13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Cryptomining με Chia; Καλύτερα όχι… γιατί διαλύει για πλάκα τους SSD!

    Το cryptomining είναι το πιο hot trend στον κόσμο της τεχνολογίας και σίγουροι δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να το δοκιμάσουν (περισσότερα για το τί είναι τα κρυτονομίσματα μπορείτε να μάθετε εδώ). Ως γνωστόν, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη από κρυπτονομίσματα, με το BitCoin και το Ethereum, αλλά και το DogeCoin να βρίσκονται πολύ ψηλά στο χρηματιστήριο της digital οικονομίας. Τα προαναφερθέντα cryptocurrency έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, καθώς όλα χρησιμοποιούν την ισχύ πολλών GPU για να φέρουν εις πέρας τη διαδικασία του Mining. Παρόλα αυτά, το Chia που εμφανίστηκε πρόσφατα έχει μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία και προσέγγιση, καθώς για να φέρει εις πέρας τη διαδικασία του cryptomining εκμεταλλεύεται τον ελεύθερο αποθηκευτικό χώρο των δίσκων SSD.

    Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα ειδικά τεστ που έτρεξαν πρόσφατα οι tech experts του Tom’s Hardware, το να χρησιμοποιήσει κάποιος χρήστης ένα απλό consumer-based SSD, το αποτέλεσμα θα ήταν… καταστροφικό! Σύμφωνα με την έρευνα του Tom’s Hardware, ένας απλός «καθημερινός» SSD μπορεί να «επιβιώσει» το πολύ για ένα μήνα! Αυτό συμβαίνει γιατί οι SSD μπορεί να είναι ταχύτατοι, όμως προσφέρουν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εγγραφών. Για παράδειγμα ένας μέσος SSD με χωρητικότητα στο 1TB αντέχει περίπου 600TBW (Terabytes Written), όπου με 0.3 drive writes την ημέρα αυτό μεταφράζεται σε περίπου 5 χρόνια. Κάνοντας cryptomining για Chia, όμως ο παραπάνω SSD θα αντέξει το πολύ 40 μέρες, καθώς ο δίσκος στρεσάρετε τόσο πολύ που στο τέλος… σκάει. Αυτό σημαίνει ότι οι απλοί SSD δεν είναι κατάλληλοι για τη διαδικασία του mining για Chia και ότι οι ενδιαφερόμενοι χρήστες θα χρειαστούν ειδικούς SSD υψηλής αντοχής που χρησιμοποιούνται σε data centers.

    Φυσικά για το πόσο κοστίζουν οι συγκεκριμένοι SSD… καλύτερα να το αφήσουμε! Για αυτό και η όλη διαδικασία του mining για Chia θα κοστίζει πολλά περισσότερα και δεν φαίνεται να είναι καθόλου απλή υπόθεση…

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles