15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Αυτή είναι η νέα Nokia

    Κι ενώ οι περισσότεροι πίστεψαν ότι, μετά την εξαγορά του τμήματος συσκευών και υπηρεσιών της από τη Microsoft, η Nokia θα είχε μετατραπεί σε μία εταιρεία η οποία θα απολάμβανε την “συνταξιοδότησή” της ή απλά θα παρέμενε στο προσοδοφόρο αλλά “βαρετό” τομέα των υποδομών και της δικτύωσης όπως η Ericsson, οι Φινλανδοί φαίνεται πως είχαν και άλλα σχέδια. Και μόλις άρχισαν να μας τα αποκαλύπτουν με την ανακοίνωση της πρώτης συσκευής τους στη μετά Microsoft εποχή, του Android Tablet Nokia N1.

    nokia-n1-01

    Μπορεί η Nokia να μην έχει το δικαίωμα έως το 2016 να χρησιμοποιεί το brand της σε smartphones, δε συμβαίνει το ίδιο όμως και με τα tablets ή άλλες συσκευές consumer electronics. Και απ’ ό,τι φαίνεται, δε σκοπεύει να εγκαταλείψει αυτό το χώρο, κάθε άλλο μάλιστα…

    Πρέπει να διευκρινίσουμε, βέβαια, το εξής. Η εταιρεία δεν παραμένει ένας κατασκευαστής καταναλωτικών συσκευών με τον τρόπο που το γνωρίζαμε έως τώρα. Και επίσης το Nokia N1 δεν έχει κατασκευαστεί από εκείνη. Σας μπερδέψαμε; Ας δούμε τι εννοούμε…

    Οι Φινλανδοί, λοιπόν, έχουν έρθει σε συμφωνία με την Foxconn, η οποία θα παράγει και θα διανέμει το νέο tablet τους, πληρώνοντας δικαιώματα στη Nokia για το σχεδιασμό και τη χρήση του εμπορικού της σήματος. Αυτή θα είναι και η πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει από εδώ και πέρα η Nokia, όσον αφορά τις μελλοντικές συσκευές της.

    Αν το παράδειγμα σάς φέρνει στο νου αντίστοιχες κινήσεις από Kodak και Polaroid ίσως να αισθανθείτε λιγάκι απογοητευμένοι, καθώς δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Στη Nokia, ωστόσο, πιστεύουν ακράδαντα πως στη δική τους περίπτωση θα είναι περισσότερο προσεκτικοί στις επιλογές τους, ώστε οι συσκευές που θα λανσάρουν σε συνεργασία με άλλες εταιρείες να έχουν τα standards ποιότητας που εκείνοι επιθυμούν και θα “μοιάζουν ακριβώς όπως αν τις κατασκεύαζε η ίδια η Nokia”.

    Η πρώτη από αυτές είναι το Nokia N1, σε συνεργασία με την Foxconn όπως προείπαμε, και με την φινλανδική εταιρεία να επιλέγει το Android ως λειτουργικό του. Γιατί Android; Ο Sebastian Nystrom, product chief της Nokia, σημειώνει πως το λειτουργικό σύστημα επιλέχθηκε με την επιθυμία να επεκταθεί η χρήση του Z Launcher που οι Φινλανδοί έχουν ήδη δημιουργήσει για το mobile OS της Google.

    Το στέλεχος της Nokia συμπληρώνει πως ξεκίνησαν να εργάζονται πάνω σ’ αυτή τη συσκευή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Microsoft τον περασμένο Απρίλιο. Όσο για τις ομοιότητες με το iPad mini; Το σχόλιό του είναι ότι όλες οι συσκευές με μεγάλη οθόνη μοιάζουν μεταξύ τους, με το συνεργάτη του Ramzi Haidamus να συμπληρώνει ότι πιστεύει ότι έχουν δημιουργήσει ένα ακόμη καλύτερο προϊόν από την πρόταση της Apple. Όπως σημειώνει ο τελευταίος μάλιστα, μπορεί η Nokia να έχασε αρκετούς υποσχόμενους σχεδιαστές και μηχανικούς, που πλέον εργάζονται στη Microsoft, διατηρεί ακόμη ωστόσο “μία τεράστια ομάδα καινοτομίας”.

    nokia-n1-02

    H Nokia φαίνεται πως θέλει να εισχωρήσει ακόμη και στη Silicon Valley, κλείνοντας συμφωνίες για προϊόντα που θα κυκλοφορούν με το δικό της σχεδιασμό και brand, θα κατασκευάζονται όμως από άλλους και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

    Και παρόλο που σε αυτή τη φάση, τα βασικά έσοδα της εταιρείας προέρχονται από το χώρο των υποδομών και των βιομηχανικών έργων, φαίνεται ότι ένα κομμάτι της Nokia σκοπεύει να διατηρήσει την “κληρονομιά” της στο κομμάτι των consumer electronics.

    Μόνο που ο γνώριμος κατασκευαστής μας θα παίξει πλέον ένα εντελώς νέο παιχνίδι στην αγορά, σχεδιάζοντας προτάσεις και δανείζοντας το brand της σε άλλους που θα τις κατασκευάζουν. Το μέλλον θα δείξει αν θα πετύχει ή όχι η νέα προσπάθεια της Nokia, το μόνο σίγουρο, προς το παρόν, είναι ότι η ιστορική εταιρεία συνεχίζει την πορεία της, σε πείσμα όσων μιλούσαν για το “θάνατό” της. Για να δούμε πού θα την οδηγήσει η νέα της πορεία…

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles