18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Κίνα: Το iPhone είναι απειλή για την εθνική μας ασφάλεια!

    Οι Κινέζοι ποτέ δεν ήταν χαρούμενοι από την… “εισβολή” των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας στα… εδάφη τους, τώρα τελευταία, ωστόσο, φαίνεται πως ο “πόλεμος” ολοένα και “φουντώνει”. Έτσι, δε θα πρέπει να θεωρούμε περίεργο το ότι, πριν λίγες ημέρες, κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της χώρας χαρακτήρισε το iPhone ως… “απειλή για την εθνική ασφάλεια”, λόγω των λειτουργιών εντοπισμού θέσης που ενσωματώνει η συσκευή!

    iphone-china

    Η κρατική τηλεόραση της Κίνας αναφέρθηκε στις λειτουργίες εντοπισμού θέσης που υπάρχουν στο iOS 7 και μπορούν να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις “κινήσεις” του ιδιοκτήτη ενός iPhone, όπως την ώρα και την τοποθεσία όπου βρίσκεται κάπου. Το σχετικό report επικαλέστηκε, μάλιστα, και την άποψη ερευνητών, που έχουν ισχυριστεί κατά καιρούς πως άτομα με πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να αποκτήσουν γνώση της ευρύτερης κατάστασης στην Κίνα ή να μάθουν ακόμη και κρατικά μυστικά.

    Η Apple κατέχει μερίδιο αγοράς 6% στη χώρα στο κομμάτι των smartphones, το οποίο, ωστόσο, μεγαλώνει πολύ, όταν αναφερόμαστε στο high-end κομμάτι, καθώς το 80% των συσκευών κόστους άνω των 500 δολαρίων είναι, σύμφωνα με σχετικά στατιστικά, iPhone.

    Στην Κίνα, όπως γράψαμε και στην αρχή, ανησυχούν, έτσι κι αλλιώς, εδώ και καιρό για τη μεγάλη της εξάρτηση από την τεχνολογία των ΗΠΑ και, για το λόγο αυτό, έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη δικών της τεχνολογιών. Ας μην ξεχνάμε πως τον Ιανουάριο είχαν παρουσιάσει ακόμη και το δικό τους λειτουργικό σύστημα, COS, όπως σας είχαμε σημειώσει σχετικά εδώ.

    Η υπόθεση Snowden και οι αποκαλύψεις του σχετικά με τις παρακολουθήσεις που πραγματοποιούνται από την NSA έκανε τα πράγματα χειρότερα στο συγκεκριμένο κομμάτι, καθώς υπήρχαν διαρροές ότι ακόμη και κορυφαία στελέχη της Κινεζικής κυβέρνησης παρακολουθούνταν με τις αμερικανικές εταιρίες να παρέχουν τα δεδομένα στη δική τους κυβέρνηση. Παρόλο που η Apple (ούτε κάποια άλλη εταιρεία τεχνολογίας) δεν έχει παραδεχθεί ποτέ ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο εν γνώσει τους, η ανησυχία και οι σχετικοί προβληματισμοί έχουν παραμείνει…

    Και απ’ ό,τι φαίνεται, ο πόλεμος δηλώσεων αλλά και ανάπτυξης εσωτερικών λύσεων θα συνεχιστεί, με όλους εμάς να τον παρακολουθούμε με ενδιαφέρον. Στο 2014 είμαστε, εξάλλου, και η κυβερνοασφάλεια ίσως, σε πολλές περιπτώσεις, απασχολεί τα κράτη περισσότερο και από ζητήματα στρατιωτικής προστασίας.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles