεμελιώδη ζητήματα που θα θεωρούσε κάποιος αυτονόητο ότι θα έπρεπε να έχουν εξαλειφθεί στις μέρες μας, όπως η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιώματων και η κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων.

    apple-store-5th-Avenue-Protesters3

    apple-store-5th-Avenue-Protesters4

    apple-store-5th-Avenue-Protesters2

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles