17.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Δίπλωμα και ταυτότητα στο κινητό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το Gov.gr Wallet

    Η πανδημία λειτούργησε καταλυτικά ώστε η Ελλάδα να μπει πλέον και επίσημα στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αρκετές χρονοβόρες διαδικασίες, που απαιτούσαν την επίσκεψη των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες, απλοποιήθηκαν, ανοίγοντας μια νέα σελίδα με λιγότερη γραφειοκρατία. Τώρα, όσοι το επιθυμούν μπορούν να έχουν δημόσια έγγραφα, όπως το δίπλωμα οδήγησης και η ταυτότητα στο κινητό τους, τα οποία μάλιστα θα έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με τα πρωτότυπα. Αρκετοί ήταν αυτοί που έδειξαν ενδιαφέρον για την εφαρμογή Gov.gr Wallet. Ωστόσο υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν.

    Πως γίνεται η εγκατάσταση της εφαρμογής στις συσκευές

    Το Gov.gr Wallet είναι διαθέσιμο για iOS και Android και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει σε download μέσω των app stores. Μπορεί να βρει την εφαρμογή επίσης στη σελίδα wallet.gov.gr. Η χρήση του θα είναι δυνατή τμηματικά, σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο στον ΑΦΜ του πολίτη. Σε πρώτη φάση απαιτούνται οι κωδικοί του Taxisnet. Στη συνέχεια, στο κινητό του χρήστη αποστέλλεται ένας κωδικός μιας χρήσης, που θα πρέπει να καταχωρηθεί. Στη συνέχεια, θα ζητηθεί άδεια για την αποστολή ειδοποιήσεων και ενεργοποίηση δυνατότητας εύκολης πρόσβασης (quick login).

    ΠΡΟΣΟΧΗ!

    Είναι απαραίτητο να καταχωρηθεί ο αριθμός του κινητού στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) μέσω του notify.gov.gr ή να έχει βεβαιώσει ψηφιακά η υπογραφή του πολίτη μέσω του gov.gr (Υπεύθυνη Δήλωση, Εξουσιοδότηση, Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου, Ιδιωτικό Συμφωνητικό).

    Πως γίνεται  αποθήκευση αντιγράφων

    Ο πολίτης αρχικά, μόλις μπει στην εφαρμογή, επιλέγει ποιο είναι το έγγραφο που επιθυμεί (π.χ. ταυτότητα). Αμέσως μετά λαμβάνει ένα μήνυμα στο κινητό του με έναν κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password), τον οποίο και εισάγει στην εφαρμογή. Το έγγραφο δημιουργείται και αποθηκεύεται στην εφαρμογή και στο wallet του κινητού τηλεφώνου. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε νέα έκδοση αντιγράφου.

    Πως επαληθεύεται η γνησιότητα των εγγράφων

    Τα ψηφιακά αντίγραφα του Gov.gr Wallet περιλαμβάνουν έναν κωδικό QR και έναν μοναδικό κωδικό εγγράφου, μέσω του οποίου πραγματοποιείται η επαλήθευση γνησιότητάς τους. Μόλις κάποιος σκανάρει τον κωδικό QR, ο πολίτης λαμβάνει ειδοποίηση από την εφαρμογή. Πρέπει να δώσει έγκριση στον ελεγκτή προκειμένου να επαληθεύσει τα στοιχεία του και στην οθόνη της εφαρμογής εμφανίζεται ένας εξαψήφιος κωδικός τον οποίο πρέπει να υπαγορεύσει ή να επιδείξει στον ελεγκτή. Σημειώνεται ότι ο ελεγκτής δεν έχει δυνατότητα αποθήκευσης των προσωπικών στοιχείων. Παράλληλα, είναι διαθέσιμη η λειτουργία γρήγορης επαλήθευσης (quick scan), με την οποία ο χρήστης δίνει ουσιαστικά «προέγκριση» για τον επόμενο και μόνο έλεγχο, εφόσον αυτός πραγματοποιηθεί αποκλειστικά εντός των επόμενων πέντε λεπτών (π.χ. για να μπει στο αεροπλάνο).

    Πως γίνεται η υπογραφή εγγράφων στο docs.gov.gr

    Τέλος, μέσω του Gov.gr Wallet ο πολίτης μπορεί να υπογράφει ταχύτερα και ασφαλέστερα έγγραφα μέσω του docs.gov.gr. Συγκεκριμένα, εφόσον ο πολίτης έχει εγκαταστήσει στο κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή και έχει αποθηκεύσει την αστυνομική του ταυτότητα, θα μπορεί να επιλέξει και να εγκρίνει την έκδοση ενός ψηφιακού εγγράφου μέσω της εφαρμογής αντί να λάβει με SMS έναν κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password).

    Τι συμβαίνει αν χάσω την ταυτότητα ή το κινητό μου;

    Εάν ο πολίτης δηλώσει την απώλεια της αστυνομικής του ταυτότητας ή του διπλώματος σε ένα αστυνομικό τμήμα είτε μέσω του gov.gr, τότε αυτόματα οποιοδήποτε ψηφιακό αντίγραφο έχει εκδοθεί ακυρώνεται. Σε περιπτώσεις που εκδίδεται νέα αστυνομική ταυτότητα ή νέο δίπλωμα οδήγησης για άλλον λόγο πέραν της απώλειας, τότε τα ψηφιακά αντίγραφα των παλαιότερων έγχαρτων πιστοποιητικών ακυρώνονται αυτόματα και πρέπει να εκδοθούν ψηφιακά αντίγραφα των νέων πιστοποιητικών, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία για την αρχική τους έκδοση. Σε περίπτωση απώλειας της συσκευής όπου είναι αποθηκευμένα τα ψηφιακά αντίγραφα, ο πολίτης μπορεί να ανακαλέσει την ισχύ των αποθηκευμένων ψηφιακών αντιγράφων μέσω της σχετικής υπηρεσίας στο gov.gr. Η ανάκληση των φυσικών αντιγράφων δεν ακυρώνει τα αντίστοιχα έγχαρτα πιστοποιητικά.

    Τι άλλο θα προστεθεί στην εφαρμογή;

    Στο μέλλον πρόκειται να προστεθούν στην εφαρμογή περισσότερα έγγραφα, όπως τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας, τα στοιχεία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, το αποτέλεσμα του Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) και η ημερομηνία του επόμενου ελέγχου, τα στοιχεία ασφάλισης κλπ. Περαιτέρω, μελλοντικά θα είναι δυνατή και η αυθεντικοποίηση στο gov.gr μέσω του Gov.gr Wallet.

    Απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο για την χρήση της εφαρμογής;

    Κατά την χρήση της εφαρμογής, όπως για παράδειγμα, την δημιουργία ψηφιακών αντιγράφων δελτίου ταυτότητας ή άδειας οδήγησης καθώς και κατά την διάρκεια επαλήθευσης ενός ψηφιακού εγγράφου, είναι απαραίτητη η σύνδεση στο Διαδίκτυο.

    Τι θα μπορώ να κάνω με το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και την ψηφιακή άδεια οδήγησης;

    Εφόσον το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και η ψηφιακή άδεια οδήγησης είναι πλήρως ισάξια ως προς την ισχύ τους με τα φυσικά έγγραφα χρησιμοποιούνται για κάθε αντίστοιχη νόμιμη χρήση εντός της επικράτειας. Εξαιρούνται τα διεθνή ταξίδια (εντός και εκτός Schengen). Για την χρήση του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας για συναλλαγές με τραπεζικά ιδρύματα ή παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας ισχύει η μεταβατική περίοδος μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2022, όπως και έχει οριστεί στην σχετική ΚΥΑ.

    Επιπλέον, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Gov.gr Wallet ο χρήστης υπογράφει ψηφιακά κάθε έγγραφο στο docs.gov.gr, δηλαδή: Υπεύθυνη Δήλωση, Εξουσιοδότηση, Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου (ψηφιακό γνήσιο της υπογραφής σε ελληνικά και αγγλικά) ή Ιδιωτικό Συμφωνητικό με άλλα φυσικά πρόσωπα.

    Δεν μπορώ να εκδώσω το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας μου και λαμβάνω μηνύματα αποτυχίας ή τα στοιχεία που παρουσιάζονται δεν είναι ακριβή. Τι πρέπει να κάνω;

    Εάν δεν μπορείτε να εκδώσετε το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και λαμβάνετε συνεχώς μηνύματα αποτυχίας ή τα στοιχεία που παρουσιάζονται δεν είναι ακριβή, ξεκινήστε ένα αίτημα υποστήριξης μέσω του wallet.gov.gr/support.

    Διαβάστε επίσης:

    Καθαριστής αέρα ή ανεμιστήρας; Οι «έξυπνες» συσκευές της Dyson που σου προσφέρουν και τα δύο σε μια κορυφαία συσκευή! (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles