20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    CitizenFour. Oscar στο ντοκιμαντέρ για τις αποκαλύψεις του Edward Snowden και γιατί δεν πρέπει να το χάσεις

    Τα κατάφερε τελικά! Το CitizenFour, το ντοκιμαντέρ της Laura Poitras για τον Edward Snowden (για το οποίο σας είχαμε ξαναγράψει με αφορμή την υποψηφιότητά του στην κατηγορία του “Καλύτερου Ντοκιμαντέρ” στα Oscars 2015), απέσπασε τελικά το πολύτιμο αγαλματίδιο από την Ακαδημία.

    Screen Shot 2015-02-24 at 22.39.35

    Στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο βρέθηκε η ίδια η Laura Poitras, με τους συνεργάτες της, την editor Mathilde Bonnefoy και τον παραγωγό Dirk Wilutzky. Εκεί βρέθηκαν, ωστόσο, τόσο ο δημοσιογράφος Glenn Greenwald, πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ και ένας από εκείνους που συνάντησαν τον Edward Snowden στο Χονγκ-Κονγκ μαζί με την Poitras, όπως και η κοπέλα του Snowden, Lindsay Mills, η οποία τον εκπροσώπησε (ζει πλέον μαζί του στη Μόσχα).

    citizenfour-oscar

    “Οι αποκαλύψεις που έκανε ο Edward Snowden”, σημείωσε αμέσως μετά τη βράβευσή της η Poitras, “δεν εκθέτουν μόνο την απειλή στην ιδιωτικότητά μας, αλλά και στην ίδια τη δημοκρατία. Όταν οι πιο σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν όλους μας παίρνονται εν κρυπτώ, χάνουμε την ικανότητά μας να βλέπουμε τις δυνάμεις που μας ελέγχουν. Ευχαριστώ τον Edward Snowden για το θάρρος του. Και το μοιράζομαι αυτό με τον Glenn Greenwald και άλλους δημοσιογράφους που εκθέτουν την αλήθεια.”

    Edward Snowden: Το Oscar μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερο κόσμο να δει το CitizenFour

    Ο ίδιος ο Edward Snowden, σε δήλωσή του μετά τη βράβευση στο site ACLU, σημείωσε τα εξής: “Όταν η Laura Poitras με ρώτησε αν θα μπορούσε να φιλμογραφήσει τις συναντήσεις μας, ήμουν εξαιρετικά απρόθυμος. Είμαι ευγνώμων που της επέτρεψα να με πείσει. Το αποτέλεσμα είναι μία γενναία και λαμπρή ταινία, που αξίζει την τιμή και την αναγνώριση που έχει λάβει. Η ελπίδα μου είναι ότι αυτό το βραβείο θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να δουν την ταινία και να εμπνευστούν από το μήνυμά της ότι οι απλοί πολίτες, δουλεύοντας μαζί, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.”

    Πράγματι, αυτά που σημειώνει ο ίδιος ο Snowden φανερώνουν το λόγο για τον οποίο πρέπει να δει κανείς το CitizenFour. Η Laura Poitras, με την ιδέα της να φιλμογραφήσει τις συναντήσεις τους, μας μεταφέρει σε στιγμές, που μας είχαν απασχολήσει ιδιαίτερα στο digitallife.gr από τον Ιούνιο του 2013, όταν ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις Snowden.

    Screen Shot 2015-02-24 at 22.43.17

    Ξεκινώντας από την πρώτη online επικοινωνία της Poitras με τον Snowden όταν της συστήθηκε ως CitizenFour, το μεγαλύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ προέρχεται από το 20-ωρών υλικό που τράβηξε η ίδια κατά τη διάρκεια των οκτώ ημερών που βρέθηκε μαζί του αλλά και με τον Greenwald (καθώς και έναν ακόμη δημοσιογράφο της Guardian, τον Ewen MacAskill) στο ξενοδοχείο του Χονγκ-Κονγκ. Παρακολουθούμε τις αποκαλύψεις σαν να βρισκόμασταν εκεί όταν συνέβησαν και βλέπουμε τις αντιδράσεις των πρωταγωνιστών.

    Από την πρώτη αποκάλυψη στην Guardian ότι η υπηρεσία ασφαλείας των ΗΠΑ, η NSA, με δικαστική εντολή είχε ζητήσει από τη Verizon να κρατά αρχεία των τηλεφωνικών επικοινωνιών των συνδρομητών της και να τα παραδίδει στην υπηρεσία. Από το εξίσου αποκαλυπτικό report που ακολούθησε στην Washington Post, την επόμενη μέρα, πως η ίδια υπηρεσία, έχει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και το αναρτημένο υλικό στους λογαριασμούς μας, από τις εταιρείες Apple, Google, Facebook, Microsoft, Dropbox, Skype, YouTube, Yahoo, AOL.

    Screen Shot 2015-02-24 at 22.40.36

    Από την αποκάλυψη, τελικά, του προσώπου του Edward Snowden, του ανθρώπου που κρυβόταν πίσω από τις αποκαλύψεις, αλλά και λεπτομέρειες από εκείνον για το XKeyscore, το πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA έως και τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η NSA παρακολουθούσε ακόμη και το κινητό της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel.

    Screen Shot 2015-02-24 at 22.43.02

    Screen Shot 2015-02-24 at 22.42.12

    Όλες οι εξελίξεις που μας είχαν συγκλονίσει τότε ξετυλίγονται μπροστά μας, σε μία μοναδική ευκαιρία όπου μπορούμε να δούμε ντοκουμέντα από κάποιες στιγμές που έχουν ήδη γράψει τη δική τους ιστορία κι ας είναι τόσο πρόσφατες.

    Screen Shot 2015-02-24 at 22.40.19

    Όλα αυτά μαζί, βέβαια, με το “ξετύλιγμα” από την Poitras της ιδιαίτερης προσωπικότητας του Snowden, όπως ζούσε ο ίδιος τις στιγμές που άλλαξαν τη ζωή του. Η προσπάθειά του να κλείσει τις εκκρεμότητες από την προηγούμενη ζωή του -καθώς είχε αφήσει πίσω την κοπέλα του η οποία δε γνώριζε τίποτα για τη “βιαστική φυγή” του στο Χονγκ-Κονγκ- και οι αντιδράσεις του μέσα στο ξενοδοχείο (χαρακτηριστική η σκηνή με την κουβέρτα), λίγο πριν και καθώς διέρρεαν οι αποκαλύψεις του, έως και η φυγή του στη Μόσχα, όπου, τελικά, μετά από λίγο καιρό η Lindsay Mills μετακόμισε μαζί του. Το ζευγάρι εμφανίζεται, πάντως, μαζί μόνο σε μία σκηνή της ταινίας, σε μία άγνωστη τοποθεσία της Μόσχας όπου μαγειρεύουν σε ένα σπίτι…

    Screen Shot 2015-02-24 at 22.39.11

    Το ντοκιμαντέρ έχει πολλές και ενδιαφέρουσες αναφορές και στους άλλους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες, όπως ο Glenn Greenwald και η συμμετοχή του στις αποκαλύψεις, καθώς και οι δύσκολες προσωπικές στιγμές που πέρασε όταν οι αρχές κράτησαν για εννέα ώρες στο Heathrow το σύντροφό του, David Miranda, ώστε να τον ανακρίνουν.

    Screen Shot 2015-02-24 at 22.45.01

    Screen Shot 2015-02-24 at 22.45.33

    Εμφάνιση κάνει και ο Julian Assange, ιδρυτής του Wikileaks, που προσπάθησε να βοηθήσει τον Snowden να φύγει από το Χονγκ-Κονγκ και να βρει καταφύγιο στον Ισημερινό ή κάποια άλλη φιλική χώρα – προσπάθεια ωστόσο που δεν ευδοκίμησε καθώς οι αρχές κράτησαν κολλημένο τον πρώην αναλυτή της NSA στο αεροδρόμιο της Μόσχας.

    Screen Shot 2015-02-24 at 22.44.05

    Τέλος, περιγράφονται οι δύσκολες συνθήκες επικοινωνίας Poitras και Greenwald με τον Snowden, μετά τη διαρροή των αποκαλύψεων.

    Screen Shot 2015-02-24 at 22.41.30

    Το ντοκιμαντέρ της Poitras, αναμφίβολα, δεν είναι τέλειο και κάποιοι εκφράζουν αντιρρήσεις για… περιττά, όπως λένε, σημεία του (π.χ. την εμφάνιση του ακτιβιστή φίλου της Poitras, Jacob Appelbaum σε διάλεξή του στους Occupy Wall Street protestors). Ωστόσο, και μόνο η εμφάνιση του Snowden σ’ αυτό, στην πραγματική απεικόνιση των κρίσιμων στιγμών των αποκαλύψεών του που συγκλόνισαν όλο τον πλανήτη πριν ενάμιση χρόνο, απογειώνει το CitizenFour και το μετατρέπει σε ένα “must-see” για όλους όσους προβληματίστηκαν από το σκάνδαλο παρακολουθήσεων της NSA. Αναζητήστε το online και δείτε το για να ξαναζήσετε μαζί του στιγμές που έγραψαν ιστορία.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles