19.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Δείκτης ψηφιακής ετοιμότητας DESI 2021: στην 21η θέση μεταξύ των 27 η Κύπρος

    Βασισμένος στα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2020 ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) για το 2021 κατατάσσει την Κύπρο στην 21η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Πάρα το ότι σε αρκετές από τις παραμέτρους του DESI η Κύπρος έχει βελτιώσει τις επιδόσεις της, το ίδιο όμως προφανώς πράττουν και οι άλλες χώρες, με αποτέλεσμα η θέση της χώρας μας να μην παρουσιάζει ουσιαστική μεταβολή και να παραμένει χαμηλά στην κατάταξη. (Από την 24η θέση που ήταν το 2020 ανέβηκε στην 21η θέση το 2021).

    Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η Κύπρος έχει βελτιώσει τις επιδόσεις της σε όλες σχεδόν τις παραμέτρους του δείκτη DESI, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η βαθμολογία της εξακολουθεί να είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η σημαντικότερη πρόοδος αφορά τη συνδεσιμότητα. Συγκεκριμένα, η Κύπρος κατατάσσεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ στη διείσδυση κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών, έχει βελτιώσει την κάλυψή της σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) και έχει υψηλή βαθμολογία (67 %) στον δείκτη ετοιμότητας 5G, κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι έχει εκχωρηθεί το μεγαλύτερο μέρος των καινοτόμων ζωνών συχνοτήτων του εναρμονισμένου σε επίπεδο ΕΕ φάσματος 5G. Ωστόσο, η χώρα βρίσκεται πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ ως προς τη διείσδυση γρήγορης ευρυζωνικότητας, ενώ σχεδόν ένας στους δύο Κύπριους δεν διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Παρά την αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά εργασίας, η προσφορά ειδικών ΤΠΕ εξακολουθεί να υπολείπεται του μέσου όρου της.

    Αναλυτικότερα, στην παράμετρο του ανθρώπινου κεφαλαίου η Κύπρος κατατάσσεται 23η στην ΕΕ και βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Οι βασικές ψηφιακές δεξιότητες των Κύπριων παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο του 56 % στην ΕΕ, καθώς μόλις το 45 % των ατόμων ηλικίας 16 έως 74 ετών έχουν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Το 25 % του πληθυσμού έχει ψηφιακές δεξιότητες πέραν των βασικών και το 46 % έχει βασικές δεξιότητες χρήσης λογισμικού, έναντι μέσου όρου 31 % και 58 % στην ΕΕ, αντίστοιχα. Παρά τη μικρή πρόοδο που σημειώθηκε σε σύγκριση με το 2019, το ποσοστό των ειδικών ΤΠΕ στο σύνολο του εργατικού δυναμικού είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (3,1 % έναντι 4,3 %). Με συνολικό ποσοστό 18 % ειδικών σε θέματα ΤΠΕ, η Κύπρος αγγίζει σχεδόν τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται σε 19 %. Ωστόσο, το μερίδιο των γυναικών ειδικών σε θέματα ΤΠΕ στην Κύπρο έχει αυξηθεί από το 2019: Επιπλέον, οι πτυχιούχοι ΤΠΕ αντιπροσωπεύουν το 2,9 % του συνόλου των πτυχιούχων, έναντι μέσου όρου 3,9 % στην ΕΕ.

    Στη συνδεσιμότητα, η Κύπρος κατατάσσεται στην 24η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ και, ως εκ τούτου, βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Παρουσιάζει καλές επιδόσεις όσον αφορά την κάλυψη ευρυζωνικών επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας (NGA) (με ποσοστό 100 % κατατάσσεται πρώτη, ξεπερνώντας τον μέσο όρο του 87 % στην ΕΕ). Η Κύπρος κατατάσσεται επίσης πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ στη συνολική διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών (92 % έναντι 77 %). Από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να υστερεί στη διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, στην κάλυψη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) και στον δείκτη τιμών ευρυζωνικών συνδέσεων, όπου βρίσκεται στις χαμηλότερες σειρές κατάταξης της ΕΕ. Όσον αφορά την κάλυψη VHCN, η Κύπρος παρουσίασε αξιοσημείωτη αύξηση το 2020, από ποσοστό 10 % σε 26 %. Ωστόσο, η κάλυψη VHCN εξακολουθεί να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης και πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (59 %), ενώ η διείσδυση ταχύτητας Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2021 Κύπρος 10 10 τουλάχιστον 100 Mbps παραμένει καθηλωμένη σε πολύ χαμηλό επίπεδο (3%).

    Η Κύπρος μεταξύ των τριών ακριβότερων χωρών της Ε.Ε σε ότι αφορά τις τιμές

    Η Κύπρος παραμένει στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης όσον αφορά τις τιμές, καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών ακριβότερων χωρών σε όλα, σχεδόν, τα καλάθια τιμών άνω των 100 Mbps9 . Το 2020 η Κύπρος βαθμολογήθηκε με 42 στον δείκτη τιμών ευρυζωνικών συνδέσεων, έναντι μέσου όρου 69 στην ΕΕ. Οι επιδόσεις της Κύπρου όσον αφορά την τεχνολογία 4G είναι καλύτερες, με κάλυψη 99,6 %, που προσεγγίζει ουσιαστικά τον μέσο όρο της ΕΕ (99,7 %). Η εμπορική χρήση της τεχνολογίας 5G ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και ως εκ τούτου δεν αποτυπώνεται ακόμη στα στοιχεία του δείκτη DESI.

    Όσον αφορά την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, η Κύπρος κατατάσσεται στην 20η θέση στην ΕΕ, όμως σημειώνει πρόοδο. Οι κυπριακές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τις τεχνολογικές δυνατότητες χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (38 % σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 23 % στην ΕΕ), ενώ το 15 % των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω διαδικτύου (κάτω από τον μέσο όρο του 17 % στην ΕΕ). Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών βελτιώνεται αλλά παραμένει σχετικά χαμηλή: Το 22 % των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 26 % στην ΕΕ) και το 6 % ανάλυση μαζικών δεδομένων (κάτω από τον μέσο όρο του 14 % στην ΕΕ). Το 41,2 % των επιχειρήσεων που προσέλαβαν ή προσπάθησαν να προσλάβουν ειδικούς ΤΠΕ αντιμετώπισαν δυσκολίες ως προς αυτό14, ενώ το 49 % των κυπριακών ΜΜΕ έχουν τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, ποσοστό που τις κατατάσσει κάτω από τον μέσο όρο του 60 % στην ΕΕ. Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2021. Στην ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών, οι επιδόσεις της Κύπρου (33 %) βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ (36 %), ενώ στα ηλεκτρονικά τιμολόγια, η Κύπρος, με 13 %, βρίσκεται πολύ κάτω από τον μέσο όρο του 32 % στην ΕΕ.

    Σε ότι αφορά τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, η Κύπρος κατατάσσεται στη 19η θέση. Έχει σχετικά καλές επιδόσεις στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες για επιχειρήσεις, με βαθμολογία άνω του μέσου όρου της ΕΕ (86 έναντι 84 της ΕΕ). Οι επιδόσεις της στα ανοιχτά δεδομένα υπερβαίνουν επίσης τον μέσο όρο της ΕΕ με 87 %. Ωστόσο, το επίπεδο διαδικτυακής αλληλεπίδρασης μεταξύ των δημόσιων αρχών και του ευρύτερου κοινού είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, με το 59 % των Κύπριων χρηστών του διαδικτύου να χρησιμοποιούν ενεργά υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Όσον αφορά τα προσυμπληρωμένα έντυπα, η Κύπρος σημειώνει χαμηλή επίδοση με βαθμολογία 38, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (63). Επιπλέον, στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες, η Κύπρος βελτιώνεται μεν, παραμένει όμως κάτω από τον μέσο όρο του 75 στην ΕΕ, με βαθμολογία 66.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles