BREAKING

CYTA: Παρουσίαση Πεπραγμένων 2014

cyta parousiasi pepragmenon 1

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου δημοσιογραφική διάσκεψη από τη Cyta, όπου παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα του οργανισμού για το 2014. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Πρόεδρος της Cyta κ. Χρίστος Πατσαλίδης δήλωσε τα πιο κάτω:

«Έχει ξεχωριστή σημασία για τη Cyta να συνεχίσει να εξελίσσεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Οφείλει, λοιπόν, να απαλλαγεί από τα δεσμά που της επιβάλλει το θεσμικό της πλαίσιο και στην κατεύθυνση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης να επιλέξει ένα στρατηγικό συνεργάτη - επενδυτή. Με τη συμβολή του θα μπορέσει να κρατήσει ψηλά την ήδη υψηλή αξία και αξιοπιστία της, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει στους Κύπριους πολίτες τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας σε ανταγωνιστικές τιμές. Αυτό όμως που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί είναι η απαξίωση του Oργανισμού που τελικά θα οδηγήσει σε λάθος δρόμο, σε βάρος και της οικονομίας του τόπου και των φορολογούμενων πολιτών».

cyta parousiasi pepragmenon 3

Αναφερόμενος ειδικά στα οικονομικά αποτελέσματα του 2014, ο κ. Πατσαλίδης σημείωσε ότι το κέρδος από εργασίες ανήλθε σε €42,6εκ, σε σύγκριση με €66,1εκ το 2013. Τα έσοδα παρουσιάζουν μείωση έναντι του 2013 σε ποσοστό 8,7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κέρδος από εργασίες θα ανερχόταν σε πέραν των €70εκ. αν δεν καταβαλλόταν το κόστος για το Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης του Προσωπικού. Το κέρδος πριν τη φορολογία ανήλθε στα €56,9εκ, σε σύγκριση με €54,8εκ το 2013, αφού στα αποτελέσματα του 2013 υπήρχε απομείωση της επένδυσης στη θυγατρική εταιρεία Digimed Communications Ltd ύψους €24,7εκ, που επηρέασε τα αποτελέσματα, ενώ για το 2014, με βάση σχετική μελέτη, δεν κρίθηκε αναγκαία η οποιαδήποτε απομείωση. Τα λειτουργικά έξοδα παρουσιάζονται μειωμένα έναντι του προηγούμενου έτους, αφενός ως αποτέλεσμα του στρατηγικού έργου για τη βέλτιστη διαχείριση του κόστους και αφετέρου όσον αφορά στα έξοδα προσωπικού, ως αποτέλεσμα του Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης, στο πλαίσιο του οποίου αποχώρησαν το 2014 521 μέλη του προσωπικού. Με βάση το τότε οικονομικό περιβάλλον, τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυπριακή οικονομία και τις σεισμικές επιπτώσεις από τα γεγονότα του 2013, τα πιο πάνω αποτελέσματα θεωρούνται πολύ ικανοποιητικά σε σύγκριση με άλλες εταιρείες ανάλογου μεγέθους, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Ο Πρόεδρος της Cyta αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο του Οργανισμού, το οποίο απαντά στις προκλήσεις των διεθνών εξελίξεων. Ο πρώτος πυλώνας του αναπτυξιακού μοντέλου αφορά στην προσφορά νέων υπηρεσιών, που ξεφεύγουν από τα αυστηρά παραδοσιακά πλαίσια. Για παράδειγμα, υπηρεσίες σε τομείς όπως η ναυτιλία, η ηλεκτρονική υγεία, το ψηφιακό σπίτι, η έξυπνη πόλη, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, οι κινητές εφαρμογές, οι υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud), που υλοποιούνται μέσω εξωτερικών συνεργασιών, απαλλάσσοντας τη Cyta από το κόστος επένδυσης. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την επένδυση σε καινοτόμες νεοφυείς εταιρείες (start-ups) και υλοποιείται μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με πανεπιστήμια και επενδυτές, υποστήριξη σε νέους ανθρώπους, καθώς και με τη δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ιδεών στη Cyta, δείχνοντας στην πράξη την εμπιστοσύνη του Οργανισμού σε νέες ιδέες, που έχουν επιχειρηματική προοπτική, δημιουργούν θέσεις εργασίας και στηρίζουν το αναπτυξιακό μέλλον του τόπου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Cyta Ελλάδος, «τη μεγαλύτερη επένδυση του Οργανισμού». Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Cyta, η Cyta Ελλάδος μετατόπισε την προτεραιότητά της από την τεχνολογική και γεωγραφική ανάπτυξη στην αξιοποίηση των υποδομών της για παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών. Mέσα στο 2014 κατόρθωσε να γίνει ο μόνος παροχέας τετραπλών υπηρεσιών (4play: σταθερή, κινητή, διαδίκτυο, τηλεόραση) σε ένα συμβόλαιο, στην Ελλάδα. Το σημαντικό είναι ότι οι νέες υπηρεσίες έγιναν με πολύ λίγες κεφαλαιουχικές δαπάνες, αφού αξιοποιήθηκαν υφιστάμενες υποδομές, καθώς και υποδομές της μητρικής εταιρείας στην Κύπρο. H εταιρία, με νέα επιχειρησιακή στρατηγική, στοχεύει στην οικονομική της ανεξαρτησία μέχρι το τέλος του έτους, ενώ με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο κ. Πατσαλίδης τόνισε πως «η Cyta θα σταθεί δίπλα στο παιδί της στην Ελλάδα. Θα στηρίξουμε τους εργαζομένους μας και θα προστατεύσουμε την επένδυσή μας. Άλλωστε η Cyta Hellas είναι κομμάτι της μεγάλης αξίας της Cyta».

Ο κ. Πατσαλίδης, ολοκληρώνοντας, ανέφερε πως «η Cyta είναι ένας δυναμικός οργανισμός που εξελίσσεται και αναπτύσσεται. Στα δύσκολα δείχνει το ‘μέταλό του’. Έγιναν πολλά το 2014. Και θα γίνουν περισσότερα το 2015. Έργα, υπηρεσίες και προϊόντα που αξίζει να γνωρίζει ο κύπριος καταναλωτής. Γιατί είτε είναι πελάτης της Cyta είτε όχι, κάθε κύπριος πολίτης είναι μέτοχος της Cyta. Και έχει συμμετοχή στην αξία της. Τα πεπραγμένα του 2014 είναι η βάση, που πάνω της χτίζουμε το μέλλον της Cyta. Ο Οργανισμός προχωρά με σταθερά, σίγουρα βήματα. Η ηγετική του θέση αποτελεί θέση ευθύνης για όλους μας, ώστε να πετύχουμε στην αποστολή και στο έργο που έχουμε αναλάβει».

cyta parousiasi pepragmenon 2

cyta parousiasi pepragmenon 4

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment