21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Christopher Reeve: Super(hu)man

    Ενώ το Man of Steel μονοπωλεί το ενδιαφέρον στα παγκόσμια κινηματογραφικά πράγματα, εμείς γυρίζουμε πίσω στο χρόνο για να δούμε την ιστορία του πρώτιστου Superman, του Christopher Reeve, που η προσωπική του τραγωδία θα δημιουργεί πάντα απίστευτους συνειρμούς με τον ρόλο που σημάδεψε την καριέρα του.

    superman-christopher-reeve-new-york

    «Φοβήθηκα πως με το να παίζω μόνο με τη φωνή και το πρόσωπό μου, δεν θα μπορούσα να επικοινωνήσω αρκετά για να πω την ιστορία, αλλά έμεινα έκπληκτος ανακαλύπτοντας πως εάν πραγματικά συγκεντρωνόμουν και άφηνα απλώς τις σκέψεις να συμβούν, θα μπορούσε ο κόσμος να τις διαβάσει στο πρόσωπό μου. Με τόσα πολλά κοντινά πλάνα, ήξερα πως κάθε σκέψη μου θα μετρούσε” (για το ρόλο του στο Σιωπηλό Μάρτυρα).
    Μπορεί η επιστροφή του Superman να αποτελεί γεγονός ολκής για το Χόλιγουντ, τους λάτρεις της κινηματογραφικής δράσης και την φαντασία μικρών και μεγάλων που θέλουν και πάλι να ξαναπετάξουν, ωστόσο η απρόσμενη τροπή που πήρε η μοίρα του αυθεντικού Superman, Christopher Reeve, είναι εκείνη που μπορεί να δώσει super διαστάσεις ανθρωπιάς στην εμπειρία της ζωής. Συν μία βέβαια δόση τραγικής ειρωνείας.

    clark-kent-Christopher-Reeve

    Όταν το 1978 ο ακόμα νέος ηθοποιός, Reeve θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για το φιλμ My Life, θα βρει την ευκαιρία να εμφανιστεί στην οντισιόν για το φιλμ Superman. H εκτίναξή του στο παγκόσμιο στερέωμα ήταν άμεση, με τον Reeve να καταφέρνει να διαχωρίσει τον ρόλο του Superman και του αδέξιου alter ego του Clark Kent. Μετά τον Superman o Reeve θα εμφανιστεί σε περισσότερες από 12 ταινίες και περίπου 100 (!) θεατρικά έργα, διατηρώντας άθικτη τη φήμη του ευγενικού και επαγγελματία ηθοποιού. Όπως ήταν φυσικό όμως ο ρόλος του Superman τον είχε «σημαδέψει», και η τεράστια επιτυχία του πρώτου φίλμ θα τον κάνει να επιστρέψει για τις τρεις συνέχειες του Superman, με την τελευταία του ’87 να αποτελεί εκείνη που δεν έπρεπε να γυριστεί ποτέ. Ο Reeve παρόλο που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί στο έπακρον την επιτυχία του, θα επιμείνει να απορρίπτει μεγάλους ρόλους και να προτιμά εκείνους που του άρεσαν. Το πάθος του ήταν η ηθοποιία και όχι η επιτυχία.

    Τον Μάιο του ’95 θα πέσει από το άλογο και θα μείνει αυτόματα παράλυτος. Ο Superman πλέον εξαρτιόταν από τους άλλους, γεγονός που θα τον συγκλονίσει, όμως με την βοήθεια της γυναίκας του Dana θα καταφέρει όχι μόνο να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες της ζωής, αλλά και βγει και στο προσκήνιο θέλοντας να βοηθήσεις και όλους τους άλλους που υπέφεραν από τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη. Θα δημιουργήσει κέντρα βοήθειας για τα συγκεκριμένα άτομα, ενώ μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε ένας ένθερμος υποστηρικτής της δημοκρατικής σκέψης, έστω κι αν πλέον δεν μπορούσε να παρευρεθεί στις αγαπημένες του πορείες και διαμαρτυρίες. Πέθανε τον Οκτώβριο του 2004 μετά από καρδιακή προσβολή συγκινώντας το παγκόσμιο κινηματογραφικό και όχι μόνο κοινό.

    reeve

    *Για να αποκτήσει την απαραίτητη Superman σωματική διάπλαση, οι παραγωγοί είχαν προσλάβει έναν οδηγό που πήγαινε τον Reeve κάθε μέρα στο γυμναστήριο, όσο κι αν αντιστεκόταν ή τον… έβριζε.

    * Η αυτοβιογραφία του Still Me κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1998 και έμεινε 11 εβδομάδες στην λίστα με τα best seller των New York Times.

    * Το 1988 κέρδισε το βραβείο Obie για τις πετυχημένες του προσπάθειες να απελευθερώσει 77 καλλιτέχνες από τα χέρια της αδίστακτης κυβέρνησης του Πινοσέτ.

    * Έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το In The Gloaming τον Απρίλιο του 1997, έργο που έγινε δεκτό με διθυραμβικές κριτικές ενώ προτάθηκε και για 5 EMMY.

    * Ο πρώτος ρόλος που ερμήνευσε μετά το ατύχημά του ήταν ο κλασικός Σιωπηλός Μάρτυρας (Rear Window) του Hitchcock, κερδίζοντας μάλιστα και μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles